ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sponsorizările, din nou pe agenda modificărilor fiscale

26 Septembrie 2019   |   Andreea Vlad, Manager Servicii Fiscale, și Anca Preda, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România

Și pentru autoritățile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma și altele.

 
 
Activitatea de sponsorizare a fost și va rămâne una de mare interes pentru societate în ansamblul său, atât pentru beneficiarii organizațiilor non-profit, cât și pentru societățile comerciale care, pe lângă contribuția pentru o cauză bună, își pot diminua și nota de plată către stat.

Și pentru autoritățile fiscale sponsorizarea a fost de mare interes recent, întrucât acestea au decis mai multe modificări ale prevederilor legislative. În scurt timp, vor urma și altele.

Majorarea beneficiului fiscal în cazul sponsorizărilor

În această vară, a fost majorată limita de acordare a beneficiului fiscal pentru societățile comerciale care fac sponsorizări, de la 0,5% din cifra de afaceri, la 0,75%. Prin urmare, societățile plătitoare de impozit pe profit au dreptul să scadă din valoarea impozitului pe profit datorat sumele aferente cheltuielilor de sponsorizare și/sau mecenat, precum și cele privind bursele private, în limita a 0,75% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit efectiv datorat.


Cu alte cuvinte, societățile au un real beneficiu, deoarece pentru o cheltuială de 100 de lei (nedeductibilă, de altfel), pot avea un avantaj fiscal în numerar de 100 de lei prin reducerea impozitului de plată cu întreaga sumă, și nu doar cu 16% din aceasta.
 
Atenție, noua limită se aplică începând cu al treilea trimestru din 2019. Prin urmare, contribuabilii care au acordat sponsorizări în primele două trimestre au dreptul să își ia credit fiscal în limita a 0,5% din cifra de afaceri, urmând ca, în următoarele două trimestre, în cazul noilor contracte de sponsorizare încheiate, să ia în considerare plafonul majorat de 0,75%.

Ce se întâmplă în cazul restituirii sponsorizărilor de către beneficiari?

Nici ultimul proiect de ordonanță privind modificarea Codului Fiscal, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, nu lasă deoparte subiectul sponsorizărilor acordate de societățile comerciale. Elementul de noutate vizează cazurile în care beneficiarii sponsorizărilor hotărăsc restituirea integrală sau parțială a acestor sume către sponsorii lor, societăți comerciale.

În acest sens, proiectul de ordonanță prevede obligația regularizării impozitului pe profit datorat, fără a fi însă necesară depunerea unei declarații rectificative pentru perioadele trecute. Astfel, suma dedusă pentru sponsorizare în perioadele fiscale precedente se va adăuga ca diferență de plată la impozitul pe profit datorat în trimestrul sau anul în care are loc restituirea. În cazul în care restituirea este doar parțială, calculul trebuie refăcut proporțional.

În practică, este neclar cum ar trebui contabilizate sumele obținute din restituirea sponsorizărilor, ca venit sau ca diminuare a unei cheltuieli. În orice caz, efectul ar trebui să fie neutru din punct de vedere fiscal. În caz contrar, am putea vorbi de o dublă impozitare.

Lucrurile se pot complica și mai mult dacă vorbim de sume din sponsorizare reportate din perioadele trecute. La momentul acesta, pentru sumele ce depășesc plafonul aferent creditului fiscal, Codul Fiscal permite reportarea și recuperarea acestora pe o perioadă de șapte ani consecutivi. Întrebarea care rămâne este dacă acestea ar trebui recalculate în urma diminuării sponsorizărilor acordate și restituirii sumelor aferente.

Nu în ultimul rând, ar trebui clarificate obligațiile de declarare existente. Mai exact, dacă, în urma restituirii sumelor reprezentând sponsorizările acordate, este necesară și depunerea unei declarații informative rectificative (formularul 107, introdus în cursul anului 2018).

Sponsorizarea cu beneficiu fiscal este aplicabilă doar pentru entitățile înscrise în registru!

Pe de altă parte, deși nu mai reprezintă neapărat o noutate legislativă, este de menționat că registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, introdus începând cu aprilie 2019, a fost finalizat și se regăsește pe site-ul ANAF.

În acest sens, atragem din nou atenția cu privire la verificarea acestui registru înainte de acordarea unei sponsorizări către astfel de entități.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 9647 / 9762
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
    RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
    Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
    LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...