ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deputaţii au votat pentru reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

03 Mai 2023   |   Agerpres

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 
 
Deputaţii au adoptat, miercuri, reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, la cererea preşedintelui României.

S-au înregistrat 186 de voturi "pentru", 73 de voturi "contra" şi o abţinere.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 31/2007. Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ urmăreşte actualizarea adresei sediului instituţiei, stabilirea competenţelor prin aprobarea statutului Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prevederea posibilităţii stabilirii prin statut a regulilor de retragere a calităţii de membru al Academiei, precum şi instituirea unor dispoziţii referitoare la salarizarea personalului instituţiei.


În cererea de reexaminare a preşedintelui se precizează, între altele, că introducerea în conţinutul legii, nu doar prin Statut, a unor criterii clare care să permită o evaluare obiectivă a posibilităţii de dobândire a calităţii de membru AOSR, respectiv a cauzelor ce determină sau pot determina pierderea acestei calităţi ar asigura îndeplinirea cerinţelor de calitate a legii, din perspectiva necesităţii asigurării stabilităţii şi predictibilităţii normei aplicabile beneficiarilor săi.

Potrivit proiectului, criteriile minimale care trebuie îndeplinite simultan pentru acordarea calităţii de membru al AOSR sunt următoarele: pentru membrii titulari: deţinerea gradului didactic de profesor universitar abilitat sau a gradului ştiinţific de cercetător ştiinţific gradul I, creatori de şcoli de cercetare în universităţi sau institute de cercetare, iniţiatori de noi domenii de cercetare care au condus proiecte/programe de cercetare, autori ai unor lucrări de referinţă în domeniile de specialitate, cu dovezi ale recunoaşterii ştiinţifice cuprinse în bazele de date indexate internaţional; pentru membrii corespondenţi: deţinerea gradului didactic de cel puţin conferenţiar universitar sau a gradului ştiinţific de cel puţin cercetător ştiinţific gradul II, abilitaţi în domeniul lor de cercetare, autori ai unor lucrări de referinţă în domeniile de specialitate, cu dovezi ale recunoaşterii ştiinţifice cuprinse în bazele de date indexate internaţional.

Evaluarea solicitărilor de acordare a calităţii de membru titular sau corespondent al AOSR se face prin procedura stabilită în Statut.

Salarizarea personalului din aparatul de lucru al AOSR se face în condiţiile aplicabile personalului bugetar, mai prevede un amendament al proiectului.

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat în plen că există o Academie în România, care trebuie îmbunătăţită, condiţii în care nu mai este necesară o altă academie, care are nevoie la rândul său de resurse, "care împarte titluri şi care este o instituţie bugetară".

"Nu este un ONG, nu este un club al celor care se consideră ei între ei academicieni. (...) Este greşit să investim bani mai departe într-o sinecură", a afirmat Iulian Bulai.

Liderul deputaţilor AUR, Antonio Andruşceac, a arătat că formaţiunea din care face parte susţine cercetarea şi dezvoltarea şi de aceea a adus în atenţia publică ceea ce se întâmplă la Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială.

"Cercetarea şi dezvoltarea din institutele româneşti vreţi s-o puneţi pe butuci, în schimb vreţi să acordaţi în continuare sinecuri unor oameni care, dacă n-au loc în Academia Naţională, pot merge să-şi aducă aportul în institutele care sunt în suport din subordinea Academiei Naţionale sau în institutele naţionale de cercetare şi dezvoltare. "Da" cercetării şi dezvoltării, "nu" sinecurilor!", a afirmat deputatul AUR.

Şi deputata neafiliată Violeta Alexandru a criticat proiectul de lege, afirmând "cu subiect şi predicat" că "această instituţie trebuie desfiinţată".

"Avem un etalon în România, acela este cel fixat de Academia Română. Dacă vă uitaţi la declaraţiile reprezentanţilor Academiei Române, dacă vă interesează acest subiect - declaraţii făcute în spaţiul public -, domniile lor explică foarte clar ce confuzie se face în spaţiul public prin înfiinţarea şi susţinerea de la stat, din taxele şi impozitele românilor, a unei academii mai micuţe, ca să dea satisfacţie celor care nu se ridică la standardele de cercetare stabilite şi validate de reprezentanţii Academiei Române. (...) Aşa cum aţi votat proiectul de lege, practic faceţi ceea ce aţi cam făcut în politică şi în Parlament în ultimii ani: cedaţi grupurilor care fac presiune şi vor mai mulţi bani de la stat. Şi nu doar că cedaţi, dar le daţi până la cer, până la Dumnezeu. (...) Vrei bani de la stat, că n-am nicio problemă cu tine să te numeşti academie, institut, club, cum vrei să te numeşti, atâta vreme cât nu cer bani de la stat. (...) Dar vrei bani de la stat? Atunci cum poţi să pretinzi că nu are dreptul statul să aibă un cuvânt de spus în cheltuirea acestor fonduri, ci să decizi eminamente intern? Aşa ceva este anormal!", a afirmat Violeta Alexandru.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 633 / 5201
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...