ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook şi Instagram legată de conţinuturi politice şi dezinformare

30 Aprilie 2024   |   Agerpres

Oficialii UE sunt preocupaţi că modul în care compania de tehnologie din SUA gestionează conţinuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European.

 
 
omisia Europeană a deschis marţi o anchetă împotriva reţelelor de socializare Facebook şi Instagram ale Meta, suspectate că nu au respectat obligaţiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, transmit AFP şi dpa.

'Această Comisie a creat instrumente pentru a proteja cetăţenii europeni de dezinformare şi de manipulare de către state terţe', a afirmat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. 'Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acţionăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri', a adăugat ea.

Oficialii UE sunt preocupaţi că modul în care compania de tehnologie din SUA gestionează conţinuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European.


Lideri ai UE au exprimat recent îngrijorări cu privire la posibile manipulări ale opiniei publice de către Rusia.

Bruxelles a enumerat patru nemulţumiri principale faţă de Meta. Prima se referă la moderarea 'insuficientă' a publicităţii electorale de către Meta. Executivul de la Bruxelles critică şi faptul că Meta reduce vizibilitatea conţinutului politic în sistemele de recomandare Instagram şi Facebook, practică ce contravine obligaţiilor de transparenţă ale Digital Services Act (Legea UE privind serviciile digitale, DSA).

De asemenea, Comisia suspectează că mecanismul instituit de Meta pentru a le permite utilizatorilor să raporteze conţinut ilegal nu respectă reglementările, nefiind suficient de uşor de accesat şi utilizat.

În fine, Bruxellesul critică Meta pentru planul său de a elimina un instrument considerat esenţial pentru identificarea şi analiza dezinformării pe Facebook şi Instagram, fără o soluţie adecvată de înlocuire.

Ancheta este cea de-a cincea oficială lansată de Comisia Europeană în cadrul DSA, intrat în aplicare anul trecut.

Bruxellesul a deschis deja două anchete care vizează TikTok, dintre care una a împins săptămâna trecută această subsidiară a companiei chineze ByteDance să suspende o funcţie controversată a noii aplicaţii TikTok Lite, care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut în faţa ecranelor.

La începutul lunii martie a fost lansată o procedură împotriva gigantului chinez al comerţului online AliExpress, o subsidiară a Alibaba, suspectat că nu a combătut suficient vânzarea de produse periculoase precum medicamente contrafăcute.

Prima anchetă oficială a Comisiei a vizat riscuri legate de dezinformare şi a fost deschisă pe 18 decembrie împotriva reţelei de socializare X (fosta Twitter) pentru presupuse deficienţe în materie de moderare a conţinuturilor şi de transparenţă.

DSA li se aplică de la sfârşitul lui august celor mai puternice platforme online, precum X, TikTok, precum şi principalelor servicii ale Meta (Facebook, Instagram), Apple, Google, Microsoft sau Amazon.

În total, 23 de jucători foarte mari ai internetului, inclusiv trei site-uri pornografice (Pornhub, Stripchat şi XVideos), au fost plasaţi sub supravegherea directă a Comisiei Europene, care a recrutat peste o sută de experţi la Bruxelles pentru a-şi asuma noul rol de jandarm al mediului digital.

Contravenienţii se expun unor amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau, în caz de încălcări grave şi repetate, chiar interdicţiei de a funcţiona în UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5 / 4467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...