ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare - adoptat. Legea merge la promulgare

14 Mai 2024   |   AGERPRES

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

 
 
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare.

S-au înregistrat 184 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi 34 de abţineri.

Proiectul de lege reglementează statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, stabilind drepturile şi obligaţiile specifice, modalităţile de angajare şi promovare, precum şi buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Domeniul de aplicare include creaţia artistică şi activitatea sportivă.

Actul normativ abrogă, totodată, actuala Lege 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, precum şi Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.


Proiectul iniţiat de Guvern este un jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Actul normativ prevede actualizarea definiţiei cercetătorului, a categoriilor de personal, precum şi a funcţiilor şi gradelor profesionale din sistem, actualizarea standardelor minimale, criteriilor şi metodologiilor de acordare a gradelor profesionale şi de încadrare pe funcţii, inclusiv echivalarea de drept - aceasta reprezentând o echivalare care se aplică automat prin efectul legii, condiţii noi de angajare, pe perioadă determinată egală cu durata de derulare a proiectelor de cercetare pentru personalul inclus în echipele de proiect.

De asemenea, proiectul prevede actualizarea metodologiilor de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere în organizaţiile de cercetare, actualizarea drepturilor şi obligaţiilor personalului, a normelor de bună conduită în activitate, a Codului de etică şi deontologie profesională, precum şi a atribuţiilor Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.

Actul normativ include dreptul la diferite stimulente financiare şi non-financiare.

În acest sens, sunt prevăzute drepturile cercetătorilor de a le fi recunoscută şi stimulată performanţa în domeniu prin premii, gratificaţii, titluri, diplome şi prin alte modalităţi, "de a putea obţine un venit lunar neplafonat, dacă în acelaşi timp cu execuţia temelor finanţate din fonduri de la bugetul de stat derulează şi proiecte finanţate din programe internaţionale la care România plăteşte cotizaţie, precum şi dacă proiectul conduce, în timpul execuţiei şi după finalizare, la transferuri tehnologice sau valorificări", "de a obţine un venit lunar neplafonat, rezultat din execuţia proiectelor interne nefinanţate din fonduri publice sau din execuţia de proiecte internaţionale", precum şi "de a beneficia de sporuri la salariul de bază şi de indemnizaţiile prevăzute de lege".

Ministrul Cercetării, deputatul Bogdan Ivan, a susţinut că, prin adoptarea acestui proiect, se aduce "un foarte mare plus pentru cei peste 18.000 de cercetători din România", menţionând că acestora le cresc veniturile, dar şi obligaţiile.

"Prin acest pachet de legi nu facem nimic altceva decât să schimbăm ceea ce nu s-a schimbat de 20 de ani încoace - ultima dată au fost modificate aceste două legi în 2003. Aducem la acelaşi nivel cu cadre didactice universitare cercetătorii din România, asta înseamnă automat şi creşterea veniturilor, dar înseamnă automat şi obligaţii, pentru că atunci când statul investeşte într-o categorie profesională are şi aşteptări. Prin acest proiect nu facem nimic altceva decât să ducem la următorul nivel cercetarea din România şi, pe de altă parte, să reuşim să menţinem în România pe cei mai buni tineri, oamenii în înalt calificaţi, iar pe cei care sunt plecaţi în afara ţării, foarte mulţi tineri foarte bine pregătiţi, ne străduim să-i aducem înapoi acasă", a subliniat Ivan.

Deputatul PNL Cătălina Ciofu a afirmat, la rândul său, că adoptarea proiectului duce la creşterea performanţei acestui sistem, dar şi la păstrarea resurselor umane înalt calificate în ţară.

"Adoptarea legii este un pas foarte important pentru creşterea atractivităţii sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare, dar şi a carierei de cercetător, care este tot mai neatractivă pentru tinerii din România", a evidenţiat ea.

Pe de altă parte, deputatul USR Claudiu Năsui a criticat proiectul, menţionând că directorii şi cei care conduc institutele cercetare şi dezvoltare au salariile cele mai mari din sectorul bugetar.

"Ştiţi care sunt bugetarii din România care au cele mai mari salarii? Nu sunt parlamentarii, nu sunteţi dumneavoastră, nu sunt nici măcar cei de la ASF, care au câte 16 salarii pe an de 15.000, 14.000 sau 13.000 euro pe lună, ci sunt directorii şi cei care conduc aceste institute de cercetare şi dezvoltare, care îşi secretizează veniturile, deşi sunt plătiţi din banii contribuabililor, prin legile pe care le votaţi dumneavoastră, şi care încearcă să ascundă oamenilor cât de bine sunt plătiţi", a spus Năsui.

El a susţinut că preşedintele unui institut de cercetare câştiga în 2020 chiar şi 36.000 euro net pe lună.

"Practic, ăştia sunt oamenii cărora acum le-aţi crescut salariile prin această lege, care nu-i doar un statut al cercetătorului, ci pune bazele creşterilor viitoare de salarii fix pentru aceşti oameni. Oamenii care protestează în stradă acum au dreptate pentru că salariile crescute, pe care le daţi tuturor categoriilor care dau din coate ca să mai primească ceva plus la salariu, le daţi din banii contribuabililor, le daţi din taxe şi impozite care sunt muncite din greu de oamenii care, pur şi simplu, nu mai suportă să avem lucrul acesta, pentru că văd că banii lor se duc pe apa sâmbetei", a completat parlamentarul USR.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 66 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...