
Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă
09 Martie 2023
Agerpres"Am vizat mai multe modificări, atât legislative, cât şi administrative, şi am avut în vedere în primul rând schimbarea definiţiei accidentului de muncă, (...) informarea viitorului angajat cu privire la riscurile pe care le implică locul de muncă", a susţinut adjunctul AP Ecaterina Mirea.
Avocatul Poporului propune modificarea definiţiei accidentului de muncă şi informarea viitorului angajat cu privire la riscurile locului de muncă, a declarat joi adjunctul AP Ecaterina Mirea.
"Am vizat mai multe modificări, atât legislative, cât şi administrative, şi am avut în vedere în primul rând schimbarea definiţiei accidentului de muncă, (...) informarea viitorului angajat cu privire la riscurile pe care le implică locul de muncă, dat fiind faptul că în acest moment Codul Muncii nu prevede o astfel de obligaţie. (...) Am venit şi cu propuneri vizavi de completarea acelui formular de concediu medical. În acest moment avem un cod obişnuit de boală, în loc să fie un cod de traseu sau de accident de muncă", a susţinut Ecaterina Mirea, joi, cu prilejul lansării raportului special al Avocatului Poporului privind securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor.
"Am vizat mai multe modificări, atât legislative, cât şi administrative, şi am avut în vedere în primul rând schimbarea definiţiei accidentului de muncă, (...) informarea viitorului angajat cu privire la riscurile pe care le implică locul de muncă, dat fiind faptul că în acest moment Codul Muncii nu prevede o astfel de obligaţie. (...) Am venit şi cu propuneri vizavi de completarea acelui formular de concediu medical. În acest moment avem un cod obişnuit de boală, în loc să fie un cod de traseu sau de accident de muncă", a susţinut Ecaterina Mirea, joi, cu prilejul lansării raportului special al Avocatului Poporului privind securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor.
Conform raportului, modificarea privind definiţia accidentului de muncă vizează înlocuirea de prevederi din Legea nr. 319/2006 cu formularea "accidente care produc incapacitate temporară de muncă de cel puţin o zi calendaristică", faţă de termenul din prezent de trei zile.
Raportul mai propune, printre altele, introducerea în Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidentele de muncă şi boli profesionale a conceptului de "bonus/malus" din legislaţia europeană/internaţională.
"În 2019 presa cumva a început să prezinte unele cazuri de accidente de muncă şi am constatat că în timp numărul acestora a crescut. În 2019 cred că am avut un singur caz, în 2021 au fost 15, iar în 2022 au fost 28. În prezent, până la această dată, avem deja 11. (...) până la acest moment deja avem înregistrate 11 sesizări din oficiu cu privire la accidente de muncă anul acesta", a spus Ecaterina Mirea.
În perioada supusă analizei raportului, respectiv 2020-iunie 2022, s-au înregistrat 10.030 de persoane accidentate. Cele mai frecvente accidente de muncă s-au întâmplat în timpul procesului de lucru, în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, pe durata deplasării de la serviciu la domiciliu şi invers.
Categoriile cele mai afectate, inclusiv sub aspectul bolilor profesionale, sunt: zona productivă (Argeş, Gorj), conducătorii auto (Bihor), muncitorii (Botoşani), construcţii şi producţie de bunuri în serie (Sibiu).
Categoriile de persoane asigurate care au suferit accidente de muncă s-au încadrat între vârsta 20-40 de ani, iar pentru boli profesionale între 50-60 de ani.
Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai multe accidente de muncă au fost: comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor, construcţii de clădiri, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, industria alimentară.
În ceea ce priveşte bolile profesionale, în perioada 2020 - septembrie 2022 au fost înregistrate la Compartimentul de Medicină Muncii din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă 1.324 de boli profesionale (401 în 2020, 413 în 2021, 510 în 2022).
Din datele înregistrate în Registrul unic de accidente de muncă şi boli profesionale, în perioada ianuarie 2020 - august 2022, reies următoarele statistici: 2020 - 83 de persoane; 2021 - 72 de persoane; 2022 - 66 de persoane care au suferit accidente de muncă şi boli profesionale şi au solicitat şi beneficiat de dispozitive medicale şi servicii medicale, în vederea recuperării capacităţii de muncă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1033 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...