ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fostă directoare a Casei de Comerţ Unirea - reţinută pentru abuz în serviciu

10 Octombrie 2024   |   Agerpres

Ea a fost reţinută de procurorii anticorupţie, joi, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 45.000.000 lei.

 
 
Mariana Cotoi, fostă directoare a Casei de Comerţ Unirea, instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, a fost reţinută de procurorii anticorupţie, joi, într-un dosar în care este acuzată de abuz în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 45.000.000 lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a Marianei Cotoi, la data faptei director general al Societăţii Naţionale "Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea" SA, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.


În acelaşi dosar au fost reţinute şi alte trei persoane fizice fără calitate specială, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada ianuarie - decembrie 2023, Mariana Cotoi, în calitatea menţionată, prin încălcarea dispoziţiilor legale, nu ar fi realizat o bună gestiune financiară pentru asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în derularea operaţiunilor, exercitându-şi cu rea-credinţă mandatul de director general, contrar intereselor societăţii şi în lipsa oricărei prudenţe şi diligenţe specifice unui bun administrator în ceea ce priveşte încheierea contractelor şi derularea operaţiunilor dintre SN "Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea" SA, pe de o parte, şi mai multe societăţi comerciale, pe de altă parte.

Anchetatorii spun că Mariana Cotoi ar fi folosit "Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea" SA ca un intermediar între societăţi care acţionau ca vânzător/cumpărător, creând astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv şi care ar fi condus la prejudicierea societăţii comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi păgubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei.

"Cu titlu de exemplu, o societate comercială ar fi lansat o ofertă prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpărarea unei cantităţi de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, ofertă acceptată de societatea comercială administrată de inculpatul M.V.A., care s-a oferit să vândă de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14 august 2023, inculpata Mariana Cotoi ar fi aprobat tranzacţiile, ocazie cu care ar fi indicat să se practice un adaos comercial de 4%. Astfel, inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către 'Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea' SA în valoare totală de 315.315 lei şi având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum şi avizele de însoţire a mărfurilor, deşi societatea furnizoare nu deţinea aceste mărfuri şi nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoţire a mărfurilor", arată procurorii.

Ulterior, precizează DNA, deşi niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepţionat mărfurile şi nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operaţiunii, Mariana Cotoi ar fi confirmat operaţiunile prin semnarea celor două facturi şi a avizelor de însoţire a mărfurilor aferente, şi chiar ar fi emis două declaraţii de conformitate privind salubritatea produselor.

Joi, Marina Cotoi şi doi din cei trei administratori urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, informează procurorii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 4531
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...