ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fosta preşedintă a Curţii de Apel Craiova Mihaela Elisabeta Cotora, sancţionată disciplinar, pierde procesul la CEDO

17 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Cauza se referă la o procedură disciplinară iniţiată în 2015 împotriva reclamantei, judecătoare la o curte de apel şi preşedintă, la data faptelor, a aceleiaşi instituţii, pentru abateri referitoare la componenţa comisiei de examinare a unui concurs pentru numirea în funcţii de conducere.

 
 
Judecătoarea Mihaela Elisabeta Cotora, fostă preşedintă Curţii de Apel Craiova, a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul în care reclama încălcarea Articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, după ce Inspecţia Judiciară a promovat acţiuni disciplinare împotriva sa. În hotărârea sa de Cameră pronunţată marţi în cauza Cotora împotriva României (Cererea nr. 30745/18), CEDO a stabilit în unanimitate că nu a existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil.

Cauza se referă la o procedură disciplinară iniţiată în 2015 împotriva reclamantei, judecătoare la o curte de apel şi preşedintă, la data faptelor, a aceleiaşi instituţii, pentru abateri referitoare la componenţa comisiei de examinare a unui concurs pentru numirea în funcţii de conducere. În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că Mihaela Elisabeta Cotora a manifestat interes în aflarea componenţei comisiei de examinare a concursului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor şi a întreprins demersuri succesive în vederea influenţării membrilor acesteia. Procedura disciplinară s-a finalizat un mai târziu cu impunerea de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a unei sancţiuni disciplinare de reducere temporară a salariului reclamantei. În calea de atac introdusă de aceasta, sancţiunea a fost confirmată în 2017 de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ("Înalta Curte").


Mihaela Elisabeta Cotora a înaintat dosarul său la CEDO la 21 iunie 2018. Invocând articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil), reclamanta susţine că Înalta Curte nu a exercitat un "control suficient" pentru a remedia deficienţele procedurii disciplinare în cadrul căreia Secţia disciplinară pentru judecători a CSM s-a pronunţat la 31 octombrie 2016. În plus, aceasta susţine că Secţia disciplinară judiciară a CSM a refuzat să ia în considerare unele dintre probele pe care le-a prezentat.

Conform Hotărârii Camerei, publicată marţi pe site-ul CEDO, Curtea de la Strasbourg consideră, contrar opiniei reclamantei, că Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii este un "organ judiciar cu jurisdicţie deplină" căruia i se aplică garanţiile prevăzute la articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. CEDO nu găseşte nicio dovadă de părtinire din partea membrilor CSM vizaţi şi nicio îndoială cu privire la independenţa acestora. În plus, CEDO nu vede niciun motiv de îndoială cu privire la imparţialitatea lor obiectivă în această speţă. Evaluarea făcută de Secţia disciplinară pentru judecători a CSM nu pare a fi arbitrară sau vădit nerezonabilă în acest caz, iar procedura disciplinară nu poate fi considerată "inechitabilă" în sensul Articolului 6 alineatul (1). Prin urmare, CEDO consideră că procedurile în faţa secţiei disciplinare pentru judecători a CSM au respectat cerinţele articolului 6 § 1 din Convenţie.

Curtea de la Strasbourg observă, de asemenea, că, în ceea ce priveşte chestiunea "controlului retroactiv", Înalta Curte a arătat că are competenţa de a examina aspectele de fapt pe care le consideră relevante, precum şi pentru a califica juridic faptele de care este acuzată reclamanta ca fiind abateri disciplinare. Din dispoziţiile legale reiese clar că, în cazul în care Înalta Curte ar fi considerat că motivele invocate de reclamantă sunt întemeiate, aceasta ar fi avut competenţa de a anula decizia CSM şi de a retrimite problema la acelaşi organism pentru reexaminare. Prin urmare, se pare că Înalta Curte a efectuat un control suficient de larg în acest caz.

În conformitate cu dispoziţiile articolelor 43 şi 44 din Convenţie, hotărârea prezentei Camere nu este definitivă. În termen de trei luni de la pronunţare, oricare dintre părţi poate solicita trimiterea cauzei în faţa Marii Camere a Curţii. Într-un astfel de caz, un grup de cinci judecători stabileşte dacă dosarul merită să fie examinat în continuare. În caz afirmativ, Marea Cameră va prelua cauza şi va pronunţa o hotărâre definitivă. În cazul în care cererea de sesizare este respinsă, hotărârea Camerei devine definitivă la data respingerii. Odată ce o hotărâre devine definitivă, aceasta este transmisă Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea acesteia, precizează CEDO.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 665 / 4454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...