ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nanu (Trezorerie): Am avut două săptămâni de vis din perspectiva finanțării; în general este un vibe extrem de bun

17 Iulie 2025   |   Agerpres

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 681,3 milioane lei și 192 milioane euro prin opt emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), în cadrul celei de-a șasea oferte publice derulată în acest an pe piața de capital.

 
 
România a avut două săptămâni de vis din perspectiva finanțării, emisiunile Fidelis și Tezaur au fost bine subscrise, iar din finanțarea internă aproape 31% reprezintă titlurile de stat ale populației, a declarat, joi, directorul General al Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu.

Acesta a participat la deschiderea oficială a ședinței de tranzacționare cu ocazia listării titlurilor de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanțelor. Oferta publică a Ministerului Finanțelor, desfășurată în perioada 4 - 11 iulie 2025, a cuprins opt emisiuni, patru în lei și patru în euro, dintre care două au fost dedicate donatorilor de sânge.

''Îmi aduc aminte de Fidelis-ul din mai, când am fost aici și eram - eu de obicei sunt foarte pozitiv și zâmbitor - dar eram foarte îngrijorat la momentul respectiv. Probabil vă aduceți aminte. Nu știam exact din planurile pe care le aveam cum o să le realizăm. Din fericire, acum suntem într-un turnaround total, deci e un sentiment extrem de bun vizavi de România, o încredere...toate mediile investiționale (...). Am avut, practic, două săptămâni de vis din perspectiva finanțării și aici e foarte importantă cererea. Deci, a fost emisiunea de obligațiuni, 15 miliarde, au fost pe piața internă, în interbancar, 11 miliarde în câteva licitații. De la început de lună deja ne-am atins suma pe care am anunțat-o luna asta. Fidelis și Tezaur, ca de obicei, au fost bine subscrise și în general este un vibe extrem de bun. Agențiile de rating ne-au vizitat, au fost niște întâlniri foarte bune, deci lucrurile sunt întoarse la 180 de grade și asta e spre binele nostru, al Ministerului de Finanțe și spre binele țării, cred. Cred că vom ajunge la dobânzi și spread-uri mai mici, dacă menținem lucrurile așa. Deja este vizibil, curba de randament în lei este foarte aproape de 7%, spread-urile sunt din ce în ce mai tide'', a susținut Nanu.


Potrivit acestuia, din perspectiva emisiunilor de titluri de stat pentru populație s-a ajuns la ''niște cifre neașteptate''.

''Am ajuns la niște cifre din perspectiva emisiunilor de titluri de stat pentru populație neașteptate, dacă e să privim puțin în urmă. Deja din finanțarea până astăzi din acest an, deci aproximativ 170 de miliarde de lei, 18% reprezintă titluri de stat pentru populație. Din finanțarea internă cam 31% reprezintă titlurile de stat ale populației. Este enorm. Înainte nu aveam nici măcar 5%. Anul trecut aveam undeva la 20% din finanțarea internă în titluri de stat pentru populație. Deci, se datorează și eforturilor noastre, dar cred că a devenit o obișnuință. Sunt foarte populare instrumentele, nu e o competiție. Am tot discutat și s-a tot discutat dacă nu atragem prea mulți bani din sectorul bancar. Noi, la Finanțe, îi cam băgăm înapoi în piață, nu prea îi ținem. Noi nu avem un cash buffer în lei, buffer-ul nostru este în valută, deci mai degrabă reținem sumele pe care le atragem de la extern. Ba mai mult, practic sunt foarte mulți bani care sunt introduși din cash în sistem bancar, deci sprijină intermedierea financiară. Toate lucrurile astea sunt pozitive și aș vrea să le subliniez din nou ca și beneficii din perspectiva programelor de titluri de stat pentru populație'', a adăugat el.

La rândul său, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu, a remarcat că la începutul săptămânii în curs indicele general bursier la bursa de la București se aprecia cu 0,7%, în timp ce alte burse, precum Madrid sau Milano, erau în scădere.

''Am ținut în mod special să fiu prezent aici, la pupitrul știrilor bune, cum îi spunem noi, a veștilor bune și să marchez prima lansare de emisiune de titluri de stat sub mandatul domnului ministru Nazare (...). Și dacă de multe ori bursa a fost văzută ca un barometru, eu vă pot spune că din perspectiva bursei începutul de mandat este unul de bun augur, fiindcă pe la începutul săptămânii în curs vedem că indicele general bursier se aprecia cu 0,7%, în timp ce aveam burse - Madridul scădea cu 1,2 sau Milano scădea cu 0,6, așa că impactul la nivelul sensibilității investitorului în bursă a fost unul pozitiv'', a subliniat el.

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 681,3 milioane lei și 192 milioane euro prin opt emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), în cadrul celei de-a șasea oferte publice derulată în acest an pe piața de capital.

Titlurile de stat Fidelis emise în iunie au debutat joi la tranzacționare la Bursa de Valori București. Următoarea ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis este estimată să înceapă în prima decadă a lunii august.

Prin intermediul celor 26 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație 53,3 miliarde lei (aproape 10,8 miliarde euro), suma din care 12,3 miliarde lei (2,5 miliarde euro) au fost atrase în acest an.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...