ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor | Legalizarea canabisului în scop medical - dezbătută în Comisia de sănătate

14 Martie 2023   |   Agerpres

Proiectul a intrat în circuitul parlamentar din anul 2019, acesta fiind preluat de la Alexandra Cârstea, preşedinte fondator al Asociaţiei "Victoria Mea", prezentă la dezbaterile de la Parlament.

 
 
Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical a fost susţinut, luni, de deputaţii din Comisia de sănătate şi ai organizaţiilor profesionale din domeniul sănătăţii, fiind primit cu scepticism de reprezentanţi ai instituţiilor statului.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, co-iniţiator al proiectului, a subliniat, în cadrul unei dezbateri la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, că iniţiatoarea proiectului, deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, a adunat toate vocile, toate partidele pentru a oferi alternative pentru pacienţii din România, iar proiectul are o perspectivă foarte diferită faţă de cea a instituţiilor statului.


"Instituţiile statului sunt învăţate să spună: "Nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea, sancţionăm". (...) Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar. (...) Vă mulţumesc pentru că v-aţi pus semnătura din toate partidele. Toată lumea este de acord să dăm drumul la lege. Vreau ca toate instituţiile statului să se subordoneze voinţei suverane a Parlamentului, asta este Constituţia", a afirmat Ungureanu.

Deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache a amintit că proiectul a intrat în circuitul parlamentar din anul 2019, acesta fiind preluat de la Alexandra Cârstea, preşedinte fondator al Asociaţiei "Victoria Mea", prezentă la dezbaterile de la Parlament.

"Este povestea Alexandrei şi a mamei sale, este o poveste cu multă suferinţă, o poveste cu care am empatizat nu numai eu, ci şi colegii mei. (...) Nu inventăm roata", a arătat deputata, care a amintit că anterior acestor discuţii au avut loc mai multe conferinţe şi dezbateri cu participare internaţională pe tema legalizării canabisului în scop medicinal.

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PSD Florin Buicu, a subliniat, la rândul său, că susţine proiectul, adăugând că instituţiile statului trebuie să dea parlamentarilor răspunsuri legate de unele prevederi ale acestuia.

"Proiectul în sine nu face referire doar la utilizarea în scop medicinal al canabisului. (...) Aşteptăm răspunsurile de la instituţiile statului român legate de celelalte prevederi ale proiectului, şi o să fac referire la primul articol al legii: "Prezenta lege stabileşte regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deţinerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea şi tranzitul pe teritoriul naţional". Componenta medicală face referire doar la utilizare. Răspunsul la celelalte întrebări decât utilizarea trebuie să-l aflăm de la entităţile care sunt implicate în acest aspect", a transmis deputatul social-democrat.

Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor medicale, a arătat că subiectul utilizării canabisului în scop medicinal este unul de actualitate la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, fiind în lucru şi o "monografie" la nivelul acestei agenţii. "Şi cred că trebuie să privim lucrurile un pic mai larg şi mai integrat. (...) Există în acest moment două medicamente care sunt autorizate în spaţiul Uniunii Europene şi care au la bază canabisul", a adăugat el.

Gabriel Diaconu, consilier al Ministrului Sănătăţii, a transmis că sunt aspecte din proiect faţă de care Ministerul Sănătăţii nu se opune şi a adăugat că terminologia trebuie să fie una clară.

MAI nu este de acord cu propunerea în acest format, fiind transmis în acest sens parlamentarilor un punct de vedere argumentat, a anunţat o reprezentantă a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie din subordinea ministerului.
În acelaşi timp, un reprezentat al DIICOT le-a atras atenţia parlamentarilor asupra riscului unei criminalităţi asociate care ar putea fi generate de această lege.

Între cei care au susţinut proiectul s-au mai aflat Anca Daniela Raiciu, preşedintele Patronatului Planta Romanica, jurnalistul Liviu Mihaiu, alţi invitaţi.

Raportul la proiectul de lege va fi unul comun cu Comisia de apărare şi cea de agricultură, acesta urmând să primească apoi votul plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 33 / 4478
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PwC și D&B David și Baias au asistat compania Public Power Corporation (PPC) din Grecia în tranzacția de preluare a activelor din România ale grupului Enel
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
Proprietarii Balvanyos Resort au cumpărat hotelul K+K Elisabeta din centrul Capitalei. Avocații Wolf Theiss au asistat vânzătorul
LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
Despre protecția avertizorilor în interes public, garanții și sprijin împotriva represaliilor, dar și despre obligațiile mediului public și privat, pentru efectuarea corectă și rapidă a raportărilor, într-o discuție cu avocații firmei Popescu & Asociații | Circumstanțele în care poate fi clasată o raportare în procedura internă lasă suficient loc de interpretare subiectivă, poate chiar discreționară. Puncte forte și vulnerabilități ale legii
LegiTeam | Voicu & Filipescu is looking for junior lawyers
Corporate & Commercial - Powered by CMS | Impactul factorilor ESG asupra proiectelor de fuziuni și achiziții (M&A)
SIMION & BACIU, reconfirmată ca o firmă-reper în domeniul Proprietății Intelectuale și TMT în ediția 2023 a Chambers and Partners Europe
Legea avertizorilor, jalon în PNRR și un punct central de atenție în perioada următoare, radiografiată de avocații NNDKP | George Trandafir (Managing Associate): Noua lege a avertizorilor se înscrie, din păcate, sub aspectul tehnicii legislative și al suficienței reglementării, într-un trend regresiv al actelor normative. Textul este redactat într-o manieră care face dificilă stabilirea domeniului său de aplicare
Popescu & Asociații intenționează să crească și să consolideze echipa din practica Dreptului Concurenței, care acoperă un volum de 30-35% din activitatea firmei | De vorbă cu partenerele Loredana Popescu și Dana Bivol despre modul în care se lucrează și proiectele de referință din această arie. Activitate preponderent preventivă, prin semnalarea potențialelor probleme de risc și găsirea celor mai bune soluții pentru evitarea sancțiunilor. Avocații cu o vastă experiență formează adevărate echipe cu reprezentanții fiecărui client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...