ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Senat: Termene reduse de avizare pentru documentațiile de urbanism; OUG 31 ̸ 2025, amendată și adoptată

27 Mai 2025   |   Agerpres

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 31/2025 privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor va fi dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

 
 
Plenul Senatului a adoptat, luni, OUG 31/2025 cu amendamente, prin care sunt reduse termenele și procedurile de avizare în cazul documentațiilor de urbanism - Planurile Urbanistice Generale și Planurile Urbanistice Zonale - și se introduce mecanismul avizării tacite.

Au fost înregistrate 98 de voturi 'pentru' și 24 de abțineri.

Ordonanța de urgență 31/2025 introduce noi reglementări prin care se reduce timpul necesar pentru eliberarea autorizațiilor de construcție de către instituții, în medie, cu 50%.

Alte modificări introduse prin OUG 31/2025 stabilesc că toate avizele și acordurile obținute în faza de studiu de fezabilitate își păstrează valabilitatea până la finalizarea lucrărilor, iar autoritățile publice, în cazul în care au o investiție publică, nu vor mai plăti taxe sau tarife pentru acordarea de avize și acorduri.


Documentațiile - pentru toate instituțiile statului și pentru entitățile private avizatoare - se vor introduce simultan, având un termen de 15 zile, iar instituțiile avizatoare vor avea obligația de a comunica beneficiarului avizul sau acordul, în ziua emiterii, prin mijloace electronice. Există însă câteva instituții exceptate de la aceste termene.

Instituțiile avizatoare au obligația de a elibera avizele sau a transmite o solicitare de completări/ modificări o singură dată, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și juridic, în maximum 30 de zile pentru amenajarea teritoriului sau urbanism, respectiv 15 zile pentru faza de autorizare a construirii, de la data depunerii solicitării. Depășirea termenelor se consideră aviz tacit atât la faza de planificare (realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și urbanism), cât și la faza de emitere de avize și acorduri pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții. În cazul neemiterii avizului în termen de 15 zile sau al neemiterii respingerii documentației justificat temeinic în termen, documentația se consideră corectă și completă.

Documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând astfel coerență între solicitările formulate către beneficiar.

Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private.

Potrivit unui amendament al Comisiei pentru administrație a Senatului, însușit de plen, constituie contravenție 'respingerea nejustificată temeinic din punct de vedere tehnic, științific și/sau juridic a avizelor și a acordurilor' pentru lucrările de construcții.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a evidențiat că OUG 31/2025 este 'cea mai importantă reformă pe procedura de avizare investițională din ultimii 35 de ani'.

'Este vorba despre măsuri pentru eliminarea birocrației instituțiilor statului, reducerea termenelor procedurale, introducerea procedurii de avizare tacită și simplificare a procedurilor. În urma analizei pe care am efectuat la nivelul Ministerului Dezvoltării, a reieșit că înainte de aprobarea acestei ordonanțe, pe investițiile pe care le derulăm din PNRR, media zilelor între emiterea certificatului de urbanism și emiterea autorizației de construire este de 416 zile, adică un an și două luni. La investițiile din Programul 'Anghel Saligny', această medie este de 507 zile, dar sunt și investiții care trec și de 700 de zile. Deci, este foarte clar că avem o birocrație, inclusiv la nivelul instituțiilor statului. Și atunci, se propune reducerea termenelor de avizare, inclusiv pentru avizarea PUG-urilor, astfel încât să nu mai avem, ca în cazul Timișoarei, PUG care a fost în avizare 11 ani', a spus Cseke Attila.

El a arătat că se dorește responsabilizarea statului, în sensul în care să se emită avizul motivat sau să fie respins, adăugând că este de acord cu propunerea de modificare/completare venită în comisia de specialitate.

Senatorul PSD Ionuț-Ciprian Ciuperceanu a atras atenția că 'simplificarea nu trebuie să însemne scăderea controlului de legalitate'.

'Nu putem permite să pierdem din vedere calitatea, siguranța construcțiilor sau protecția mediului. Orice scurtare a termenelor trebuie dublată de digitalizare, transparență și răspundere clară. Autoritățile locale trebuie sprijinite, nu împovărate. Comasare sau transferul unor responsabilități fără resurse umane și financiare suplimentare nu ajută. Este nevoie de investiții (...), de specialiști bine plătiți și proceduri standardizate la nivel național', a opinat Ciuperceanu.

Senatorul Irinel Darău a evidențiat votul de abținere al grupului USR și a recomandat Camerei Deputaților, for decizional în acest caz, să se consulte cu societatea civilă și 'să măsoare de zece ori până să taie o dată forma finală, în special legat de aceste aprobări, avize tacite'.

Csaszar Karoly Zsolt (UDMR), președintele Comisiei de administrație, a punctat că 'adoptarea tacită nu înseamnă un privilegiu pentru cineva, ci sancțiune pentru instituția care trebuie să elibereze avizul respectiv'.

'Vreți ca planurile urbanistice generale să se facă în 9-10 ani de zile, doar eliberarea avizelor, sau vreți să se facă o administrație eficientă și rapidă?', a spus senatorul UDMR.

Liberalul Cristian Niculescu-Țâgârlaș a subliniat că 'nu trebuie ne facem probleme de aprobarea tacită, pentru că ele vor reprezenta o măsură sancționatorie a celor care nu respectă dispozițiile legale'.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 31/2025 privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor va fi dezbătut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 5442
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...