ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RIL. Hotărârea ICCJ 1 ̸2020 | AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice

21 Ianuarie 2020   |   A.D.

Până la această hotărâre, unele instanțe de judecată considerau că sumele destinate plății drepturilor salariale sunt exceptate de la poprire numai pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi.

Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram, titular AVRAM LAW

 
 
AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului pe baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat ICCJ cu privire la interpretarea și aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii şi a art. 781 alin. (5) lit. c) din Codul de procedură civilă [fost art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură civilă de la 1865]. La redactarea memoriului au contribuit av. titular prof. univ. dr. Marieta Avram și av. Elena-Adina Tătaru (Popescu), partener.

Prin Hotărârea nr. 1/2020, pronunțată la data de 20 ianuarie 2020, ICCJ a admis recursul în interesul legii și a  decis în sensul propus în memoriul redactat de  avocații din cadrul AVRAM LAW că: ” sumele destinate plăţii drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unităţile de trezorerie şi societăţi bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire.”


Până la această hotărâre, unele instanțe de judecată considerau că sumele destinate plății drepturilor salariale sunt exceptate de la poprire numai pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi, deși, potrivit art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002, ”creanțele stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare, inclusiv a celor de personal”.

Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram, titular AVRAM LAW:
Pentru prima dată am lansat această interpretare a art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002 în articolul publicat în Săptămâna juridică nr. 23/2015, intitulat Apecte privind poprirea sumelor aflate în conturile bancare ale instituțiilor publice și am susținut că este un text derogatoriu de la Codul de procedură civilă, care exceptează total aceste sume de la poprire, fără limitarea din Codul de procedură civilă. Unele instanțe de judecată și-au însușit această interpretare și au respins cererile de validare a popririi formulate împotriva instituțiilor de credite. Alte instanțe de judecată nu au primit-o și au admis cererile de validare a popririi. Hotărârea ICCJ nr. 1/2020 este corectă și binevenită, pentru că lămurește chestiunea și elimină riscul validării popririi atât pentru instituțiile de credit, cât și pentru unitățile de trezorerie. Totodată, stimulează plata pe card a drepturilor salariale ale angajaților din sistemul public, în temeiul convențiilor de deschidere a unor conturi speciale pe care instituțiile și autoritățile publice le încheie cu societățile bancare, ceea ce este și  firesc într-o societate bancarizată”.  
  
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1582 / 1916
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...