ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un consilier al lui Trump propune un sistem “stratificat” de protecţie pentru statele membre NATO

14 Februarie 2024   |   AGERPRES

Keith Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat această propunere a sa cu Trump, dar a menţionat că au discutat frecvent despre viitorul NATO.

 
 
Un consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump a declarat marţi pentru Reuters că ar susţine, în cazul în care fostul preşedinte revine la putere, o serie de schimbări în ce priveşte NATO care ar putea face ca unele state membre ale alianţei să rămână fără protecţie în faţa unui atac din exterior.

Keith Kellogg, militar în retragere şi fost şef al Consiliului securităţii naţionale al lui Trump, a explicat într-un interviu că, dacă o ţară din cele 31 de membre ale Alianţei nord-atlantice nu alocă cel puţin 2% din PIB apărării, aşa cum s-a convenit, el va susţine eliminarea pentru respectiva ţară a protecţiei asigurate în baza articolului 5 din Tratatul nord-atlantic.

Acesta stipulează că un atac asupra unui stat membru al NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor şi că membrii alianţei trebuie să răspundă în mod adecvat, iar fără acest angajament un stat membru atacat nu are garanţii că alţi aliaţi îi vor veni în ajutor.

"De unde sunt eu, alianţele contează", a spus Kellogg, care a fost de asemenea consilier pentru securitate naţională al fostului vicepreşedinte Mike Pence. "Ca să faci parte dintr-o alianţă, trebuie să contribui la ea", a conchis acesta.

Donald Trump a fost virulent criticat de actualul preşedinte democrat Joe Biden şi de oficiali occidentali după ce în weekend, la un eveniment de campanie, a sugerat că nu-i va apăra pe aliaţii din NATO care nu alocă suficient apărării şi chiar ar încuraja Rusia să-i atace, aminteşte Reuters.

Keith Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat această propunere a sa cu Trump, dar a menţionat că au discutat frecvent despre viitorul NATO.

El a mai afirmat că dacă Trump ajunge din nou preşedinte va propune organizarea unei reuniuni a NATO în iunie 2025 pentru a discuta despre viitorul alianţei, precum şi că NATO ar putea fi ulterior o "alianţă stratificată", în care unii membri se bucură de un nivel sporit de protecţie, în funcţie de conformarea lor la prevederile Tratatului nord-atlantic.

Echipa de campanie a lui Trump - care este foarte aproape de a obţine nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie - nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters, dar a indicat anterior că Keith Kellogg ar putea avea un rol într-o viitoare administraţie.

Donald Trump şi aliaţii săi au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să "regândească" angajamentul SUA faţă de NATO şi s-au plâns că membri europeni ai alianţei nu contribuie suficient.

Potrivit lui Kellogg, pe lângă pierderea protecţiei asigurate de articolul 5, sunt posibile şi sancţiuni mai puţin severe, cum ar pierderea accesului la antrenamente sau echipamente comune. Statele membre ar trebui să fie libere să se retragă din NATO, a mai spus acesta.

"Dacă preşedintele Trump este reales, după alegeri aş transmite tuturor ceea ce noi numim un ordin de avertizare (...) pentru a le da timp de pregătire ca să putem discuta în iunie. Consider că este o discuţie foarte matură şi una din multele discuţii despre securitate naţionale pe care trebuie să le avem", a subliniat Kellogg.

Protecţiile NATO nu sunt automate


Acesta a notat în interviu că, dacă articolul 3 al Tratatului nord-atlantic nu este respectat, protecţia oferită de articolul 5 nu trebuie considerată automată.

Articolul 3 cere statelor membre ale NATO să depună eforturi adecvate pentru a-şi dezvolta capacităţile individuale de apărare. Deşi textul acestuia nu precizează că ţările trebuie să aloce cel puţin 2% din PIB apărării, statele membre s-au angajat la summitul din 2014 din Ţara Galilor să se apropie de această ţintă în interval de zece ani.

Conform estimărilor NATO din iulie 2023, 11 din 31 de state erau pe cale să atingă această ţintă anul trecut, între care SUA, Regatul Unit şi câteva state est-europene apropiate sau învecinate cu Rusia.

"Toată lumea înţelege articlul 5 - un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor -, dar uită de toate celelalte dinainte sau de după", a punctat Kellogg. "Unul dintre ele este articolul 3".

În decembrie, Robert O'Brien, care a fost consilier de securitate naţională al lui Trump între 2019 şi 2021 şi continuă să discute despre politica externă cu fostul preşedinte, a declarat pentru Reuters că impunerea de tarife comerciale statelor NATO care nu alocă cel puţin 2% apărării s-ar putea afla printre politicile avute în vedere într-un al doilea mandat de preşedinte al lui Trump.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1267 / 9709
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...