ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lavrov: Rusia dorește să negocieze cu Trump o nouă arhitectură de securitate

14 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Lavrov a salutat faptul că Trump și echipa sa, spre deosebire de administrația președintelui american în exercițiu Joe Biden, au 'început să facă referire la realitățile de pe teren' pe frontul din Ucraina, adică la controlul a aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei de către trupele ruse, care continuă să înainteze pe frontul de est.

 
 
Rusia este dispusă să negocieze 'garanții de securitate' pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spațiul eurasiatic, a declarat marți ministru rus de externe Serghei Lavrov, care a subliniat că așteaptă din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, 'inițiative concrete' pentru soluționarea conflictului din Ucraina, relatează agențiile Reuters și EFE.

'Suntem dispuși să abordăm garanții de securitate pentru țara care acum se numește Ucraina', a spus Serghei Lavrov la o conferință de presă în care a făcut o sinteză a activității diplomației ruse în 2024 și a prezentat provocările pentru anul care a început.


El a susținut că 'o parte a acestei țări' a luat deja o decizie de alipire la Rusia, referindu-se la teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia, menționând explicit peninsula Crimeea și provinciile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Dar, în primul rând, vor trebui 'lichidate' amenințările la adresa securității Federației Ruse pe flancul vestic, a subliniat Lavrov, făcând aluzie la extinderea NATO.

De asemenea, va trebui stabilit rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument 'pentru a slăbi Rusia', a continuat Lavrov în enumerarea priorităților Rusiei la negocierile pe care le așteaptă cu Occidentul, în special cu Donald Trump.

'Dar contextul eurasiatic va fi dominant' în aceste negocieri, întrucât partea occidentală a continentului european nu poate ignora 'giganți precum China, India și Rusia' și nici țările din Golful Persic și din sudul Asiei, a explicat el viziunea geopolitică a Moscovei.

Ministrul rus de externe a asigurat, în acest context, că Rusia nu intenționează să renunțe la implicarea în politica Orientului Mijlociu, deși a suferit în Siria o înfrângere strategică prin înlăturarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad, și a susținut că parteneriatul strategic al Rusiei cu Iranul nu este îndreptat împotriva nimănui.

Lavrov a cerut, de asemenea, NATO să renunțe la tentația de a se amesteca în regiuni departe de zona sa tradițională de influență, cum ar fi Caucazul, peninsula coreeană ori strâmtoarea Taiwan.

Rusia așteaptă acum 'inițiative concrete' din partea viitorului președinte al SUA, Donald Trump, cu care președintele rus Vladimir Putin dorește să se întâlnească, 'dar, până în prezent, nu am primit o propunere' de întrevedere, a indicat ministrul rus de externe.

Pentru o pace negociată cu Ucraina, președintele Putin a cerut în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson), precum și renunțarea de către Ucraina la aspirația de aderare la NATO, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă asupra acestei aderări.

Lavrov a salutat faptul că Trump și echipa sa, spre deosebire de administrația președintelui american în exercițiu Joe Biden, au 'început să facă referire la realitățile de pe teren' pe frontul din Ucraina, adică la controlul a aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei de către trupele ruse, care continuă să înainteze pe frontul de est.

Șeful diplomației ruse s-a referit astfel mai ales la un comentariu al consilierului pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, care a considerat nerealist obiectivul 'de a expulza toți rușii de pe fiecare centimetru de teritoriu ucrainean, inclusiv din Crimeea'. 'Președintele Trump a recunoscut această realitate, și cred că este un mare pas înainte că întreaga lume recunoaște această realitate. Acum, să mergem mai departe!', a punctat Waltz.

Pe de altă parte, Lavrov a estimat că pagubele suferite de SUA în incendiile devastatoare din California echivalează cu suma 'injectată' de administrația Biden în Ucraina pentru a susține această țară în conflictul cu Rusia.

De asemenea, ministrul rus a acuzat administrația Biden că se află în spatele atacului ucrainean cu drone care a țintit sâmbătă pe teritoriul rus o stație de comprimare a gazoductului TurkStream, prin care Rusia furnizează gaz Turciei și Europei și a devenit esențial după ce Ucraina a oprit, de la 1 ianuarie, tranzitului gazului rusesc către Europa. Potrivit lui Lavrov, Washingtonul încearcă să împiedice livrările de gaz rusesc către Europa pentru ca SUA să profite exportându-și gazele naturale lichefiate (GNL), în opinia sa din acest plan făcând parte și scoaterea din funcțiune a gazoductelor Nord Stream printr-un sabotaj.

Ministrul rus de externe a fost întrebat la conferința de presă și despre dorința mărturisită de Trump ca SUA să anexeze Groenlanda. 'Înainte de toate, trebuie să ascultăm ce spun groenlandezii', a răspuns Serghei Lavrov, cu referire la cetățenii insulei arctice semi-autonome aflată în componența Danemarcei și a căror opțiune înclină spre separarea de această țară.

În acest timp, Nikolai Patrușev, un consilier radical anti-occidental al președintelui rus Vladimir Putin, a apreciat că numai Rusia și SUA ar trebui să fie implicate în orice negociere de soluționare a conflictului din Ucraina, fără nicio implicare a țărilor europene.

'Cred că negocierile asupra Ucrainei trebuie să se desfășoare între Rusia și SUA, fără participarea altor țări occidentale. Nu este nimic de discutat despre aceasta cu Londra și Bruxelles-ul', a spus Patrușev pentru ziarul Komsomolskaia Pravda.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 4581
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...