
CCR: Legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - constituțională
09 Aprilie 2025
AgerpresCurtea a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.I pct.4 din Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 - cu referire la art.11 alin.(2) și art.111 alin.(2) din Legea minelor nr.85/2003 - sunt constituționale în raport cu criticile de neconstituționalitate formulate.
Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier.
Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituționali, cu unanimitate de voturi, au respins ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon, în ansamblu, este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.
Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituționali, cu unanimitate de voturi, au respins ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon, în ansamblu, este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.
Totodată, cu majoritate de voturi, Curtea a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.I pct.4 din Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 - cu referire la art.11 alin.(2) și art.111 alin.(2) din Legea minelor nr.85/2003 - sunt constituționale în raport cu criticile de neconstituționalitate formulate.
'În esență, Curtea a reținut că prin legea criticată sunt reglementate unitar relații sociale omogene, în domeniile vizate de legiuitorul delegat (minele, petrolul și stocarea geologică a dioxidului de carbon), de natură să reflecte o unitate normativă și un scop unic. Prin conținutul său normativ, legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 81/2024 se circumscrie obiectului de reglementare al ordonanței de urgență, iar situația care a condus la adoptarea măsurilor legislative prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului 81/2024 constituie o stare de fapt obiectivă, independentă de voința Guvernului, care poate fi încadrată în conceptul constituțional de 'situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată'', se precizează în comunicatul citat.
Potrivit CCR, soluția legislativă instituită la art.I pct.4 din legea supusă controlului de constituționalitate nu conține norme de natură să afecteze principiul separației și echilibrului puterilor în stat sau principiul securității raporturilor juridice.
Instanța supremă a sesizat, în decembrie 2024, Curtea Constituțională privind legea de aprobare a Ordonanței Guvernului prin care a fost înființată în luna iunie Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon.
'La data de 17 decembrie 2024, constituită în Secții Unite, cu participarea unui număr de 77 judecători, cu respectarea cerințelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește: Legea privind aprobarea OUG nr. 81/2024 pentru înființarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului și stocării geologice a dioxidului de carbon (PL-x 486/2024), în raport de prevederile constituționale ale art.61 alin.(1) și a art.1 alin.(4) privind principiul separației și echilibrului puterilor în stat, ale art.1 alin.(3) și (5) privind principiul securității raporturilor juridice și cel al ierarhiei actelor normative, precum și cele ale art.115 alin.(4) și (7) referitoare la regimul juridic al ordonanțelor de urgență și limitele de sesizare ale Parlamentului în procedura legii de aprobare a ordonanțelor de urgență', se arăta într-un comunicat al Instanței supreme.
Prin ordonanța adoptată de Guvern se înființează Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, în subordinea Guvernului și coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria prim-ministrului, prin reorganizarea prin transformare a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care se desființează.
Potrivit actului normativ, ANRMPSG va funcționa ca autoritate de reglementare, finanțată integral din venituri proprii, personalul va fi preluat de la ANRM, numărul maxim de posturi fiind de 300, exclusiv demnitarii.
ANRMPSG va avea mai multe obiective generale, printre care dezvoltarea și sistematizarea Fondului Geologic National și Fondului Național de Resurse și Rezerve și exploatarea și dezvoltarea rațională a rezervelor de resurse minerale și a rezervelor de petrol, în concordanță cu strategiile din domeniu și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. De asemenea, identificarea de noi utilizări ale sistemelor publice naționale de transport al petrolului și punerea în valoare a golurilor miniere vor fi obiective ale autorității.
Autoritatea gestionează resursele de petrol, resursele minerale și fondul geologic național, proprietate publică a statului, definite de Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare, și de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările și completările ulterioare. Printre atribuții se numără și activități de elaborare și promovare de proiecte de acte normative, norme, instrucțiuni și proceduri, conform prevederilor legislației privind stocarea geologică a dioxidului de carbon.
Totodată, a fost completat regimul juridic pentru licențele de exploatare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5 / 5413 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
VIDEO | Pastila de insolvență – Contractele în derulare (powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
Clifford Chance Badea a asistat Nofar Energy la semnarea unui contract EPC și O&M pentru un parc fotovoltaic de 265 MW din Dâmbovița
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Cazacu, Managing Associate la Popovici Nițu Stoica & Asociații despre avocatură la genul feminin și alegerile făcute în carieră: ”PNSA este un loc excelent pentru a te dezvolta ca avocat. Varietatea și anvergura proiectelor asistate juridic, interacțiunea directă, permanentă cu clienții și soliditatea echipei sunt doar câteva dintre argumentele în sprijinul acestei concluzii”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Schoenherr a asistat IGT Services and Technologies SRL în achiziția diviziei de Service Delivery a Connections Consult. Mădălina Neagu (Partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...