ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MIPE: Proiectul de OUG pentru reglementarea procedurii de închidere a programelor operaţionale 2014-2020, în consultare publică

26 Aprilie 2023   |   Agerpres

De asemenea, proiectul reglementează şi modalităţile prin care proiectele/operaţiunile nefinalizate în acest exerciţiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a publicat în consultare publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020, informează marţi un comunicat al instituţiei.
 
De asemenea, proiectul reglementează şi modalităţile prin care proiectele/operaţiunile nefinalizate în acest exerciţiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027.
 
Astfel, proiectul de act normativ reglementează cadrul general - măsurile, activităţile, condiţiile şi termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014-2020, asigurând abordarea unitară a procesului de închidere a programelor operaţionale. Totodată, asigură continuitatea şi predictibilitatea implementării proiectelor cu finanţare europeană în perioada de programare 2021-2027..
 
Potrivit sursei citate, proiectul vine la solicitarea autorităţilor publice locale, pentru asigurarea unui cadru de predictibilitate pentru acţiunile şi proiectele aflate în implementare din fonduri europene, prin intermediul programelor operaţionale 2014-2020.
 
"Aflaţi la graniţa între două perioade de programare, este necesar să construim cadrul necesar autorităţilor de management pentru evaluarea portofoliilor de proiecte finanţate în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020, pentru a identifica riscul de nefinalizare a investiţiilor în termenul de eligibilitate. Aşa ne asigurăm că marile proiecte de infrastructură nu au de suferit şi îşi vor continua dezvoltarea. Concret, proiectul de Ordonanţă de urgenţă reglementează procedura şi condiţiile de etapizare pentru proiectele/operaţiunile contractate în cadrul programelor operaţionale 2014-2020, care nu sunt finalizate până la 31 decembrie 2023 şi pentru a căror finalizare este necesară asigurarea finanţării din programele 2021-2027 (etapa a II-a a implementării respectivelor proiecte/operaţiuni). Pe această cale, invităm toţi partenerii noştri să obţinem o formă cât mai apropiată de nevoile lor", a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
 
În absenţa etapizării acestora, respectiv a finanţării etapei a II-a din programele 2021-2027, în condiţiile în care aceste proiecte/operaţiuni sunt implementate de autorităţi şi instituţii publice, ar trebui ca sumele necesare pentru continuarea lor să fie suportate din surse publice (bugetul de stat/bugetele locale), cu efecte negative asupra deficitului bugetar al României.
 
"Măsurile propuse trebuie adoptate în regim de urgenţă pentru a asigura principalelor structuri implicate în gestionarea fondurilor europene toate prevederile pentru realizarea trecerii de la perioada actuala de programare la perioada de programare 2021-2027, în condiţiile nevoii de asigura respectarea termenelor instituite de Comisia Europeană", susţin reprezentanţii MIPE.
 
Comisia Europeană a alocat României pentru exerciţiul financiar 2014-2020 peste 49 miliarde euro, din care alocarea pentru Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) este de aproximativ 35,2 miliarde euro, respectiv alocarea Fondului de Ajutor European pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD) este de aproximativ 441 milioane euro, la care se adaugă Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II), cu o alocare dedicată programului de cooperare transfrontalieră România - Serbia în valoare de aproximativ 75 milioane euro.
 
Alocarea pentru Politica de Coeziune, finanţată în cadrul FESI, este de aproximativ 24,1 miliarde euro. Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii sunt implementate prin opt programe operaţionale: Programul Operaţional Infrastructura Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Capital Uman, Planul Naţional Dezvoltare Rurală, Programul Operaţional Pescuit şi Afaceri Maritime. La acestea se adăugă şi Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, finanţat din FEAD, respectiv Programul Interreg IPA CBC România-Serbia 2014-2020, finanţat în cadrul Obiectivului Cooperare Teritorială Europeană.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 662 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...