ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vicepreşedinte ADR: Inteligenţa Artificială nu trebuie privită doar ca un beneficiu, ci şi ca un potenţial pericol

18 Septembrie 2024   |   Agerpres

Acesta a adăugat că România se află printre primele state europene care şi-a asumat o strategie naţională în privinţa implementării şi utilizării Inteligenţei Artificiale.

 
 
Inteligenţa Artificială este o unealtă pe care să o utilizăm atunci când digitalizăm serviciile publice, dar trebuie să ne uităm la această tehnologie nu neapărat ca la un beneficiu, ci şi ca la un potenţial pericol pe care trebuie să-l diminuăm încă de la început, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Andrei Niculae, vicepreşedinte Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

"Avem nevoie de internet pentru a duce serviciile publice cu care lucrăm aproape de oameni şi o să ajungem în această zonă. În ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială, însă, Autoritatea pentru Digitalizarea României este autoritatea competentă în România care manageriază această tehnologie şi felul în care este implementată în spaţiul public. Avem trei perspective din care privim Inteligenţa Artificială la nivelul statului. Cea în care privim Inteligenţa Artificială ca pe o unealtă pe care să o utilizăm atunci când digitalizăm servicii publice, apoi la pachet cu alte tehnologii emergente, drept o cheie pe care societatea românească o poate folosi pentru a avansa, pentru a progresa, pentru a recupera din decalajele pe care le avem cu alte state, să recunoaştem mai dezvoltate în ceea ce priveşte piaţa de business etc. A treia perspectivă este cea de securitate cibernetică. Ne uităm la Inteligenţă Artificială, nu neapărat sau nu doar ca un beneficiu, dar şi ca un potenţial pericol pe care trebuie să-l mitigăm încă de la început", a spus Niculae.


Acesta a adăugat că România se află printre primele state europene care şi-a asumat o strategie naţională în privinţa implementării şi utilizării Inteligenţei Artificiale.

"Autoritatea pentru Digitalizare a României a început, încă din 2020, să exploreze felurile în care poate implementa sau felurile în care se poate utiliza de Inteligenţă Artificială în servicii publice. În 2020, am pus bazele unei cercetări împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, apoi cadrul strategic pentru utilizarea Inteligenţei Artificiale în administraţia publică, care s-a terminat, şi care a durat doi ani. Această cercetare s-a transpus într-o strategie naţională, lansată anul acesta. România este printre primele state la nivel european care are asumată o strategie vizavi de implementarea şi utilizarea Inteligenţei Artificiale în serviciile publice şi face referiri la foarte multe aspecte, de la "use case"-uri până la metode de a educa funcţionarii publici şi populaţia", a explicat reprezentantul ADR.

Totodată, oficialul a detaliat pe tema Investiţiei 19 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care oferă finanţare pentru IMM în vederea dezvoltării de competenţe digitale.

"În plus, la Autoritatea pentru Digitalizarea României avem un proiect parte din PNRR - Investiţia 19 sprijin pentru IMM-uri în competenţe avansate. Sunt 36 de milioane de euro pe care le punem la dispoziţie IMM-urilor din România. Ce să facă cu aceşti bani? Să-şi achiziţioneze cursuri, să achiziţioneze knowledge. Avem o platformă pe care o gestionăm şi unde aceste cursuri sunt disponibile. IMM-urile se pot înscrie, pot primi aceşti bani şi îşi pot pregăti angajaţii, pot pregăti personalul în ceea ce priveşte Inteligenţa Artificială şi nu numai. Vorbim despre Machine Lerning, blockchain", a menţionat Andrei Niculae.

Reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii de profil participă, miercuri, la evenimentul de specialitate "Internet.ro încotro în vremuri AI?", organizat de Digital Transformation Council.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 8885
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...