ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Soluție de referință a avocaților Țuca Zbârcea & Asociații | Plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale: Instanța decide că prevederile legale trebuie interpretate în favoarea consumatorilor

10 Martie 2025   |   BizLawyer

Departamentul de litigii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a conceput o apărare complexă, bazată pe o interpretare rațională a prevederilor legislației relevante și pe evidențierea scopurilor avute în vedere de Guvern la adoptarea ordonanței de urgență.

 
 
Avocații de la Țuca Zbârcea & Asociații au obținut, la Curtea de Apel Alba-Iulia, o soluție de principiu în materia plafonării prețului energiei electrice și gazelor naturale, conform căreia prevederile legale trebuie interpretate în favoarea consumatorilor, iar nu în defavoarea lor.

Țuca Zbârcea & Asociații a asistat cu succes un operator important din industria semi-fabricatelor din lemn într-un litigiu în valoare de peste 2 milioane de euro, având ca obiect restituirea sumelor încasate nedatorat de furnizorul de energie electrică, în temeiul unei interpretări eronate a O.U.G. nr. 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale.

Pe fondul creșterii accelerate a prețurilor pe piețele de energie electrică și gaze naturale, Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 27/2022, prin care s-a stabilit o formulă de calcul al prețului facturat de furnizori în raporturile lor contractuale cu persoanele fizice sau juridice, consumatori de energie electrică sau de gaze naturale. Clarificări utile au fost aduse de Legea nr. 206/2022, care a prevăzut explicit că formula de calcul reglementată de ordonanță determină o limită maximă prețurilor, ceea ce nu afectează prețurile stipulate în contractele în curs, inferioare acestei limite maxime.


În asemenea context, unul din furnizorii de energie electrică a considerat că, în perioada anterioară intrării în vigoare a Legii nr. 206/2022, prețurile prevăzute în contractele de furnizare aflate în curs urmează a fi înlocuite cu suma rezultată din aplicarea formulei de calcul reglementată în O.U.G. nr. 27/2022, chiar dacă această ultimă sumă este mai mare decât prețul contractual. Confruntat cu mai multe facturi emise de furnizorul de energie electrică, operatorul economic – consumator a solicitat serviciile de asistență juridică și reprezentare ale Țuca Zbârcea & Asociații, cu scopul de a recupera sumele de bani achitate nedatorat, peste prețul contractual convenit inițial.

Departamentul de litigii din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a conceput o apărare complexă, bazată pe o interpretare rațională a prevederilor legislației relevante și pe evidențierea scopurilor avute în vedere de Guvern la adoptarea ordonanței de urgență.

Argumentele dezvoltate de către avocații din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații au fost însușite, cu titlu definitiv, de Curtea de Apel Alba Iulia, care a reținut că prevederile O.U.G. nr. 27/2022 trebuie interpretate în favoarea consumatorilor (inclusiv non-casnici), iar nu în defavoarea acestora, astfel încât dispozițiile legale nu pot să înlăture clauzele favorabile consumatorilor, stipulate în contractele aflate în curs de executare.

Prin urmare, instanța a dispus restituirea sumei de aproximativ 11 milioane lei (peste 2 milioane de euro) către operatorul economic asistat de Țuca Zbârcea & Asociații, printr-o decizie care tranșează mai multe probleme fundamentale ridicate de legislația în materia plafonărilor prețurilor la energia electrică și la gazele naturale.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații care a obținut această soluție de referință a fost formată din Ioana Hrisafi (Partener) și Tudor Bonifate (Avocat).

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 108 / 2037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...