
Dosarul Rompetrol Rafinare | Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
07 Decembrie 2021
BizLawyerProcurorii spun că gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate în incinta rafinăriei Vega se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate, se arată în motivarea Tribunalului Prahova, care a respins propunerea de arestare preventivă a celor trei persoane reţinute în această speţă, plasându-le în arest la domiciliu.
Conform unui comunicat emis anterior de DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar a 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.
Conform unui comunicat emis anterior de DIICOT, începând cu anul 2018, mai multe persoane, printre care şi trei angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA, au constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a înşela atât statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar a 44,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, cât şi pe ceilalţi acţionari ai companiei.
"În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009", precizează sursa citată.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Prahova a reţinut faptul că din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate.
"Mai mult, chiar din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate, respectiv: faptul că nu a fost respectată reţeta Eurototal; faptul că s-a solicitat la finalul lucrărilor doar proba compusă; împrejurarea că, deşi în acte se reţine adâncimea de 1 m, inculpaţii au arătat că nu se cunoştea în mod real unde anume se regăsea această adâncime; împrejurarea că în anexă era stabilit preţ expres pentru deşeu periculos şi nu pentru gudron", se arată în motivarea instanţei.
În document se precizează faptul că, în cursul urmăririi penale, inculpaţii nu au făcut declaraţii în cauză, prevalându-se de dreptul la tăcere.
Aceştia au fost însă audiaţi în instanţă, susţinând că au fost respectate normele legale, că activităţile desfăşurate s-au impus, fiind evidenţiate aspecte ale modalităţii în care activităţile s-au desfăşurat şi cadrul legal.
"Cu ocazia efectuării lucrărilor de detectare a posibilelor proiectile neexplodate s-a pătruns cu aparatul de măsurătoare în interiorul batalului, fiind efectuate multiple fotografii care au surprins şi tipul de reziduuri petroliere existente acolo. Din analizarea acestora se observă că în batal nu se mai regăsea gudron acid decât în cantităţi infime, precum o mâzgă şi numai pe alocuri, iar solul existent permitea pătrunderea efectivă a persoanelor în interior pentru efectuarea de măsurători, iar personalul S.C. X S.R.L. a pătruns la pas în interiorul batalului, fiind efectuate mai multe deplasări pe suprafaţa acestuia cu aparatura specifică, apa fiind extrasă în prealabil aşa încât să se poată intra. Din fotografii mai rezultă că în batal s-a pătruns şi cu excavator, solul de culoare maronie, specifică culorii pământului, permiţând accesul utilajului, fiind întocmit în acest sens un proces-verbal şi o planşă foto. (...) În toate celelalte batale supuse analizei se face trimitere la cantităţi efective de gudron acid cuprinse între 2 şi 6 metri adâncime, iar separat sol contaminat între 2 şi 3,5 metri, cu privire la batalul 18 se specifică în mod expres că valoarea gudronului acid este 0 (zero), iar adâncimea solului contaminat este de 2 m. S-a estimat că la o suprafaţă de 14.000 m2, cât este perimetrul batalului, valoarea totală a solului contaminat este de 28.000 m3 (2 m adâncime x 14.000 m2 = 28.000 m3). La data de 14.01.2021, după finalizarea lucrărilor de ecologizare a batalului 18, pentru a se putea justifica existenţa gudronului acid, s-a procedat şi la revizuirea acordului de mediu nr. 1/18.02.2015, conform căreia, din interiorul batalului s-ar fi extras şi tratat deşeurile de gudron acid care au avut un volum de 21.000 tone, adâncimea lor fiind de 1 m, iar solul contaminat a avut o adâncime de 1,8 m, însumând 36.600 tone (f. 40-41, vol. 1). În realitate s-a tratat sol contaminat, nu şi gudron acid, elocvente în acest sens fiind mai multe probe administrate în cauză, pe lângă fotografiile menţionate şi aspectele expuse în acordul de mediu nr. 1/18.02.2015", menţionează sursa citată.
Procurorii spun că gruparea infracţională organizată a funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.
Astfel, pe primul palier au activat reprezentanţii legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare SA care au semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului 18, prin care se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.
"Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat", arată DIICOT.
Pe al doilea palier au activat reprezentanţii legali ai prestatorului, care, de altfel, au şi semnat din partea acestuia contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare SA şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.
"Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare SA şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse", precizează anchetatorii.
În urma audierilor, trei persoane, între care doi angajaţi ai Rompetrol, au fost reţinute sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1666 / 4752 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...