ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO INTERVIURI ÎN OGLINDĂ | Pierre-Dominique Schupp, Președintele Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE): Vrem să consolidăm legăturile dintre CCBE și barourile din România. Călin-Andrei Zamfirescu, coordonatorul Delegației României la CCBE: România este pregatită deplin să participe mai activ în cadrul Consiliului

03 Iunie 2024   |   R. T., G. S.

CCBE reprezintă barourile şi societățile de drept din 46 de țări. Este recunoscută drept vocea a peste 1 milion de avocați la nivel european și reprezintă barourile și societățile de drept în fața instituțiilor europene și internaționale. Uniunea Națională a Barourilor din România este membru CCBE din anul 2007.

 
 
Reprezentanții Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și ai Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE) s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta despre implicarea avocaților români în proiecte comune, alături de colegii din celelalte țări europene. Delegația CCBE, reprezentată de Președintele Pierre-Dominique Schupp și Secretarul General Simone Cuomo, a invitat UNBR să participe la schimbul de experiență și know-how în cadrul comitetelor și grupurilor specializate de lucru pe diferite domenii de interes: statul de drept, formare profesională, deontologie, inteligența artificială, dreptul concurenței, dreptul penal, prevenirea și combaterea spălării banilor, migrație și azil etc. De asemenea, aceștia au discutat despre importanța crescută a formării avocaților din fiecare stat european, membru CCBE, în funcție de domeniile care necesită aprofundare și specializare.


CCBE reprezintă barourile şi societățile de drept din 46 de țări. Este recunoscută drept vocea a peste 1 milion de avocați la nivel european și reprezintă barourile și societățile de drept în fața instituțiilor europene și internaționale. Uniunea Națională a Barourilor din România este membru CCBE din anul 2007.

BizLawyer a realizat un interviu cu Pierre-Dominique Schupp, președintele Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa și l-a avut ca interlocutor pe Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner și fondator al firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, coordonatorul Delegației României la Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE).

Vă prezentăm, mai jos, esența discuțiilor purtate de BizLawyer cu cei doi înalți reprezentanți ai profesiei în forurile din Europa și România.

*****************************

Pierre-Dominique Schupp, Președintele CCBE: Vrem să consolidăm legăturile dintre CCBE și barourile din România

BizLawyer: Domnule Pierre-Dominique Schupp, sunteți președintele CCBE, o instituție recunoscută ca fiind vocea profesiei juridice europene. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre prezența dumneavoastră la București.

Pierre-Dominique Schupp: În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru că îmi oferiți ocazia de a prezenta CCBE. Într-adevăr, așa cum ați spus, CCBE este vocea oficială a avocaților din Europa. Reprezentăm peste un milion de avocați din toate țările din Europa. Și, în special, în relația noastră cu instituțiile europene, cum ar fi Comisia, Curțile Europene, Luxemburg și Strasbourg.

Și, în acest sens, este foarte important pentru noi să nu rămânem doar la Basel, ci să ne întâlnim cu barourile naționale. Și suntem cu adevărat încântați să o facem astăzi. Aplicăm politica noastră de a continua acest tip de activitate în toată Europa.

Iar România este, de altfel, una dintre primele țări în care am avut ocazia să mergem.


Cum ați caracteriza colaborarea cu reprezentanții / liderii profesiei din România?

CCBE a fost fondat acum 64 de ani în Elveția, țara din care provin și eu. Iar relațiile dintre CCBE și Baroul român au fost întotdeauna foarte bune.

Unul dintre motivele pentru care ne aflăm aici este acela de a întări legăturile dintre CCBE și barourile din România. Sperăm ca aceste legături să fie consolidate în viitor. Acesta este motivul pentru care ne aflăm aici și ne bucurăm să avem relații foarte bune cu avocații și barourile din România.

Există proiecte pe care le dezvoltați cu comunitatea juridică din România? Vă rugăm să ne vorbiți despre ele.

Aș spune, aș spune că, într-adevăr, CCBE și, de asemenea, Fundația Europeană a Avocaților, dezvoltă legături mai puternice, în special în ceea ce privește formarea avocaților. Aici cred că suntem deosebit de puternici. Și există, de asemenea, posibilități de a consolida în viitor aceste legături, în special în domeniile de formare.

Dacă vorbesc despre relația noastră cu România, proiectele sunt, în principal, în acest domeniu.

Care sunt preocupările dumneavoastră și ale CCBE în ceea ce privește activitatea avocaților în prezent?

Vedeți, toată lumea vorbește astăzi despre inteligența artificială. Nu puteți merge la nicio conferință oriunde în lume în care, în care AI să nu fie un subiect.

Într-adevăr, este o provocare uriașă. Inteligența artificială este ceva care va schimba probabil activitatea avocaților într-un mod foarte important. Va îmbunătăți munca, pentru că vom avea oameni care vor fi mai specializați, asta e sigur.

