ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Perioada de consultare publică pentru revizuirea PNIESC, prelungită până la jumătatea lui martie

22 Ianuarie 2024   |   Agerpres

"Urmare a solicitărilor primite în cadrul consultării publice aferente proiectului PNIESC revizuit, în scopul colectării propunerilor tuturor părţilor interesate cu privire la acesta, perioada de transmitere a comentariilor şi observaţiilor se prelungeşte până la data de 15 martie 2024", transmite ministerul.

 
 
Perioada de consultare publică a proiectului Planului Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) revizuit a fost prelungită până la data de 15 martie 2024, informează luni Ministerul Energiei (ME).
 
"Urmare a solicitărilor primite în cadrul consultării publice aferente proiectului PNIESC revizuit, în scopul colectării propunerilor tuturor părţilor interesate cu privire la acesta, perioada de transmitere a comentariilor şi observaţiilor se prelungeşte până la data de 15 martie 2024", transmite ministerul.
 
Totodată, Ministerul Energiei va organiza trei dezbateri publice în intervalul 15 februarie - 15 martie cu privire la proiectul PNIESC revizuit, în baza observaţiilor primite în perioada de consultare publică, respectiv a recomandărilor Comisiei Europene.
 
Organizaţiile Declic, Bankwatch, Greenpeace, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) şi 2Celsius au acuzat Ministrul Energiei de falsă consultare publică în legătură cu Planul Naţional din domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), invocând faptul că instituţia a pus în dezbatere publică proiectul fără să anunţe chiar înainte de Crăciun, cu termen până pe 21 ianuarie 2024, şi au solicitat prelungirea consultărilor publice.
 
"Mai mult, documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei la capitolul 'Despre noi' şi nu în secţiunea dedicată transparenţei publice. Acest lucru dovedeşte lipsa unui interes real al Ministerului Energiei pentru opinia societăţii civile. Pentru a permite o analiză corectă şi detaliată a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, organizaţiile de mediu cer prelungirea consultărilor publice. O astfel de solicitare a fost trimisă şi către Cabinetul ministrului Sebastian Burduja. Consultările cu societatea civilă sunt extrem de importante, având în vedere criticile aduse de Comisia Europeană referitoare la energia din surse regenerabile, unde ţinta asumată de România prin PNIESC este de doar 34% în consumul final brut de energie până în 2030. Această ţintă este sub cota de 41% rezultată din formula din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanţa uniunii energetice şi acţiunile climatice", se arată într-un comunicat de presă al activiştilor de mediu, transmis în urmă cu câteva zile AGERPRES.
 
Potrivit sursei citate, Guvernul nu a propus măsuri concrete pentru reducerea utilizării gazului fosil şi eliminarea treptată a subvenţiilor pentru combustibili fosili.
 
"Traiectoria spre care se îndreaptă de fapt România este de creştere a cantităţii de gaze şi petrol utilizate, lucru ce ar putea să nu fie compatibil cu obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, lipsesc informaţii despre cum planifică România să reducă sărăcia energetică şi să încurajeze tranziţia justă la o economie cu emisii scăzute de CO2, atât din perspectiva unor planuri concrete, cât şi a finanţării", au menţionat organizaţiile non-guvernamentale.
 
În viziunea acestora, statele-membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, sunt obligate să stabilească "un dialog multianual privind clima şi energia [...] în care autorităţile locale, organizaţiile societăţii civile, comunitatea de afaceri, investitorii şi alte părţi interesate relevante, precum şi publicul în general, să poată participa activ şi să discute diferitele scenarii vizate pentru politici energetice şi climatice, inclusiv pe termen lung, şi să evalueze progresul".
 
În 2019, Comitetul de Conformitate al Convenţiei de la Aarhus a emis un Aviz către Uniunea Europeană, care a reiterat că procesele de consultare publică ar trebui să asigure, printre altele, că: aranjamentele sunt transparente şi corecte; informaţiile necesare sunt furnizate publicului; există termene rezonabile pentru consultare; se iau în considerare rezultatele participării publice.
 
"Cu toate acestea, PNIESC revizuit nu îndeplineşte aceste criterii cruciale. Planul a fost publicat într-o secţiune a site-ului Ministerului Energiei unde nu se publică de obicei anunţuri sau decizii administrative, iar anunţul nu a fost publicat în mass-media, aşa cum indică legea transparenţei decizionale. (...) În acest caz, anunţul a fost făcut într-o singură publicaţie online, o singură dată, contrar obligaţiilor prevăzute de legislaţie", au susţinut ONG-urile.
 
În acest context, organizaţiile de mediu au solicitat Ministerului Energiei organizarea unei dezbateri publice la care să poată avea acces toate persoanele interesate.
 
La finele lunii noiembrie a anului trecut, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat la Cluj de Distribuţie Energie Electrică România, că instituţia pe care o conduce şi-a propus un termen ambiţios, dar nu imposibil, ca în primăvară (în 2024 - n. r.) România să aibă o Strategie Energetică Naţională şi un capitol care să fie pe securitatea cibernetică în sectorul energetic. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 259 / 5292
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...