ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DNA: Şeful ITM Ilfov, George Gavrilă, prins în timp ce primea mită

08 Decembrie 2021   |   Agerpres

George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost prins în timp ce primea mită pentru atribuirea unui contract, a informat, miercuri, DNA.

 
 
George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost prins în timp ce primea mită pentru atribuirea unui contract, a informat, miercuri, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de marţi, a mai multor persoane: George Gavrilă, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Iulian-Răzvan Neagu, inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, pentru trei infracţiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată (trei acte materiale); Florentina-Alina Andrei, inspector de muncă tot în cadrul ITM Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale); Daniel Cojocaru, inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).


În acelaşi dosar a fost reţinut şi un asociat în cadrul unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),

DNA informează că luni au fost efectuate percheziţii domiciliare în 12 locaţii situate în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova, din care patru la sediul ITM Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada 18 mai - 13 septembrie, George Gavrilă, în calitate de şef al ITM Ilfov şi ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât şi pentru Iulian Răzvan Neagu (membru în comisia de recepţie), astfel încât ITM Ilfov să atribuie în mod preferenţial un contract de lucrări.

"În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie şi 6 decembrie, George Gavrilă ar fi primit, împreună cu Răzvan Iulian Neagu, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către ITM Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aprox. 43.500 euro). Luni, Gavrilă George şi Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranşă din mita convenită, 3.000 lei, respectiv 2.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", arată DNA.

Tot în legătură cu respectivul contract, anchetatorii spun că la data de 2 iulie, în calitate de ordonator de credite al ITM Ilfov, Gavrilă i-ar pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport a unor deşeuri de la locuinţa acesteia, iar la data de 8 iulie, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

Într-un context separat, notează procurorii, Iulian Răzvan Neagu, în calitate de inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, la data de 14 ianuarie ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021 ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 de măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

"Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China (1.700.000 măşti trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea ITM (autoritate de supraveghere a pieţei naţionale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie", menţionează procurorii.

Containerul respectiv fusese blocat iniţial de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa - Agigea, întrucât produsele nu îndeplineau condiţiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă.

"Pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, Daniel Cojocaru, în calitate de inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi - Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în data de 13 ianuarie, ar pretins suma de 8.700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei", afirmă procurorii anticorupţie.

Similar, spune DNA, Daniel Cojocaru ar mai fi pretins şi la data de 17 februarie 2021, suma de 8700 dolari şi ar fi primit, de la aceiaşi doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măşti importate din China.

"După efectuarea unora dintre formalităţile vamale în Portul Constanţa - Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităţilor vamale. În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măştile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea şi securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar, pe inspectorul Iulian Răzvan Neagu care, în schimbul foloaselor anterior menţionate (de 2.400 lei şi a unui bax de 2.000 măşti faciale), ar fi emis adresa din care reieşea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar", precizează anchetatorii.

Într-un context separat, în alte trei împrejurări, procurorii spun că Iulian Răzvan Neagu ar fi pretins şi primit, în mod individual sau împreună/pentru colega sa Florentina-Alina Andrei, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancţiuni ori pentru a aplica sancţiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

Marţi, cei cinci au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a lui Daniel Cojocaru, Iulian Răzvan Neagu şi a asociatului în cadrul unei societăţi comerciale, faţă de George Gavrilă a dispus măsura arestului la domiciliu, iar faţă de Florentina-Alina Andrei a fost dispusă măsura controlului judiciar, mai informează DNA.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1665 / 4752
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...