Dar, pe de altă parte, ridică îngrijorări cu privire la viitorul avocaților. Așadar, vreau să spun, acesta este și motivul pentru care CCBE ia acest lucru foarte, foarte în serios. Lucrăm, de asemenea, împreună cu Comisia Europeană, care este, de asemenea, foarte activă în acest domeniu, pentru a defini ce standarde pot fi folosite, cum va fi ideologia în viitor. Aceasta cred că, începând de astăzi, este cu adevărat principala provocare a profesiei.

Pe ce probleme se va concentra CCBE în acest an?

Lucrăm la o mulțime de proiecte, poate prea multe, dar cred că sunt poate două pe care ne concentrăm în mod special. Unul, care pentru mine este printre cele mai importante, este Convenția europeană privind protecția avocaților. Ultima activitate a grupului de experți al Consiliului Europei a avut loc săptămâna trecută la Strasbourg.

Sperăm că această convenție va fi finalizată până la sfârșitul acestui an și va fi deschisă pentru ratificare. Această convenție europeană este într-adevăr un model complet nou și ceva fantastic pentru profesie, nu numai pentru protecția avocaților, ci și pentru public. Cred că acesta este un aspect asupra căruia trebuie să ne concentrăm.

Celălalt punct de interes al CCBE în acest an este poate să lucreze mai mult la independența barourilor și propria lor organizare în țările lor. Acesta este un aspect la care lucrăm foarte mult.

Când plecați de la București și cu ce gânduri?

Ei bine, e greu să vă spun acum, pentru că sunt încă aici și plec abia peste două-trei zile.

Am fost la București acum mai bine de 10 ani pentru Congresul EAU. Și trebuie să spun că, în 10 ani, orașul s-a schimbat total. Vreau să spun că văd schimbarea și văd și schimbarea profesiei.

Și aș spune că este bine să vedem că țări precum România evoluează, aș spune, în sensul bun. Și acest lucru este foarte, foarte bun și promițător pentru viitor.



Călin-Andrei Zamfirescu, coordonatorul Delegației României la CCBE: România este pregatită deplin să participe mai activ în cadrul Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa

BizLawyer: Domnule Zamfirescu, v-ați întâlnit astăzi cu o delegație a CCBE și v-aș ruga să ne spuneți care a fost tema discuțiilor.

Călin-Andrei Zamfirescu: Această delegație în frunte cu președintele său este în București datorită faptului că aici se desfășoară și congresul International Bar Association (IBA), cea mai mare organizație internațională de common-law și barouri anglo saxone.

Noi fiind membri, întâi ca observatori, în 2001, și mai apoi ca membri cu puteri depline, după aderarea la Uniunea Europeană în 2007, participăm frecvent cel puțin la patru-cinci întruniri anuale în cadrul acestui for al avocaților europeni, deosebit de important și prin faptul că are un grup de lobby la Bruxelles. Toate proiectele de lege care privesc profesia de avocat, direct sau indirect, trec și prin cadrul CCBE și, evident, ni se solicită sugestii sau soluții.

A fost o întâlnire protocolară pentru că, repet, delegația CCBE a venit în principal pentru a participa la lucrările IBA, dar în cadrul acesteia am avut câteva teme interesante de abordat, poate mai deslușit decât în alte ocazii.

Întâi le-am comunicat faptul că România este acum pregătită deplin să participe mai activ în cadrul acestei organizații, la nivel de experți și de membri în organele colective de conducere, dar și că avem foarte mulți avocați tineri, calificați, cu diverse calități și abilități în domenii precum hardware sau software, cu o bună pregătire profesională... La rândul lor s-au arătat entuziaști pentru că duc lipsă de cadre calificate și mai ales disponibile să participe la diverse programe.

Noi participăm acum, prin Uniunea Națională a Barourilor din România, la peste 7 sau 8 programe finanțate la nivel european sau, în parte, finanțate de noi, cu rezultate extrem de favorabile.

Aceasta era o altă întrebare pe care urma să v-o adresez: cum caracterizați colaborarea cu CCBE?

Este o colaborare bună, în care România, poate mai puțin decât celelalte țări europene, nu și-a exprimat dorința de a accede în organele de top, de conducere, datorita acestei lipse de oportunități, de cadre, de oameni calificați, a începutului care a fost dificil pentru că a trebuit să construim întâi în plan național.

Acum le-am comunicat că am schimbat optica și s-au declarat foarte mulțumiți, mai ales că avocații români cu care colaborează în diverse forme au confirmat competența, calitatea și multiculturalismul.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 32 / 1761
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Vectr Realty achiziționează clădirea de birouri The Landmark. RTPR și Wolf Theiss, în tranzacție
    Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
    Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
    RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
    RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
    Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
    NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
    Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
    Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
    România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
    CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...