
ANCOM a lansat în consultare publică proiectul privind comunicarea documentelor prin intermediul serviciului electronic
25 Martie 2024
AGERPRESConform sursei citate, proiectul de decizie stabileşte categoriile de persoane care vor putea să utilizeze serviciul şi, totodată, condiţiile şi regulile pe baza cărora se va realiza comunicarea prin intermediul "My ANCOM".
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, luni, în consultare publică, proiectul de decizie privind comunicarea documentelor prin intermediul serviciului electronic "My ANCOM", potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.
"Noul serviciu dezvoltat de ANCOM pune la dispoziţia furnizorilor din domeniul comunicaţiilor electronice, furnizorilor de servicii poştale, precum şi altor categorii de persoane un nou cadru de comunicare, prin mijloace electronice, cu Autoritatea. ANCOM continuă astfel procesul de transformare digitală a activităţii sale în relaţia cu toate părţile interesate", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, proiectul de decizie stabileşte categoriile de persoane care vor putea să utilizeze serviciul şi, totodată, condiţiile şi regulile pe baza cărora se va realiza comunicarea prin intermediul "My ANCOM".
"Noul serviciu dezvoltat de ANCOM pune la dispoziţia furnizorilor din domeniul comunicaţiilor electronice, furnizorilor de servicii poştale, precum şi altor categorii de persoane un nou cadru de comunicare, prin mijloace electronice, cu Autoritatea. ANCOM continuă astfel procesul de transformare digitală a activităţii sale în relaţia cu toate părţile interesate", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, proiectul de decizie stabileşte categoriile de persoane care vor putea să utilizeze serviciul şi, totodată, condiţiile şi regulile pe baza cărora se va realiza comunicarea prin intermediul "My ANCOM".
"Stabilirea acestor categorii a avut în vedere dispoziţiile legale actuale, precum şi relaţiile funcţionale ale Autorităţii cu entităţi din domeniul public şi privat, fără a fi exclus ca pe viitor, în funcţie de evoluţiile domeniului şi de necesităţile de comunicare identificate de Autoritate, să fie completate respectivele categorii", se mai precizează în document.
Potrivit sursei citate, "My ANCOM" reprezintă un spaţiu virtual privat, care gestionează documentele şi istoricul acestora pentru fiecare utilizator, pentru efectuarea comunicării electronice cu Autoritatea.
Prin intermediul "My ANCOM", Autoritatea va realiza comunicarea oricăror documente, inclusiv a solicitărilor de informaţii, deciziilor, altor acte administrative, proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, actelor de executare silită, răspunsurilor la diverse cereri ori petiţii, informărilor, în original sau în copie conformă cu originalul.
Funcţionalităţile serviciului "My ANCOM" vor permite cel puţin: înregistrarea datei şi a orei de încărcare a fiecărui document destinat comunicării, păstrarea fiecărui document încărcat destinat comunicării pentru o perioadă de 3 ani, informarea destinatarului prin intermediul unui mesaj la o adresă de poştă electronică indicată de acesta cu privire la încărcarea de către ANCOM a unui document.
De asemenea, după încărcarea unui document destinat comunicării, nu este posibilă înlocuirea sau alterarea conţinutului acestuia ori a datei şi orei de încărcare înregistrate.
Conform dispoziţiilor în vigoare, implementarea serviciului "My ANCOM" nu limitează Autoritatea în a utiliza şi alte mijloace de comunicare în relaţia cu beneficiarii.
Totodată, prin efectul Legii 198/2022, beneficiarii din oficiu ai serviciului "My ANCOM" sunt furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de servicii poştale cărora ANCOM le va crea conturi de acces la acest serviciu, fără a fi nevoiţi să transmită o cerere în acest sens.
"Pe lângă beneficiarii din oficiu, proiectul propune acordarea, la cerere, a calităţii de beneficiar al serviciului "My ANCOM" pentru categorii precum: autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, operatori de reţea, furnizori de servicii de găzduire electronică cu resurse IP care au urmat procedura de informare prevăzută de Decizia ANCOM 423/2023 privind obligaţiile ce le revin anumitor furnizori de servicii de găzduire electronică cu resurse IP", susţin reprezentanţii autorităţii.
În cuprinsul proiectului de decizie sunt detaliate condiţiile privind accesul din oficiu la "My ANCOM" a beneficiarilor, accesul pentru categoriile de persoane care solicită acces în baza unei cereri, modalităţile de renunţare la serviciul "My ANCOM", precum şi consecinţele renunţării în funcţie de categoria de beneficiar din care face parte cel care renunţă la utilizarea serviciului.
De asemenea, proiectul stabileşte condiţiile şi regulile de comunicare a documentelor de către ANCOM prin intermediul serviciului "My ANCOM", respectiv cele de comunicare de documente, cereri, date sau informaţii din partea beneficiarilor către ANCOM.
Serviciul "My ANCOM" va fi funcţional la data intrării în vigoare a deciziei, moment în care se vor demara şi procedurile de comunicare a credenţialelor de acces către beneficiarii cărora ANCOM le va crea din oficiu conturi de acces. Tot de la această dată, părţile interesate vor putea transmite către Autoritate cereri de creare a conturilor la serviciul "My ANCOM".
Potrivit sursei citate, comunicarea de documente prin intermediul serviciului va începe în termen de 2 luni de la data intrării în vigoare a deciziei.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 363 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...