ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ACAROM: Cifra de afaceri a industriei auto în România a scăzut cu 4 miliarde de euro anul trecut faţă de 2019

30 Iunie 2022   |   Agerpres

El a participat la conferinţa "Securizarea lanţurilor de aprovizionare cu semiconductori şi metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea România să valorifice acest context?", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

 
 
Industria auto a fost puternic afectată anul trecut, când a obţinut o cifră de afaceri mai mică cu 4 miliarde de euro faţă de anul 2019, a afirmat, joi, Adrian Sandu, secretar general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).
 
El a participat la conferinţa "Securizarea lanţurilor de aprovizionare cu semiconductori şi metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea România să valorifice acest context?", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.
 
Anul trecut a continuat evoluţia pandemică, lipsa de componente electronice şi semiconductori, plus creşteri de preţuri materii prime şi blocarea canalului Suez.
 
"Producţia auto a fost grav afectată anul trecut. La nivel naţional a pierdut 4 miliarde de euro la cifra de afaceri, faţă de cea dinainte de pandemie, din 2019, am ajuns totuşi la 27,6 miliarde de euro. Producţia totală în 2021 a fost de 420.000 de unităţi, în scădere cu 18.600 de unităţi faţă de 2020 şi cu 70.000 unităţi faţă de 2019", a spus Sandu.
 
Întreaga Europă a fost afectată, fiind produse circa 10 milioane de unităţi în total, faţă de 15,8 milioane în 2019.
 
"România este pe locul şase la producţia de autoturisme în Uniunea Europeană, de la un loc 10 la nivelul anului 2018. În ţara noastră sunt peste 630 de companii în acest sector, cu aproximativ 230.000 de angajaţi direcţi, şi generează 12% din PIB. Exporturile au fost de 21,8 miliarde de euro, adică 29,8% din totalul exporturilor la nivel naţional", a arătat reprezentantul industriei.
 
Potrivit acestuia, anul 2022 a pornit relativ bine, însă rămâne de văzut dacă această criză a componentelor electronice va influenţa în mod negativ producţia.
 
"Există o multitudine de furnizori care fabrică în România nu numai pentru Dacia şi Ford, ci şi pentru automobilele fabricate în vestul Europei. Nu cred că există automobil fabrica în Europa care să nu aibă cel puţin o componentă fabricată în România. Acesta poate fi un motiv de mândrie", a mai spus responsabilul ACAROM.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9464 / 19482
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...