ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică stocată şi reintrodusă în reţea

08 Iulie 2025   |   Agerpres

Ordinul ANRE vine în continuarea modificărilor aduse prin OUG nr. 134/2024 şi contribuie la crearea unui cadru legislativ coerent şi predictibil pentru dezvoltarea sectorului energetic.

 
 
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Normele metodologice pentru exceptarea de la plata tarifelor reglementate aplicate energiei electrice stocate şi ulterior reintrodusă în reţea.

Potrivit unui comunicat al ANRE, scopul principal al acestei reglementări este eliminarea dublei taxări a energiei stocate, un obstacol semnificativ în calea dezvoltării tehnologiilor de stocare - esenţiale pentru echilibrarea sistemului energetic şi integrarea producţiei din surse regenerabile.

"Nu putem construi un sistem energetic echilibrat şi rezilient cu reguli care penalizează inovaţia. Prin această reglementare, transmitem un semnal clar investitorilor: România susţine stocarea de energie, nu doar ca opţiune tehnologică, ci ca pilon al tranziţiei energetice", a declarat preşedintele ANRE, George Niculescu.


Practic, reglementarea prevede scutirea de la plata tarifelor de transport (componenta de extragere), distribuţie şi serviciilor de sistem pentru energia electrică stocată şi reintrodusă în reţea; scutirea de la plata certificatelor verzi; introducerea de obligaţii clare de raportare a cantităţilor de energie stocate de către operatorii de reţea; implementarea unei proceduri unitare, aplicabile deopotrivă operatorilor concesionari şi neconcesionari.

"Scutirea se aplică strict pentru energia înmagazinată şi reintrodusă în reţea. Pentru consumul propriu al instalaţiei de stocare, inclusiv pierderile tehnologice, tarifele de reţea rămân aplicabile", subliniază ANRE.

Conform sursei citate, reglementarea este aliniată la bunele practici europene şi la recomandările ACER, care încurajează tratamente tarifare diferenţiate şi stimulente pentru flexibilitatea reţelei. România se alătură astfel grupului de state care sprijină activ investiţiile în stocare prin politici de tarifare moderne.

Ordinul ANRE vine în continuarea modificărilor aduse prin OUG nr. 134/2024 şi contribuie la crearea unui cadru legislativ coerent şi predictibil pentru dezvoltarea sectorului energetic.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5477
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...