
SUA examinează retragerea a circa 10.000 de soldați din estul Europei (NBC News)
08 Aprilie 2025
Agerpres'Președintele reexaminează constant acțiunile și prioritățile pentru a se asigura că menține 'America First' ('America pe primul loc')', doctrina oficială a politicii lui Trump, a declarat acestui post purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Brian Hughes.
Oficiali de rang înalt din Departamentul american al Apărării examinează o propunere de retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, relatează marți postul NBC News, citând șase oficiali europeni și americani ce s-au exprimat pe acest subiect.
Unitățile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei circa 20.000 de militari pe care administrația fostului președinte democrat Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida după invazia rusă în Ucraina apărarea statelor care se învecinează cu această țară. Numărul efectivelor ce ar urma să fie retrase este încă în discuție.
Discuțiile interne despre reducerea efectivelor trupelor americane în România și Polonia survin într-un moment în care președintele american Donald Trump încearcă să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.
Unitățile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei circa 20.000 de militari pe care administrația fostului președinte democrat Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida după invazia rusă în Ucraina apărarea statelor care se învecinează cu această țară. Numărul efectivelor ce ar urma să fie retrase este încă în discuție.
Discuțiile interne despre reducerea efectivelor trupelor americane în România și Polonia survin într-un moment în care președintele american Donald Trump încearcă să-l convingă pe președintele rus Vladimir Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.
Cei șase oficiali americani și europeni, care au cerut toți anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii. Dacă Pentagonul o va adopta, aceasta va alimenta temerile că SUA își abandonează vechii aliați din Europa, care consideră Rusia o amenințare crescândă, au comentat oficialii europeni.
Administrația Trump a transmis deja clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multe responsabilități pentru propria apărare, astfel încât SUA să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.
În prima sa vizită externă ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a spus într-un discurs la Bruxelles în februarie că 'realitățile strategice dure împiedică SUA să se axeze în primul rând pe securitatea Europei'. Statele Unite doresc să-și concentreze resursele pe securizarea graniței lor de sud și pe contracararea Chinei, a explicat Hegseth.
La rândul său, Elbridge Colby, pe care Senatul SUA urmează să-l confirme în curând în postul de consilier politic principal al Pentagonului și va deveni astfel numărul trei în ierarhia conducerii acestei instituții, a cerut de asemenea focalizarea mai mult pe China și reducerea trupelor americane din Europa și s-a declarat împotriva furnizării de noi ajutoare militare Ucrainei.
Totuși, senatorul republican Roger Wicker, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare, la o audiere desfășurată joi. 'Sunt unii care cred că a sosit momentul să ne reducem drastic prezența militară în Europa (...) Sunt tulburat de acele opinii profund greșite și periculoase susținute de unii birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării', a spus senatorul, fără a preciza persoanele la care se referă. 'Ei lucrează în direcția unei retrageri a SUA din Europa, și adesea fac asta fără a se coordona cu secretarul apărării', a mai criticat Wicker.
Pentagonul nu a comentat deocamdată relatarea postului NBC News. 'Președintele reexaminează constant acțiunile și prioritățile pentru a se asigura că menține 'America First' ('America pe primul loc')', doctrina oficială a politicii lui Trump, a declarat acestui post purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Brian Hughes.
În condițiile reducerii bugetului Pentagonului, diminuarea prezenței militare americane în Europa ar putea elibera resurse care eventual să fie realocate pentru regiunea Indo-Pacific, pe care oficialii administrației Trump o consideră mai importantă strategic pentru SUA. Aproximativ 80.000 de soldați americani sunt în prezent staționați în Europa.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14 / 4665 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...