Statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare - adoptat. Legea merge la promulgare
14 Mai 2024
AGERPRESCamera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare.
S-au înregistrat 184 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi 34 de abţineri.
Proiectul de lege reglementează statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, stabilind drepturile şi obligaţiile specifice, modalităţile de angajare şi promovare, precum şi buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Domeniul de aplicare include creaţia artistică şi activitatea sportivă.
Actul normativ abrogă, totodată, actuala Lege 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, precum şi Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
S-au înregistrat 184 de voturi "pentru", 39 "împotrivă" şi 34 de abţineri.
Proiectul de lege reglementează statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, stabilind drepturile şi obligaţiile specifice, modalităţile de angajare şi promovare, precum şi buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Domeniul de aplicare include creaţia artistică şi activitatea sportivă.
Actul normativ abrogă, totodată, actuala Lege 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, precum şi Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
Proiectul iniţiat de Guvern este un jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Actul normativ prevede actualizarea definiţiei cercetătorului, a categoriilor de personal, precum şi a funcţiilor şi gradelor profesionale din sistem, actualizarea standardelor minimale, criteriilor şi metodologiilor de acordare a gradelor profesionale şi de încadrare pe funcţii, inclusiv echivalarea de drept - aceasta reprezentând o echivalare care se aplică automat prin efectul legii, condiţii noi de angajare, pe perioadă determinată egală cu durata de derulare a proiectelor de cercetare pentru personalul inclus în echipele de proiect.
De asemenea, proiectul prevede actualizarea metodologiilor de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere în organizaţiile de cercetare, actualizarea drepturilor şi obligaţiilor personalului, a normelor de bună conduită în activitate, a Codului de etică şi deontologie profesională, precum şi a atribuţiilor Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice Dezvoltării Tehnologice şi Inovării.
Actul normativ include dreptul la diferite stimulente financiare şi non-financiare.
În acest sens, sunt prevăzute drepturile cercetătorilor de a le fi recunoscută şi stimulată performanţa în domeniu prin premii, gratificaţii, titluri, diplome şi prin alte modalităţi, "de a putea obţine un venit lunar neplafonat, dacă în acelaşi timp cu execuţia temelor finanţate din fonduri de la bugetul de stat derulează şi proiecte finanţate din programe internaţionale la care România plăteşte cotizaţie, precum şi dacă proiectul conduce, în timpul execuţiei şi după finalizare, la transferuri tehnologice sau valorificări", "de a obţine un venit lunar neplafonat, rezultat din execuţia proiectelor interne nefinanţate din fonduri publice sau din execuţia de proiecte internaţionale", precum şi "de a beneficia de sporuri la salariul de bază şi de indemnizaţiile prevăzute de lege".
Ministrul Cercetării, deputatul Bogdan Ivan, a susţinut că, prin adoptarea acestui proiect, se aduce "un foarte mare plus pentru cei peste 18.000 de cercetători din România", menţionând că acestora le cresc veniturile, dar şi obligaţiile.
"Prin acest pachet de legi nu facem nimic altceva decât să schimbăm ceea ce nu s-a schimbat de 20 de ani încoace - ultima dată au fost modificate aceste două legi în 2003. Aducem la acelaşi nivel cu cadre didactice universitare cercetătorii din România, asta înseamnă automat şi creşterea veniturilor, dar înseamnă automat şi obligaţii, pentru că atunci când statul investeşte într-o categorie profesională are şi aşteptări. Prin acest proiect nu facem nimic altceva decât să ducem la următorul nivel cercetarea din România şi, pe de altă parte, să reuşim să menţinem în România pe cei mai buni tineri, oamenii în înalt calificaţi, iar pe cei care sunt plecaţi în afara ţării, foarte mulţi tineri foarte bine pregătiţi, ne străduim să-i aducem înapoi acasă", a subliniat Ivan.
Deputatul PNL Cătălina Ciofu a afirmat, la rândul său, că adoptarea proiectului duce la creşterea performanţei acestui sistem, dar şi la păstrarea resurselor umane înalt calificate în ţară.
"Adoptarea legii este un pas foarte important pentru creşterea atractivităţii sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare, dar şi a carierei de cercetător, care este tot mai neatractivă pentru tinerii din România", a evidenţiat ea.
Pe de altă parte, deputatul USR Claudiu Năsui a criticat proiectul, menţionând că directorii şi cei care conduc institutele cercetare şi dezvoltare au salariile cele mai mari din sectorul bugetar.
"Ştiţi care sunt bugetarii din România care au cele mai mari salarii? Nu sunt parlamentarii, nu sunteţi dumneavoastră, nu sunt nici măcar cei de la ASF, care au câte 16 salarii pe an de 15.000, 14.000 sau 13.000 euro pe lună, ci sunt directorii şi cei care conduc aceste institute de cercetare şi dezvoltare, care îşi secretizează veniturile, deşi sunt plătiţi din banii contribuabililor, prin legile pe care le votaţi dumneavoastră, şi care încearcă să ascundă oamenilor cât de bine sunt plătiţi", a spus Năsui.
El a susţinut că preşedintele unui institut de cercetare câştiga în 2020 chiar şi 36.000 euro net pe lună.
"Practic, ăştia sunt oamenii cărora acum le-aţi crescut salariile prin această lege, care nu-i doar un statut al cercetătorului, ci pune bazele creşterilor viitoare de salarii fix pentru aceşti oameni. Oamenii care protestează în stradă acum au dreptate pentru că salariile crescute, pe care le daţi tuturor categoriilor care dau din coate ca să mai primească ceva plus la salariu, le daţi din banii contribuabililor, le daţi din taxe şi impozite care sunt muncite din greu de oamenii care, pur şi simplu, nu mai suportă să avem lucrul acesta, pentru că văd că banii lor se duc pe apa sâmbetei", a completat parlamentarul USR.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 190 / 5337 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...