ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvern: Persoanele aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu vor putea fi monitorizate cu brăţări de supraveghere

13 Iunie 2024   |   Agerpres

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, într-un comunicat de presă, că această modificare legislativă este un "pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor".

 
 
Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea monitorizării cu brăţări electronice şi în cazul persoanelor aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu, dar şi pentru persoanele eliberate condiţionat şi care au anumite restricţii.

"Început ca proiect pilot în anul 2022, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, sistemul informatic de monitorizare electronică, cunoscut ca 'brăţară electronică', va fi utilizat începând cu 1 octombrie 2024 în sistem pilot şi pentru măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauţiune şi a arestului la domiciliu. Totodată, ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern prevede extinderea utilizării sistemului informatic de monitorizare electronică şi în cazul în care instanţa a impus condamnatului pe durata eliberării condiţionate să nu se afle în anumite locuri sau anumite manifestări sportive, culturale sau adunări publice stabilite de instanţă, respectiv de a nu comunica cu victima sau membrii de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii sau cu alte persoane. De asemenea, este introdusă o nouă categorie de alertă de apropiere de frontieră", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.


Prezent la conferinţă, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a explicat că de la începutul acestui an au fost montate 472 de brăţări electronice de supraveghere, în prezent fiind active 208. De asemenea, 25 de persoane şi-au îndepărtat brăţara, iar 24 de persoane au fost reţinute.

Despescu a mai spus că Poliţia are în supraveghere 9.168 de persoane aflate sub control judiciar, din care 24 de persoane sub control judiciar pe cauţiune, la care se adaugă 1.288 de persoane plasate în arest la domiciliu.

Practic, de la 1 octombrie, aceste persoane vor putea să fie monitorizate prin brăţările electronice.

Bogdan Despescu a menţionat că Poliţia Română în dotare 5.266 de asemenea brăţări de supraveghere, urmând ca până la data de 1 octombrie să fie achiziţionate alte 6.000 de brăţări.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, într-un comunicat de presă, că această modificare legislativă este un "pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor".

"Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în şedinţa de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele. Dar, de la 1 octombrie, vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu. Pentru toţi aceştia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brăţărilor electronice - 'bijuterii judiciare' - cu ajutorul cărora inculpaţii se vor conforma obligaţiilor stabilite de magistraţi. Dacă vor încerca să plece din ţară, în ciuda obligaţiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenţie rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar şi prin el, noi, societatea!", spune Gorghiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 235 / 5415
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...