AHK România: Amânarea obligaţiilor de plată ale fermierilor către furnizori ameninţă să destabilizeze lanţul de aprovizionare agricolă
23 Septembrie 2024
AgerpresMembrii AHK România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la seceta severă şi continuă care a lovit România în ultimii trei ani, precizând că aceste condiţii au afectat grav sectorul agricol şi au condus la o scădere semnificativă a producţiei şi la agravarea presiunilor financiare asupra agricultorilor.
Amânarea obligaţiilor de plată ale fermierilor către furnizori ameninţă să destabilizeze întregul lanţ de aprovizionare agricolă şi riscă să submineze viabilitatea pe termen lung atât a fermierilor, cât şi a actorilor din lanţul valoric, şi poate încălca reglementările Uniunii Europene, susţin reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România).
Membrii AHK România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la seceta severă şi continuă care a lovit România în ultimii trei ani, precizând că aceste condiţii au afectat grav sectorul agricol şi au condus la o scădere semnificativă a producţiei şi la agravarea presiunilor financiare asupra agricultorilor.
Potrivit unui comunicat al AHK România, transmis AGERPRES, numai în ultimul an, preţurile produselor agricole au scăzut cu aproximativ 38% faţă de 2022, în timp ce costurile de producţie (precum îngrăşămintele chimice) au crescut din cauza inflaţiei şi a volatilităţii pieţei mondiale generate de conflictul din Ucraina. Diferenţa din ce în ce mai mare dintre creşterea cheltuielilor şi scăderea veniturilor a pus multe întreprinderi agricole în pericol de insolvenţă, în special pe cele cu lichidităţi limitate şi cu o bază de capital subţire.
Membrii AHK România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la seceta severă şi continuă care a lovit România în ultimii trei ani, precizând că aceste condiţii au afectat grav sectorul agricol şi au condus la o scădere semnificativă a producţiei şi la agravarea presiunilor financiare asupra agricultorilor.
Potrivit unui comunicat al AHK România, transmis AGERPRES, numai în ultimul an, preţurile produselor agricole au scăzut cu aproximativ 38% faţă de 2022, în timp ce costurile de producţie (precum îngrăşămintele chimice) au crescut din cauza inflaţiei şi a volatilităţii pieţei mondiale generate de conflictul din Ucraina. Diferenţa din ce în ce mai mare dintre creşterea cheltuielilor şi scăderea veniturilor a pus multe întreprinderi agricole în pericol de insolvenţă, în special pe cele cu lichidităţi limitate şi cu o bază de capital subţire.
"Deşi apreciem recunoaşterea crizei de către Guvernul României, AHK România este îngrijorată de măsurile propuse pentru amânarea plăţilor fermierilor către furnizorii de produse esenţiale pentru agricultură, cum ar fi seminţele, îngrăşămintele, produse de protecţie a culturilor etc. Această măsură ar putea duce la consecinţe grave pentru lanţul de aprovizionare agricolă, agravând situaţia, în loc să o amelioreze", a declarat Sebastian Metz, director general AHK România. în comunicatul citat.
În opinia membrilor organizaţiei, amânarea obligaţiilor de plată ale fermierilor către furnizori poate părea o uşurare pe termen scurt, însă, în practică, aceste măsuri ameninţă să destabilizeze întregul lanţ de aprovizionare.
"Furnizorii de inputuri extind deja linii de credit pe termen lung şi sprijină fermierii prin politici comerciale. Cu toate acestea, dacă sunt forţaţi să suporte povara financiară, aceşti furnizori vor avea dificultăţi în a-şi continua operaţiunile. Acest lucru va influenţa aprovizionarea agricultorilor, în sensul diminuării accesului la materiale agricole de înaltă calitate, care asigură o agricultură durabilă şi randamente bune ale producţiei. În continuare, acest lucru ar putea duce la reducerea productivităţii, ceea ce ar pune şi mai mult sub presiune sectorul agricol şi ar periclita securitatea alimentară a României", susţin oamenii de afaceri germani.
În plus, o astfel de interferenţă în mecanismele normale ale pieţei riscă să submineze viabilitatea pe termen lung atât a fermierilor, cât şi a actorilor din lanţul valoric şi poate încălca reglementările UE, a transmis AHK România.
Potrivit sursei citate, intervenţia pe piaţă va duce la întreruperea lanţului economic, cu consecinţe grave pentru mulţi ani de acum înainte, iar atractivitatea investiţiilor româneşti în lanţul agricol-alimentar poate fi grav afectată de astfel de măsuri.
"Având în vedere gravitatea crizei, AHK România solicită un dialog imediat şi constructiv între guvern şi părţile interesate pentru a dezvolta împreună soluţii durabile şi eficiente. Guvernul are diverse opţiuni de sprijin, precum îmbunătăţirea accesului la capitalul de lucru pentru fermieri cu garanţii de stat şi reconstruirea încrederii în cadrul sectorului. Reunind atât fermierii, cât şi companiile producătoare de inputuri agricol, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană se angajează să colaboreze cu toate părţile interesate pentru a asigura viitorul sectorului agricol din România, pentru a preveni prăbuşirea lanţurilor de aprovizionare agricolă, protejând în acelaşi timp mijloacele de trai ale celor care depind de aceasta", se mai arată în comunicatul organizaţiei.
AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 621 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...