
Modificările aduse Codurilor penale în legislatura anterioară, respinse de comisii în Senat. Proiectele PSD ar fi permis liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor
26 Ianuarie 2021
AGERPRESSenatorii din comisiile juridică şi pentru constituţionalitate au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, într-o şedinţă comună, un raport de respingere a propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.
Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
"O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (...) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt", a afirmat Scântei.
Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
"O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (...) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt", a afirmat Scântei.
Raportul comisiilor va fi înaintat Biroului permanent, astfel încât cele două propuneri să fie respinse de plenul Senatului săptămâna viitoare şi înaintate Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Scântei a subliniat că "protestele românilor care au ieşit în stradă în 2017 au fost susţinute de partidele aflate atunci în Opoziţie, iar asaltul PSD în privinţa Codurilor penale a putut fi doar amânat".
"Pentru ca această epocă a unei majorităţi parlamentare a PSD (...) care a guvernat în favoarea infractorilor să se încheie definitiv, este nevoie ca modificările nefaste, toxice pentru întreaga societate operate de PSD asupra legilor penale să fie trimise la coşul de gunoi al istoriei. Legislatura trecută a fost, din păcate, un efort continuu al PNL şi USR în Parlament, al preşedintelui Iohannis la Palatul Cotroceni şi al românilor care au ieşit cu sutele de mii în stradă să apere statul de drept", a spus Iulia Scântei.
Potrivit preşedintelui Comisie juridice a Senatului, "a venit timpul ca Parlamentul să fie repus în rolul şi atribuţiile sale constituţionale şi să definitiveze în mod transparent procesul legislativ de transpunere a deciziilor CCR în legislaţia penală, dar fără a favoriza infractorii şi marii corupţi".
"Dacă am permite intrarea în vigoare a celor două proiecte ale PSD de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală, am facilita scăparea de răspundere penală a sute de corupţi şi închiderea dosarelor penale în curs, indiferent de faza lor procesuală", a adăugat Scântei.
Senatorul a precizat că proiectele PSD de modificare a Codurilor penale prevăd reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracţiuni de corupţie şi de serviciu, circumstanţe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infracţiuni de terorism, de corupţie, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar şi pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.
Senatorul liberal a arătat că proiectele PSD ar fi permis "liberarea condiţionată mai rapidă şi mai facilă a infractorilor întrucât s-a redus durata minimă a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracţiunilor grave sancţionate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani".
"Este nevoie de iniţiative noi parlamentare şi este rolul acestui nou Parlament, într-o nouă majoritate parlamentară, să consolideze statul de drept în România. Ne propunem (...), cu suportul tehnic al Ministerului Justiţiei şi cu organele profesionale ale magistraţilor, să elaborăm, să dezbatem şi să votăm proiecte de legi care: să transpună deciziile CCR în legislaţia penală, să preia recomandările formulate de Comisia de la Veneţia şi prin rapoartele GRECO şi MCV în materia Codurilor penale, să nu permită fuga de răspundere penală a infractorilor şi a corupţilor. Este legitimă şi urgentă lansarea şi adoptarea unor iniţiative legislative în acest sens din partea actualei coaliţii parlamentare (...) A venit timpul ca Legea să fie reaşezată la locul său şi respectată de toată lumea, iar Parlamentul, unica putere legiuitoare a ţării şi organul reprezentativ suprem al poporului, să revină la rolul său constituţional", a mai spus Scântei.
Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2658 / 5398 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...