Raportul legislativ al lunii septembrie 2024
01 Octombrie 2024
AgerpresLegile promulgate în luna septembrie 2024.
Între legile promulgate în luna septembrie 2024, se numără:
* Legea nr. 244 din 5 septembrie 2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale
* Legea nr. 245 din 5 septembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
* Legea nr. 246 din 5 septembrie 2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"
* Legea nr. 247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"
* Legea nr. 244 din 5 septembrie 2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale
* Legea nr. 245 din 5 septembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
* Legea nr. 246 din 5 septembrie 2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"
* Legea nr. 247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"
*Legea nr. 244/2024 privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei
Legea prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei: "Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei".
De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. "Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei", mai prevede legea.
La baza legii a stat o propunere legislativă din septembrie 2022, iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori de la PNL, PSD, AUR, neafiliaţi (PL-x nr. 22/2023). În expunerea de motive de la acea vreme, s-a invocat erodarea puterii de cumpărare, precum şi faptul că plafonul impozabil nu s-a mai modificat demult timp, se menţioenază pe https://www.cdep.ro/.
Legea a fost promulgată în 5 septembrie 2024.
*Legea nr. 245/2024 referitoare la modificarea OUG privind datoria publică
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 101/2024 pentru modificarea şi completarea OUG 64/2007 privind datoria publică reglementează identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare.
Legea urmăreşte, printre altele, asigurarea nevoilor urgente de capabilităţi militare prin identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare, se precizează în expunerea de motive.
Actul normativ introduce modificări la ordonanţa de urgenţă privind datoria publică, astfel încât Guvernul să poată semna acordul de finanţare cu Guvernul SUA, pentru a accesa fonduri în cadrul Foreign Military Financing (Finanţare Militară Externă), cu impact asupra costurilor contractelor de achiziţie deja încheiate de Ministerul Apărării Naţionale, mai arată sursa citată.
La baza legii stă un proiect de guvern depus în circuit legislativ la 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 422/2024). Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul invocă "necesitatea asigurării nevoilor urgente de capabilităţi militare, precum şi identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică şi echipamente militare.", conform https://www.cdep.ro.
Legea de aprobare a Ordonanţei a fost promulgată la 5 septembrie 2024.
*Legea nr. 246/2024 privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi
Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.
De asemenea, potrivit legii, "se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special".
Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.
La baza legii stă o iniţiativă de guvern din 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 423/2024). În expunerea de motive se arată că, "având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, CSAT a decis, la 20 iunie 2024, donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cu condiţia negocierii ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem Patriot similar", conform https://www.cdep.ro
Legea a fost promulgată la 5 septembrie 2024.
*Legea nr. 247/2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"
Potrivit legii promulgate la 23 septembrie, prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei.
Săptămâna prevenţiei gripei în România poate fi marcată prin diverse evenimente de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale.
La baza legii a stat o propunere legislativă a unor parlamentari de la PSD, PNL, USR şi minorităţi, depusă la parlament în mai 2024 (PL-x nr. 330/2024), conform https://www.cdep.ro.
Iniţiatorii actului normativ au evidenţiat, în expunerea de motive, că "o săptămână dedicată prevenţiei poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă". Ei au mai menţionat că, în sezonul trecut, alerta epidemiologică privind virusul gripal a fost declarată la 1 februarie 2024, după ce au fost înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecţie respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în sezonul gripal 2023-2024, până la data de 14 martie 2024, au fost înregistrate 97 de decese din cauza acestui virus.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 67 / 5324 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Țuca Zbârcea & Asociații obține la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă privind daune de 3.500.000 lei acordate pentru abuz de drept procesual
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...