ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un pacient cu scleroză multiplă a câştigat în instanţă dreptul la tratament

21 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Curtea de Apel Bucureşti a obligat pe 17 ianuarie Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să îi acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

 
 
Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie şi a câştigat prin ordonanţă preşedinţială, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Potrivit acestora, Curtea de Apel Bucureşti a obligat pe 17 ianuarie Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să îi acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

APCR spune că şi de această dată instanţa a constatat că autorităţile din Sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 861/2014 în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM la data de 23 iulie 2018 şi trebuia soluţionată până cel târziu 23 octombrie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.


"Cel mai probabil va exista un recurs din partea statului român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă în 2-3 ani. Din experienţa proceselor similare câştigate în anii anteriori, casa de asigurări de sănătate a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie", a afirmat avocatul Dan Cimpoeru, citat într-un comunicat de presă al APCR.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a atenţionat asupra faptului că situaţia nu este singulară şi a spus că la ANMDM sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depăşit şi nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

Conform APCR, sunt medicamente noi evaluate cu recomandare de includere necondiţionată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate.

"În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menţionate au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin HG 720/2008 iar legislaţia a fost modificată corespunzător. După această experienţă 'unică' în UE am crezut că în sfârşit autorităţile responsabile au înţeles că pacienţii nu trebuie să-şi obţină tratamentul medical prin judecător de la sistemul de sănătate. Din păcate, pentru pacienţi, lucrurile nu s-au schimbat. Statul român ignoră în continuare legislaţia europeană în materie şi nu este în stare să îşi respecte nici măcar propriile sale reguli. La 16.01.2019 un pacient bolnav de scleroză multiplă s-a judecat din nou cu statul pentru a beneficia de tratament medical de care are nevoie şi a câştigat", spune Cezar Irimia, potrivit sursei citate.

În perioada 2014 - 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice şi-au câştigat dreptul la viaţă dând statul în judecată.

Astfel, afirmă APCR, prin 17 hotărâri judecătoreşti pronunţate în cadrul procedurii ordonanţei preşedinţiale, Curtea de Apel Bucureşti a obligat autorităţile responsabile să asigure pacienţilor reclamanţi tratamentul gratuit cu medicamente inovative.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4482 / 4552
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...