ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații obține o hotărâre de impact major a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care înlătură de la aplicare întreaga Ordonanță de Urgență nr. 25 ̸ 2021 privind excluderea de la procedurile de achiziție publică a operatorilor economici din statele terțe față de Uniunea Europeană

14 Martie 2025   |   BizLawyer

Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au contestat temeiul aplicării sancțiunii excluderii față de asocierea dintre compania română și cea non-UE și au obținut, în primăvara anului 2022, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări care priveau conformitatea cu dreptul Uniunii a regulii noi de excludere instituite de Statul Român.

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene o hotărâre prin care se recunoaște lipsa de efecte a actelor legislative ale unui Stat Membru de excludere a operatorilor economici din țări non-UE.

Într-o procedură de achiziție publică cu o valoare extrem de semnificativă (aproximativ 750.000.000 euro), Țuca Zbârcea & Asociații a reprezentat o asociere dintre o societate română și o companie non – UE, care a fost exclusă imediat ulterior adoptării de către Guvernul României a Ordonanței de Urgență nr. 25/2021. Acest act cu valoare de lege a impus sancțiunea îndepărtării din procedură pentru toți operatorii din țări non-UE care nu au încheiat un acord de acces liber la piață cu Uniunea Europeană.


Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au contestat temeiul aplicării sancțiunii excluderii față de asocierea dintre compania română și cea non-UE și au obținut, în primăvara anului 2022, sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări care priveau conformitatea cu dreptul Uniunii a regulii noi de excludere instituite de Statul Român.

La aproape exact 3 ani de la momentul sesizării, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis – prin Hotărârea pronunțată la 13 martie 2025 în cauza C-266/22 – că dreptul primar al Uniunii se opune actului unui Stat Membru de a adopta o legislație națională de excludere a unui operator dintr-o țară terță care nu a încheiat un acord de acces liber pe piață, câtă vreme un astfel de act cade în competența exclusivă a Uniunii. Așa fiind, „legislația națională în discuție în litigiul principal care impune autorității contractante să excludă acești operatori economici nu putea fi aplicată.” (paragraful nr. 64 al Deciziei).

În consecință, hotărârea înlătură expres de la aplicare un act legislativ al Statului Român – Ordonanță de Urgență nr. 25/2021, în baza principiului preeminenței dreptului Uniunii raportat la competență exclusivă a acesteia în domeniul politicii comerciale comune, conform art. 3 alin. (1) lit. e) din TFUE. Principiul hotărârii devine aplicabil ori de câte ori un Stat Membru ar fi adoptat sau adoptă o legislație națională de excludere, câtă vreme “nu există nicio dispoziție de drept al Uniunii care să impună admiterea […] sau excluderea operatorilor economici dintr-o țară terță” (paragraful nr. 64 al Deciziei).

Pe durata întregii dispute naționale și a procedurii din fața Curții de Justiție, apărarea și reprezentarea asocierii reclamante a fost asigurată de Dan Cristea, avocat asociat al Țuca Zbârcea & Asociații, sprijinit de Șerban Sârbu, avocat senior colaborator.

„Implicațiile acestei decizii a CJUE mi se par extrem de ample și imposibil de sumarizat în câteva fraze, întrucât decizia interpretativă dintr-o trimitere preliminară nu se aplică doar la cazul particular în care a fost ridicată, ci pentru absolut toate raporturile juridice similare în care un operator economic ar fi fost exclus în temeiul unui act legislativ național. Este important, totodată, că Decizia este tranșantă și nu lasă vreun loc de interpretare în privința inaplicabilității legii naționale care a condus la excluderea clientului nostru dintr-o procedură de asemenea valoare. Însă dincolo de efectele pe care această hotărâre le are asupra unor spețe concrete, unele de o valoare uriașă, nu doar din România, dincolo de importanța clarificărilor pe care le aduce în privința relației comerciale a Uniunii cu țările non-UE, mă bucur încă o dată să spun că ea reprezintă o dovadă unui principiu fundamental pentru echipa noastră de avocați: abilitatea de a găsi rezolvări creative pentru spețe complexe, de a gândi în afara tiparelor obișnuite chiar și atunci când ți se opune cel mai redutabil obstacol pe care îl poate găsi o autoritate de stat, anume o lege națională. Într-un cuvânt, mă bucur când un client crede în puterea noastră de a inova”, a declarat Dan Cristea.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 49 / 1985
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...