VIDEO Iohannis: Cu cei 80 de miliarde de euro vom fi în situaţia de a reconstrui România; trebuie să ne facem un plan solid
22 Iulie 2020
AGERPRESPreşedintele Iohannis a avut o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că fondurile în valoare de 80 de miliarde de euro obţinute de la Uniunea Europeană vor fi folosite pentru reconstruirea României, punctând că în acest sens este nevoie de un plan solid, bun şi aplicabil.
"Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu-i folosim, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
"Este o sumă foarte mare şi cu aceşti bani vom fi în situaţia nu doar de a relansa economia României, vom fi în situaţia de a reconstrui România, deci să intervenim şi în economie, şi în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună. Pentru a folosi aceşti bani şi pentru a nu ajunge în situaţia să-i avem teoretic şi să nu-i folosim, trebuie să ne facem un plan solid, bun, aplicabil", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Iohannis a avut o şedinţă pe tema fondurilor europene cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Şeful statului a arătat că aceasta nu a fost prima întâlnire cu echipa guvernamentală pe tema fondurilor europene.
"Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene", a precizat Iohannis.
El a detaliat la ce se referă suma obţinută pentru proiectele europene.
"Această sumă de 80 de miliarde, practic, se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet - cel mai mare - este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2017, sunt fondurile europene şi proiectele europene pe care le-am avut şi până acum. Pentru a putea atrage aceşti bani este nevoie de un concept, un plan naţional. La acest plan lucrăm de când este în funcţiune Guvernul Orban. Planul este ca şi finalizat, se fac ultimele finisaje şi planul va fi urmărit în continuare să ajungă la Comisie ca să fim pregătiţi din timp de data aceasta să atragem banii europeni. Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării şi revigorării economice. Este un pachet foarte mare de 34 de miliarde de euro pentru România. Aceşti bani sunt în principal destinaţi ameliorării crizei, măsurilor de ieşire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să îşi revină foarte repede după acest şoc provocat de pandemie. Aceşti bani trebuie consumaţi mai repede", a explicat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că până în octombrie România trebuie să prezinte Comisiei Europene planul naţional aferent fondului de repornire a economiei.
"Am început şi pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm şi ce am făcut practic astăzi, într-o discuţie foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în aşa fel încât să folosim banii europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în aşa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice şi, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte", a conchis preşedintele Iohannis.
Nicio lege nu opreşte un virus
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat miercuri că "nicio lege nu opreşte un virus" şi că "e nevoie de contribuţia noastră, a tuturor" pentru a răspunde la pandemia COVID-19.
Şeful statului s-a referit, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, la faptul că marţi a intrat în vigoare Legea carantinării şi izolării. Totodată, a vorbit despre faptul că miercuri, în România, au fost înregistrate, în premieră, peste 1.000 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.
"Vestea proastă de astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou. Este foarte trist, dar tristeţea nu rezolvă problema. Problema putem s-o rezolvăm împreună, respectând măsurile de distanţare, respectând măsurile de igienă, purtând mască. Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii. Acum, Guvernul are la dispoziţie noul instrument, noua lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu opreşte un virus. Aici e nevoie de contribuţia noastră, a tuturor", a afirmat Iohannis.
Alte 1.030 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate de la ultima raportare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând miercuri la 40.163.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 8270 / 9175 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...