ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AHK România se implică în consolidarea legăturilor dintre România, Germania şi Republica Moldova

03 Decembrie 2024   |   Agerpres

Forumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.

 
 
Guvernul Republicii Moldova este pe deplin angajat să sprijine orice investitor şi este gata să ofere asistenţă completă celor interesaţi să contribuie la creşterea economică a ţării, a transmis premierul Dorin Recean, companiilor româneşti, moldoveneşti şi germane, prezente la Chişinău pentru extinderea cooperării şi parteneriatele de afaceri, cu ocazia unei delegaţii de afaceri organizate de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu agenţia Invest Moldova.

Potrivit unui comunicat al AHK România, remis marţi AGERPRES, delegaţia, care include printre altele un forum de afaceri şi o întâlnire regională a membrilor AHK, îşi propune să consolideze relaţiile economice dintre cele trei state, analizând totodată şansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.


"Prin delegaţia de afaceri şi prin numeroasele evenimente organizate în timpul vizitei, am construit încă o dată punţi de legătură pentru a aduce împreună comunităţile de afaceri din România, Germania şi Republica Moldova. Acest lucru creează relaţii de afaceri valoroase care, în cele din urmă, aduc creştere economică şi prosperitate. Invităm companiile moldoveneşti să devină membre ale AHK România şi să facă astfel parte dintr-o comunitate economică trilaterală puternică", arată sursa citată.

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat în cadrul întâlnirii regionale a membrilor AHK România, că ţara sa are o resursă valoroasă - oamenii talentaţi - care sprijină dezvoltarea şi inovarea în diverse domenii, cum ar fi viticultura, tehnologia informaţiei, divertismentul digital, electronica, produsele farmaceutice sau energia. El a subliniat, în context, necesitatea investiţiilor de capital pe termen lung pentru a dezvolta în continuare aceste industrii.

În acelaşi timp, prin programe de învăţământ profesional dual, inspirate din modelul german, viitorii profesionişti sunt bine pregătiţi pentru a contribui la creşterea economică şi pentru a atrage noi investiţii.

"Ţara noastră are un potenţial enorm de dezvoltare: avem talent, inovaţie şi un mediu favorabil de creştere pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi confortabil şi să investiţi aici, în Moldova", a declarat Recean, citat în comunicat.

Unul dintre subiectele discutate la întâlnire a fost securitatea, ce va fi sporită prin diverse proiecte, iar directorul general al Siemens, Petru Ruşeţ a subliniat că Siemens Energy intenţionează să se implice mai mult în Universitatea Tehnică din Moldova.

Un alt subiect discutat a fost ajutorul de stat, care va fi alocat în domenii-cheie precum materialele de construcţii, industrializarea agriculturii şi produsele farmaceutice. Finanţarea este deja alocată, iar schema de ajutor de stat EU Compliance va fi lansată anul viitor.

Petru Ruşeţ a mai spus că lanţurile de aprovizionare sunt în prezent suprasolicitate, ceea ce ridică probleme în ceea ce priveşte capacitatea de distribuţie şi calitatea anumitor produse sau materii prime. Cu toate acestea, Moldova şi România aduc pe piaţă produse de înaltă calitate, ceea ce înseamnă o oportunitate.

Pregătirea pentru reconstrucţia Ucrainei este văzută, de asemenea, ca o oportunitate semnificativă atât pentru Moldova, cât şi pentru România, precizează AHK România.

Forumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.

Viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova, Alaiba Dumitru, a anunţat că guvernul său susţine investiţiile printr-un sistem de taxare favorabil IMM-urilor sau prin ajutorul de stat în domenii ca textile, auto, materiale de construcţie etc. El a menţionat şi avantajul intrării Republicii Moldova pe noi pieţe, datorită statutului său de ţară candidată la Uniunea Europeană: "A investi astăzi în Moldova înseamnă a investi într-un viitor stat membru al UE. Nu este doar o oportunitate, ci o şansă strategică de a beneficia de avantajele pe termen lung ale unei pieţe aflate în transformare accelerată".

Programul delegaţiei a mai inclus întâlniri cu partenerii de la Invest Moldova Agency, vizite la Primăria municipiului Chişinău şi la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Energiei, la unele companii locale, precum şi evenimente de networking şi întâlniri B2B între oameni de afaceri din România, Moldova şi Germania.

Au participat companii germane şi româneşti interesate de piaţa din Republica Moldova, din diverse sectoare de activitate: energie, prelucrarea metalelor şi inginerie mecanică, utilaje agricole, inginerie electrică, întreţinerea şi mentenanţa clădirilor, transport de mărfuri şi producţia de băuturi. România şi Germania sunt printre cei mai importanţi investitori din Republica Moldova. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice şi al Digitalizării în Republica Moldova, în prezent, activează 1.600 de întreprinderi cu capital românesc şi 426 de întreprinderi cu capital german.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 294 / 18383
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...