
Decizie de referință a ICCJ în ceea ce privește revocarea ilegală de către Ministerul Finanțelor Publice a ajutorului de stat acordat unui operator economic | Echipa Mușat & Asociații care a obținut soluția, coordonată de Angela Porumb (Partner)
07 Martie 2025
BizLawyerSoluția favorabilă este rezultatul conlucrării avocaților Mușat & Asociații în cadrul unei echipe alcătuite din specialiști în materia ajutorului de stat și în aria extinsă a litigiilor de contencios administrativ, formată din Manuela Lupeanu (Counsel), Ana-Maria Burada (Managing Associate), Georgiana Negulescu (Senior Associate), Iuliana Negura (Associate) și Cristina Ciobanu (Junior Associate), coordonată de Angela Porumb (Partner).
![]() |
Mușat & Asociații a asistat cu succes o companie internațională din domeniul tehnologiilor pentru industria auto într-un proces de anulare a revocării ajutorului de stat primit pentru investiția într-o fabrică din România, proces în urma căruia Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie de referință în ceea ce privește interpretarea dispozițiilor H.G. nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile. Aceste reglementari prevăd că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) poate revoca ajutorul de stat acordat în situația în care proiectul de investiții înregistrează modificări iar întreprinderea nu informează MFP în termen de 10 zile lucrătoare în legătură cu aceste modificări.
În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1680/2008, „în cazul în care proiectul de investiţii înregistrează modificări în derularea planului de investiţii sau de ordin tehnicoeconomic, întreprinderea are obligaţia de a informa Ministerul Economiei şi Finanţelor în termen de 10 zile lucrătoare în legătură cu aceste modificări, anexând o fundamentare tehnicoeconomică. Numărul de modificări care poate fi luat în considerare pe parcursul întregii perioade de derulare a planului de investiţii este de maximum două modificări”. Acordul pentru finanţare se revocă în situaţia în care întreprinderea nu a informat Ministerul Finanţelor Publice conform obligației menționate mai sus.
În acest context, clientul Mușat & Asociații, care obținuse ajutor de stat în temeiul H.G. nr. 1680/2008, a înștiințat Ministerul cu privire la intenția sa de a modifica planul de investiții. În ciuda acestui fapt, MFP a dispus revocarea ajutorului de stat, motivat, în esență, de faptul că planul de investiții a înregistrat modificări cu nerespectarea termenului de 10 zile lucrătoare în cadrul cărora societatea era obligată să anunțe MFP în legătură cu aceste modificări.
Prin cererea de anulare a revocării ajutorului de stat, clientul, prin Mușat & Asociații, a argumentat între altele nelegalitatea Scrisorii de Revocare având în vedere realizarea informării MFP cu privire la intenția de modificare a planului de investiții, fără a opera efectiv vreo modificare a planului de investiții.
Prin intermediul deciziei pronunțate, Înalta Curte se raliază celor reținute de Curtea de Apel București, stabilind în rejudecare că simpla intenție de a modifica planul de investiții nu are consecințe juridice, revocarea acordului de finanțare fiind permisă doar în cazul în care aceste modificări au fost implementate efectiv, fără ca MFP să fi fost informat în termen de 10 (zece) zile cu privire la acest modificări.
Prin urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat, în acord cu cele tranșate de către Curtea de Apel București, că pentru a interveni sancțiunea revocării ajutorului, momentul de la care începe să curgă termenul de 10 zile de informare asupra modificării planului de investiție este reprezentat de momentul implementării modificării, iar nu momentul adoptării de către beneficiar a deciziei de a modifica planul de investiții, societatea nefiind ținută să notifice MFP intenția de modificare, sub sancțiunea revocării ajutorului de stat.
„Este o victorie ce vine la capătul a aproximativ 9 ani de litigiu, soluționat în două cicluri procesuale, instanțele validând definitiv modalitatea de interpretare a unor prevederi legale ambigue, în varianta prezentată de Mușat & Asociații, în opoziție cu cea prezentată de către MFP. În baza unei interpretări proprii de la acel moment și dovedite în soluționarea litigiului ca fiind eronată, MPF a revocat un ajutor de stat substanțial, ce a stat la baza deciziei de afaceri a operatorului de a-și extinde activitatea pe piața din România. Hotărârea instanțelor constituie astfel jurisprudența de referință, tranșând definitiv modalitatea în care se determină termenul în care este necesară notificarea MFP în ceea ce privește modificarea planului de investiții, sub sancțiunea revocării ajutorului de stat”, a declarat Angela Porumb, Partner, Mușat & Asociații.
Soluția favorabilă este rezultatul conlucrării avocaților Mușat & Asociații în cadrul unei echipe alcătuite din specialiști în materia ajutorului de stat și în aria extinsă a litigiilor de contencios administrativ, formată din Manuela Lupeanu (Counsel), Ana-Maria Burada (Managing Associate), Georgiana Negulescu (Senior Associate), Iuliana Negura (Associate) și Cristina Ciobanu (Junior Associate), coordonată de Angela Porumb (Partner).
Despre Mușat & Asociații
Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 35 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.
Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.
Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 35 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.
Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 103 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...