ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Proiectul legii învăţământului preuniversitar, adoptat

23 Mai 2023   |   Agerpres

Senatul a dezbătut patru zile în comisie acest proiect înainte de a intra în dezbaterea plenului şi a păstrat majoritatea amendamentelor Camerei Deputaţilor, dar pe unele le-a eliminat.

 
 
Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul legii învăţământului preuniversitar cu amendamente.


Au fost înregistrate 81 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".

Reprezentanţii opoziţiei - de la USR şi AUR - au votat împotrivă, după ce au solicitat, de multe ori, retrimiterea proiectului la comisia raportoare, cea de învăţământ. Solicitarea a fost respinsă, prin vot.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că noile legi ale educaţiei reprezintă "un moment istoric", subliniind că proiectul învăţământului preuniversitar include măsuri pentru prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, reducerea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elevi, prevenirea segregării şcolare şi crearea unor condiţii de siguranţă pentru toţi cei aflaţi în procesul de învăţământ."După 12 ani, avem noi legi ale Educaţiei, (...) un obiectiv ambiţios, dar realizabil pentru un viitor mai bun pentru toţi copii şi tinerii din România. (...) Echitate, performanţă, investiţii, respect şi siguranţă sunt doar câteva dintre cuvintele cheie pe care legea învăţământului preuniversitar le-a transpus în măsuri coerente şi predictibile. Ministerul Educaţiei, prin echipa sa şi cu ajutorul dumneavoastră, dar şi cu cel al întregii societăţi, a reuşit să elaboreze un proiect legislativ care să răspundă în mod real nevoilor pe care elevii le au în întreg parcursul lor educaţional în învăţământul din România", a spus ministrul.

Liderul grupului USR, Radu Mihail, a acuzat parlamentarii puterii de "grabă" în adoptarea pachetului legilor Educaţiei, considerând că actul normativ are "multe lacune". El a punctat că revendicările cadrelor didactice aflate în grevă generală pot fi soluţionate prin adoptarea amendamentului USR privind salarizarea. Senatorul USR Ştefan Pălărie a afirmat la rându său că ziua adoptării acestei legi este una "de fanfaronadă istorică" iar senatorul USR Irineu Darău a explicat că USR îşi doreşte "un învăţământ de linie, şi nu de lux".

Ministrul Educaţiei a replicat că grila salarizării se regăseşte în legea salarizării şi nu în cea a învăţământului preuniversitar şi că pachetul legilor Educaţiei se află în "dezbatere parlamentară serioasă, pe fiecare amendament depus", de 50 de zile.

Senatorul UDMR Irina Kovacs a apreciat legea învăţământului preuniversitar, evidenţiind că efectele acesteia se vor vedea în generaţii.

Senatorul AUR Rodica Boancă a susţinut că proiectul nu ar fi trebuit să se dezbată în plenul Senatului până la soluţionarea revendicărilor greviştilor din învăţământ şi că acesta nu rezolvă problemele actuale din sistem.

Laura Georgescu, senator PSD, a punctat că legea învăţământului preuniversitar - amendată atât în Camera Deputaţilor, cât şi la Senat - reflectă "grija acordată copiilor".

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Monica Anisie (PNL), a subliniat că "legile sunt despre un viitor mai bun" şi şi-a exprimat mulţumirea că prin această lege nu va mai fi permis învăţământul în trei schimburi, că niciun elev de clasa a VIII-a nu va mai învăţa în regim simultan, că garantează sprijin pentru debutanţi, atât financiar, cât şi prin mentori.

"Aceste legi nu sunt şi nu se vor a fi legi perfecte. (...) Nu legea trebuie să fie perfectă, ci oamenii care o pun în aplicare trebuie să fie la înălţimea aşteptărilor", a adăugat Anisie.

Senatul a dezbătut patru zile în comisie acest proiect înainte de a intra în dezbaterea plenului şi a păstrat majoritatea amendamentelor Camerei Deputaţilor, dar pe unele le-a eliminat.

Unul dintre amendamentele Camerei Deputaţilor eliminate de Senat vizează prevederea conform căreia, în situaţii temeinic justificate, într-o unitate de învăţământ de masă se constituie grupe sau clase cu antepreşcolari, preşcolari sau elevi cu dizabilităţi şi/sau cu cerinţe educaţionale speciale (CES). De asemenea, a fost eliminat şi articolul care stipulează că înmatricularea copiilor cu CES într-o unitate de învăţământ de masă este permisă doar dacă aceasta dispune de resursă umană şi bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin şi itinerante.

Între amendamentele adoptate de Senat se numără cele potrivit cărora Ministerul Educaţiei aprobă depăşirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă, clase simultane se pot organiza în şcolile izolate geografic sau în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi în care nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi.

Un alt amendament adoptat de comisie prevede că decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în şcoală se ia de către profesori, părinţi sau majoritatea elevilor majori.

Costul standard per antepreşcolar/preşcolar/elev se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră şi profil, prevede un alt amendament adoptat.

O altă modificare stipulează că "personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menţinut, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, şi peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani; cererea se soluţionează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unităţii de învăţământ, prin decizie motivată, care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii".

Un alt amendament prevede că transferul beneficiarilor primari ai educaţiei în cadrul sistemului de învăţământ preuniversitar se realizează în baza unei metodologii aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.

"Pentru personalul din învăţământul preuniversitar, formarea continuă include în mod obligatoriu şi periodic un curs de prim ajutor", mai prevede o modificare.

Senatul a adăugat şi noi prevederi la capitolul drepturi şi obligaţii pentru personalul din învăţământul preuniversitar.

"Personalul din învăţământul preuniversitar beneficiază de asistenţă medicală gratuită pentru examinările medicale periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, de vaccinare gratuită împotriva bolilor infecto-contagioase, precum şi de măsuri active de prevenire a îmbolnăvirilor profesionale. Lista bolilor este stabilită şi aprobată de Ministerul Sănătăţii prin ordin comun cu Ministerul Educaţiei. (...) Personalul didactic care şi-a pierdut capacitatea de muncă urmare a unei boli profesionale beneficiază de pensie de invaliditate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. (...) În cazuri bine justificate, conducerea unităţii de învăţământ poate întrerupe concediul legal", prevăd unele dintre noile modificări.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 539 / 5156
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...