Modificările aduse Codurilor penale în legislatura anterioară, respinse de comisii în Senat. Proiectele PSD ar fi permis liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor
26 Ianuarie 2021
AGERPRESSenatorii din comisiile juridică şi pentru constituţionalitate au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, într-o şedinţă comună, un raport de respingere a propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.
Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
"O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (...) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt", a afirmat Scântei.
Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
"O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (...) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt", a afirmat Scântei.
Raportul comisiilor va fi înaintat Biroului permanent, astfel încât cele două propuneri să fie respinse de plenul Senatului săptămâna viitoare şi înaintate Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Scântei a subliniat că "protestele românilor care au ieşit în stradă în 2017 au fost susţinute de partidele aflate atunci în Opoziţie, iar asaltul PSD în privinţa Codurilor penale a putut fi doar amânat".
"Pentru ca această epocă a unei majorităţi parlamentare a PSD (...) care a guvernat în favoarea infractorilor să se încheie definitiv, este nevoie ca modificările nefaste, toxice pentru întreaga societate operate de PSD asupra legilor penale să fie trimise la coşul de gunoi al istoriei. Legislatura trecută a fost, din păcate, un efort continuu al PNL şi USR în Parlament, al preşedintelui Iohannis la Palatul Cotroceni şi al românilor care au ieşit cu sutele de mii în stradă să apere statul de drept", a spus Iulia Scântei.
Potrivit preşedintelui Comisie juridice a Senatului, "a venit timpul ca Parlamentul să fie repus în rolul şi atribuţiile sale constituţionale şi să definitiveze în mod transparent procesul legislativ de transpunere a deciziilor CCR în legislaţia penală, dar fără a favoriza infractorii şi marii corupţi".
"Dacă am permite intrarea în vigoare a celor două proiecte ale PSD de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, am facilita scăparea de răspundere penală a sute de corupţi şi închiderea dosarelor penale în curs, indiferent de faza lor procesuală", a adăugat Scântei.
Senatorul a precizat că proiectele PSD de modificare a Codurilor penale prevăd reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de corupţie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiuni de terorism, de corupţie, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar şi pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.
Senatorul liberal a arătat că proiectele PSD ar fi permis "liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani".
"Este nevoie de iniţiative noi parlamentare şi este rolul acestui nou Parlament, într-o nouă majoritate parlamentară, să consolideze statul de drept în România. Ne propunem (...), cu suportul tehnic al Ministerului Justiţiei şi cu organele profesionale ale magistraţilor, să elaborăm, să dezbatem şi să votăm proiecte de legi care: să transpună deciziile CCR în legislaţia penală, să preia recomandările formulate de Comisia de la Veneţia şi prin rapoartele GRECO şi MCV în materia Codurilor penale, să nu permită fuga de răspundere penală a infractorilor şi a corupţilor. Este legitimă şi urgentă lansarea şi adoptarea unor iniţiative legislative în acest sens din partea actualei coaliţii parlamentare (...) A venit timpul ca Legea să fie reaşezată la locul său şi respectată de toată lumea, iar Parlamentul, unica putere legiuitoare a ţării şi organul reprezentativ suprem al poporului, să revină la rolul său constituţional", a mai spus Scântei.
Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2617 / 5357 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...