ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul legislativ al lunii septembrie 2024

01 Octombrie 2024   |   Agerpres

Legile promulgate în luna septembrie 2024.

 
 
Între legile promulgate în luna septembrie 2024, se numără:

* Legea nr. 244 din 5 septembrie 2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale
* Legea nr. 245 din 5 septembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
* Legea nr. 246 din 5 septembrie 2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"
* Legea nr. 247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"


*Legea nr. 244/2024 privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei
Legea prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei: "Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei".

De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. "Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei", mai prevede legea.

La baza legii a stat o propunere legislativă din septembrie 2022, iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori de la PNL, PSD, AUR, neafiliaţi (PL-x nr. 22/2023). În expunerea de motive de la acea vreme, s-a invocat erodarea puterii de cumpărare, precum şi faptul că plafonul impozabil nu s-a mai modificat demult timp, se menţioenază pe https://www.cdep.ro/.

Legea a fost promulgată în 5 septembrie 2024.

*Legea nr. 245/2024 referitoare la modificarea OUG privind datoria publică
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 101/2024 pentru modificarea şi completarea OUG 64/2007 privind datoria publică reglementează identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare.

Legea urmăreşte, printre altele, asigurarea nevoilor urgente de capabilităţi militare prin identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare, se precizează în expunerea de motive.

Actul normativ introduce modificări la ordonanţa de urgenţă privind datoria publică, astfel încât Guvernul să poată semna acordul de finanţare cu Guvernul SUA, pentru a accesa fonduri în cadrul Foreign Military Financing (Finanţare Militară Externă), cu impact asupra costurilor contractelor de achiziţie deja încheiate de Ministerul Apărării Naţionale, mai arată sursa citată.

La baza legii stă un proiect de guvern depus în circuit legislativ la 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 422/2024). Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul invocă "necesitatea asigurării nevoilor urgente de capabilităţi militare, precum şi identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică şi echipamente militare.", conform https://www.cdep.ro.

Legea de aprobare a Ordonanţei a fost promulgată la 5 septembrie 2024.


*Legea nr. 246/2024 privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi
Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

De asemenea, potrivit legii, "se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special".

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

La baza legii stă o iniţiativă de guvern din 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 423/2024). În expunerea de motive se arată că, "având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, CSAT a decis, la 20 iunie 2024, donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cu condiţia negocierii ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem Patriot similar", conform https://www.cdep.ro

Legea a fost promulgată la 5 septembrie 2024.

*Legea nr. 247/2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"

Potrivit legii promulgate la 23 septembrie, prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei.

Săptămâna prevenţiei gripei în România poate fi marcată prin diverse evenimente de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale.

La baza legii a stat o propunere legislativă a unor parlamentari de la PSD, PNL, USR şi minorităţi, depusă la parlament în mai 2024 (PL-x nr. 330/2024), conform https://www.cdep.ro.

Iniţiatorii actului normativ au evidenţiat, în expunerea de motive, că "o săptămână dedicată prevenţiei poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă". Ei au mai menţionat că, în sezonul trecut, alerta epidemiologică privind virusul gripal a fost declarată la 1 februarie 2024, după ce au fost înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecţie respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în sezonul gripal 2023-2024, până la data de 14 martie 2024, au fost înregistrate 97 de decese din cauza acestui virus.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Șerban și Asociații continuă extinderea Departamentului de Drept Privat
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...