ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vicepreşedinte ADR: Inteligenţa Artificială nu trebuie privită doar ca un beneficiu, ci şi ca un potenţial pericol

18 Septembrie 2024   |   Agerpres

Acesta a adăugat că România se află printre primele state europene care şi-a asumat o strategie naţională în privinţa implementării şi utilizării Inteligenţei Artificiale.

 
 
Inteligenţa Artificială este o unealtă pe care să o utilizăm atunci când digitalizăm serviciile publice, dar trebuie să ne uităm la această tehnologie nu neapărat ca la un beneficiu, ci şi ca la un potenţial pericol pe care trebuie să-l diminuăm încă de la început, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Andrei Niculae, vicepreşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

"Avem nevoie de internet pentru a duce serviciile publice cu care lucrăm aproape de oameni şi o să ajungem în această zonă. În ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială, însă, Autoritatea pentru Digitalizarea României este autoritatea competentă în România care manageriază această tehnologie şi felul în care este implementată în spaţiul public. Avem trei perspective din care privim Inteligenţa Artificială la nivelul statului. Cea în care privim Inteligenţa Artificială ca pe o unealtă pe care să o utilizăm atunci când digitalizăm servicii publice, apoi la pachet cu alte tehnologii emergente, drept o cheie pe care societatea românească o poate folosi pentru a avansa, pentru a progresa, pentru a recupera din decalajele pe care le avem cu alte state, să recunoaştem mai dezvoltate în ceea ce priveşte piaţa de business etc. A treia perspectivă este cea de securitate cibernetică. Ne uităm la Inteligenţă Artificială, nu neapărat sau nu doar ca un beneficiu, dar şi ca un potenţial pericol pe care trebuie să-l mitigăm încă de la început", a spus Niculae.


Acesta a adăugat că România se află printre primele state europene care şi-a asumat o strategie naţională în privinţa implementării şi utilizării Inteligenţei Artificiale.

"Autoritatea pentru Digitalizare a României a început, încă din 2020, să exploreze felurile în care poate implementa sau felurile în care se poate utiliza de Inteligenţă Artificială în servicii publice. În 2020, am pus bazele unei cercetări împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, apoi cadrul strategic pentru utilizarea Inteligenţei Artificiale în administraţia publică, care s-a terminat, şi care a durat doi ani. Această cercetare s-a transpus într-o strategie naţională, lansată anul acesta. România este printre primele state la nivel european care are asumată o strategie vizavi de implementarea şi utilizarea Inteligenţei Artificiale în serviciile publice şi face referiri la foarte multe aspecte, de la "use case"-uri până la metode de a educa funcţionarii publici şi populaţia", a explicat reprezentantul ADR.

Totodată, oficialul a detaliat pe tema Investiţiei 19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care oferă finanţare pentru IMM în vederea dezvoltării de competenţe digitale.

"În plus, la Autoritatea pentru Digitalizarea României avem un proiect parte din PNRR - Investiţia 19 sprijin pentru IMM-uri în competenţe avansate. Sunt 36 de milioane de euro pe care le punem la dispoziţie IMM-urilor din România. Ce să facă cu aceşti bani? Să-şi achiziţioneze cursuri, să achiziţioneze knowledge. Avem o platformă pe care o gestionăm şi unde aceste cursuri sunt disponibile. IMM-urile se pot înscrie, pot primi aceşti bani şi îşi pot pregăti angajaţii, pot pregăti personalul în ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială şi nu numai. Vorbim despre Machine Lerning, blockchain", a menţionat Andrei Niculae.

Reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii de profil participă, miercuri, la evenimentul de specialitate "Internet.ro încotro în vremuri AI?", organizat de Digital Transformation Council.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 549 / 9431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...