Afacerile industriei dezvoltatoare de jocuri video din România au crescut cu aproape 15% în 2019 (asociaţie)
20 Octombrie 2020
AgerpresConform sursei citate, cifra de afaceri înregistrată în cursul anului trecut a provenit de la cele mai mult de 100 de studiouri ce activează pe piaţa locală, dintre acestea 59% fiind localizate în Bucureşti, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov, iar restul în oraşele mici ale ţării.
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România, în care activează peste 6.000 de specialişti, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 200 de milioane de euro, în creştere cu aproape 15% faţă de anul anterior, arată datele studiului anual al Asociaţiei Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), publicate marţi.
Conform sursei citate, cifra de afaceri înregistrată în cursul anului trecut a provenit de la cele mai mult de 100 de studiouri ce activează pe piaţa locală, dintre acestea 59% fiind localizate în Bucureşti, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iaşi, 5% în Timişoara şi 3% în Braşov, iar restul în oraşele mici ale ţării.
În prezent, în industria de profil în care activează peste 6.000 de specialişti, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare şi outsourcing creativ. De asemenea, 10,3% din totalul acestor studiouri activează şi ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3,4% creează soluţii pentru infrastructura de jocuri.
Cele mai importante zece companii româneşti, în 2019, după cifra de afaceri, sunt: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, King Games Studio, Bandai Namco şi Those Awesome Guys.
La nivel general, industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat, anul trecut, afaceri de 200 de milioane de euro, în creştere cu 14,65%, comparativ cu datele din 2018.
Pe parcursul anului anterior, industria dezvoltatoare de jocuri video s-a remarcat prin mai multe jocuri de renume create şi în România de birourilor locale ale marilor studiouri de gaming.
Astfel, Ubisoft Bucureşti a avut o contribuţie considerabilă la dezvoltarea "Tom Clancy's Ghost Recon: Breakpoint", cu 200 de români implicaţi în crearea lumii din joc, a mai multor misiuni, componenta PvP fiind realizată în totalitate la Bucureşti. Totodată, biroul Ubisoft din Bucureşti a lucrat şi la jocul "Watch Dogs: Legion", ce va fi lansat pe data 29 octombrie 2020.
În acelaşi timp, Electronic Arts România şi-a adus contribuţia la dezvoltarea FIFA20, ce a inclus în premieră Liga 1 din România cu toate cele 14 cluburi de fotbal locale.
Amber, cel mai mare studio local independent dezvoltator de jocuri, a deschis un nou birou în Botoşani, 2019 fiind şi anul în care a raportat cea mai mare cifră de afaceri din istoria sa.
Potrivit RGDA, în 2019, studiourile locale au lansat titluri precum: "Bossgard" (Sand Sailor Studio), "Gibbous - A Chtulhu Adventure" (Stuck in Attic), "Raiders of the Lost Island" (Last Tales) sau "Yaga" (Breadcrumbs Intearctive). Toate acestea au fost apreciate la nivel internaţional, atât de critică, dar şi de o bază de fani consistentă.
Studiul de specialitate a fost realizat de RGDA ca avanpremieră la "Dev.Play", conferinţa dezvoltatorilor de jocuri video din România şi Europa de Est, ce va avea loc online anul acesta, în perioada 3 - 4 noiembrie.
Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 14804 / 18033 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...