ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCR: Legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - constituțională

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.I pct.4 din Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 - cu referire la art.11 alin.(2) și art.111 alin.(2) din Legea minelor nr.85/2003 - sunt constituționale în raport cu criticile de neconstituționalitate formulate.

 
 
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituționali, cu unanimitate de voturi, au respins ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon, în ansamblu, este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.


Totodată, cu majoritate de voturi, Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.I pct.4 din Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 - cu referire la art.11 alin.(2) și art.111 alin.(2) din Legea minelor nr.85/2003 - sunt constituționale în raport cu criticile de neconstituționalitate formulate.

'În esență, Curtea a reținut că prin legea criticată sunt reglementate unitar relații sociale omogene, în domeniile vizate de legiuitorul delegat (minele, petrolul și stocarea geologică a dioxidului de carbon), de natură să reflecte o unitate normativă și un scop unic. Prin conținutul său normativ, legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 se circumscrie obiectului de reglementare al ordonanței de urgență, iar situația care a condus la adoptarea măsurilor legislative prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului 81/2024 constituie o stare de fapt obiectivă, independentă de voința Guvernului, care poate fi încadrată în conceptul constituțional de 'situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată'', se precizează în comunicatul citat.

Potrivit CCR, soluția legislativă instituită la art.I pct.4 din legea supusă controlului de constituționalitate nu conține norme de natură să afecteze principiul separației și echilibrului puterilor în stat sau principiul securității raporturilor juridice.

Instanța supremă a sesizat, în decembrie 2024, Curtea Constituțională privind legea de aprobare a Ordonanței Guvernului prin care a fost înființată în luna iunie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.

'La data de 17 decembrie 2024, constituită în Secții Unite, cu participarea unui număr de 77 judecători, cu respectarea cerințelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește: Legea privind aprobarea OUG nr. 81/2024 pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon (PL-x 486/2024), în raport de prevederile constituționale ale art.61 alin.(1) și a art.1 alin.(4) privind principiul separației și echilibrului puterilor în stat, ale art.1 alin.(3) și (5) privind principiul securității raporturilor juridice și cel al ierarhiei actelor normative, precum și cele ale art.115 alin.(4) și (7) referitoare la regimul juridic al ordonanțelor de urgență și limitele de sesizare ale Parlamentului în procedura legii de aprobare a ordonanțelor de urgență', se arăta într-un comunicat al Instanței supreme.

Prin ordonanța adoptată de Guvern se înființează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria prim-ministrului, prin reorganizarea prin transformare a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care se desființează.

Potrivit actului normativ, ANRMPSG va funcționa ca autoritate de reglementare, finanțată integral din venituri proprii, personalul va fi preluat de la ANRM, numărul maxim de posturi fiind de 300, exclusiv demnitarii.

ANRMPSG va avea mai multe obiective generale, printre care dezvoltarea și sistematizarea Fondului Geologic National și Fondului Național de Resurse și Rezerve și exploatarea și dezvoltarea rațională a rezervelor de resurse minerale și a rezervelor de petrol, în concordanță cu strategiile din domeniu și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. De asemenea, identificarea de noi utilizări ale sistemelor publice naționale de transport al petrolului și punerea în valoare a golurilor miniere vor fi obiective ale autorității.

Autoritatea gestionează resursele de petrol, resursele minerale și fondul geologic național, proprietate publică a statului, definite de Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, și de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare. Printre atribuții se numără și activități de elaborare și promovare de proiecte de acte normative, norme, instrucțiuni și proceduri, conform prevederilor legislației privind stocarea geologică a dioxidului de carbon.

Totodată, a fost completat regimul juridic pentru licențele de exploatare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 88 / 5496
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...