ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul legislativ al lunii septembrie 2024

01 Octombrie 2024   |   Agerpres

Legile promulgate în luna septembrie 2024.

 
 
Între legile promulgate în luna septembrie 2024, se numără:

* Legea nr. 244 din 5 septembrie 2024 pentru modificarea alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale
* Legea nr. 245 din 5 septembrie 2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică
* Legea nr. 246 din 5 septembrie 2024 privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)"
* Legea nr. 247 din 23 septembrie 2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"


*Legea nr. 244/2024 privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei
Legea prevede majorarea plafonului până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei: "Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei".

De asemenea, prin derogare, aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. "Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei", mai prevede legea.

La baza legii a stat o propunere legislativă din septembrie 2022, iniţiată de mai mulţi deputaţi şi senatori de la PNL, PSD, AUR, neafiliaţi (PL-x nr. 22/2023). În expunerea de motive de la acea vreme, s-a invocat erodarea puterii de cumpărare, precum şi faptul că plafonul impozabil nu s-a mai modificat demult timp, se menţioenază pe https://www.cdep.ro/.

Legea a fost promulgată în 5 septembrie 2024.

*Legea nr. 245/2024 referitoare la modificarea OUG privind datoria publică
Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 101/2024 pentru modificarea şi completarea OUG 64/2007 privind datoria publică reglementează identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare.

Legea urmăreşte, printre altele, asigurarea nevoilor urgente de capabilităţi militare prin identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică militară şi echipamente militare, se precizează în expunerea de motive.

Actul normativ introduce modificări la ordonanţa de urgenţă privind datoria publică, astfel încât Guvernul să poată semna acordul de finanţare cu Guvernul SUA, pentru a accesa fonduri în cadrul Foreign Military Financing (Finanţare Militară Externă), cu impact asupra costurilor contractelor de achiziţie deja încheiate de Ministerul Apărării Naţionale, mai arată sursa citată.

La baza legii stă un proiect de guvern depus în circuit legislativ la 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 422/2024). Expunerea de motive ce însoţeşte proiectul invocă "necesitatea asigurării nevoilor urgente de capabilităţi militare, precum şi identificarea şi diversificarea instrumentelor de finanţare a achiziţiei de tehnică şi echipamente militare.", conform https://www.cdep.ro.

Legea de aprobare a Ordonanţei a fost promulgată la 5 septembrie 2024.


*Legea nr. 246/2024 privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi
Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea "Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol", aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.

De asemenea, potrivit legii, "se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special".

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.

La baza legii stă o iniţiativă de guvern din 2 septembrie 2024 (PL-x nr. 423/2024). În expunerea de motive se arată că, "având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate din Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, CSAT a decis, la 20 iunie 2024, donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cu condiţia negocierii ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem Patriot similar", conform https://www.cdep.ro

Legea a fost promulgată la 5 septembrie 2024.

*Legea nr. 247/2024 pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca "Săptămâna prevenţiei gripei în România"

Potrivit legii promulgate la 23 septembrie, prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei.

Săptămâna prevenţiei gripei în România poate fi marcată prin diverse evenimente de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale.

La baza legii a stat o propunere legislativă a unor parlamentari de la PSD, PNL, USR şi minorităţi, depusă la parlament în mai 2024 (PL-x nr. 330/2024), conform https://www.cdep.ro.

Iniţiatorii actului normativ au evidenţiat, în expunerea de motive, că "o săptămână dedicată prevenţiei poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă". Ei au mai menţionat că, în sezonul trecut, alerta epidemiologică privind virusul gripal a fost declarată la 1 februarie 2024, după ce au fost înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecţie respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în sezonul gripal 2023-2024, până la data de 14 martie 2024, au fost înregistrate 97 de decese din cauza acestui virus.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 96 / 5353
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...