ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un pacient cu scleroză multiplă a câştigat în instanţă dreptul la tratament

21 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Curtea de Apel Bucureşti a obligat pe 17 ianuarie Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să îi acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

 
 
Un pacient cu scleroză multiplă a dat în judecată statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie şi a câştigat prin ordonanţă preşedinţială, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Potrivit acestora, Curtea de Apel Bucureşti a obligat pe 17 ianuarie Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să îi acorde gratuit tratamentul necesar pacientului.

APCR spune că şi de această dată instanţa a constatat că autorităţile din Sănătate nu au respectat termenul de 90 de zile prevăzut atât de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cât şi de Ordinul de ministru al Sănătăţii nr. 861/2014 în care trebuia finalizată evaluarea medicamentului în vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusă la ANMDM la data de 23 iulie 2018 şi trebuia soluţionată până cel târziu 23 octombrie 2018, dar acest lucru nu s-a întâmplat.


"Cel mai probabil va exista un recurs din partea statului român, dar acesta nu va afecta sentinţa pronunţată pe cererea de ordonanţă preşedinţială deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel că pacientul va beneficia de tratament în perioada următoare. Un potenţial recurs va fi judecat de instanţa supremă în 2-3 ani. Din experienţa proceselor similare câştigate în anii anteriori, casa de asigurări de sănătate a pus efectiv în executare hotărârea în aproximativ o săptămână. Noi am formulat cererea de executare vineri, 18 ianuarie", a afirmat avocatul Dan Cimpoeru, citat într-un comunicat de presă al APCR.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a atenţionat asupra faptului că situaţia nu este singulară şi a spus că la ANMDM sunt înregistrate câteva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colită ulcerativă, limfom Hodgkin) care au termenul depăşit şi nu se poate estima când anume vor fi finalizate.

Conform APCR, sunt medicamente noi evaluate cu recomandare de includere necondiţionată (pentru artrită reumatoidă, limfom Hodgkin, artrită psoriazică, boală Crohn, colită ulcerativă, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse încă pe lista de compensate.

"În octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au făcut obiectul proceselor menţionate au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin HG 720/2008 iar legislaţia a fost modificată corespunzător. După această experienţă 'unică' în UE am crezut că în sfârşit autorităţile responsabile au înţeles că pacienţii nu trebuie să-şi obţină tratamentul medical prin judecător de la sistemul de sănătate. Din păcate, pentru pacienţi, lucrurile nu s-au schimbat. Statul român ignoră în continuare legislaţia europeană în materie şi nu este în stare să îşi respecte nici măcar propriile sale reguli. La 16.01.2019 un pacient bolnav de scleroză multiplă s-a judecat din nou cu statul pentru a beneficia de tratament medical de care are nevoie şi a câştigat", spune Cezar Irimia, potrivit sursei citate.

În perioada 2014 - 2015, cu sprijinul APCR, 165 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi alte boli cronice şi-au câştigat dreptul la viaţă dând statul în judecată.

Astfel, afirmă APCR, prin 17 hotărâri judecătoreşti pronunţate în cadrul procedurii ordonanţei preşedinţiale, Curtea de Apel Bucureşti a obligat autorităţile responsabile să asigure pacienţilor reclamanţi tratamentul gratuit cu medicamente inovative.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4430 / 4500
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...