ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AHK România se implică în consolidarea legăturilor dintre România, Germania şi Republica Moldova

03 Decembrie 2024   |   Agerpres

Forumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.

 
 
Guvernul Republicii Moldova este pe deplin angajat să sprijine orice investitor şi este gata să ofere asistenţă completă celor interesaţi să contribuie la creşterea economică a ţării, a transmis premierul Dorin Recean, companiilor româneşti, moldoveneşti şi germane, prezente la Chişinău pentru extinderea cooperării şi parteneriatele de afaceri, cu ocazia unei delegaţii de afaceri organizate de Camera de Comerţ Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu agenţia Invest Moldova.

Potrivit unui comunicat al AHK România, remis marţi AGERPRES, delegaţia, care include printre altele un forum de afaceri şi o întâlnire regională a membrilor AHK, îşi propune să consolideze relaţiile economice dintre cele trei state, analizând totodată şansele de dezvoltare ale Republicii Moldova în contextul geopolitic actual.


"Prin delegaţia de afaceri şi prin numeroasele evenimente organizate în timpul vizitei, am construit încă o dată punţi de legătură pentru a aduce împreună comunităţile de afaceri din România, Germania şi Republica Moldova. Acest lucru creează relaţii de afaceri valoroase care, în cele din urmă, aduc creştere economică şi prosperitate. Invităm companiile moldoveneşti să devină membre ale AHK România şi să facă astfel parte dintr-o comunitate economică trilaterală puternică", arată sursa citată.

Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat în cadrul întâlnirii regionale a membrilor AHK România, că ţara sa are o resursă valoroasă - oamenii talentaţi - care sprijină dezvoltarea şi inovarea în diverse domenii, cum ar fi viticultura, tehnologia informaţiei, divertismentul digital, electronica, produsele farmaceutice sau energia. El a subliniat, în context, necesitatea investiţiilor de capital pe termen lung pentru a dezvolta în continuare aceste industrii.

În acelaşi timp, prin programe de învăţământ profesional dual, inspirate din modelul german, viitorii profesionişti sunt bine pregătiţi pentru a contribui la creşterea economică şi pentru a atrage noi investiţii.

"Ţara noastră are un potenţial enorm de dezvoltare: avem talent, inovaţie şi un mediu favorabil de creştere pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca dumneavoastră să vă simţiţi confortabil şi să investiţi aici, în Moldova", a declarat Recean, citat în comunicat.

Unul dintre subiectele discutate la întâlnire a fost securitatea, ce va fi sporită prin diverse proiecte, iar directorul general al Siemens, Petru Ruşeţ a subliniat că Siemens Energy intenţionează să se implice mai mult în Universitatea Tehnică din Moldova.

Un alt subiect discutat a fost ajutorul de stat, care va fi alocat în domenii-cheie precum materialele de construcţii, industrializarea agriculturii şi produsele farmaceutice. Finanţarea este deja alocată, iar schema de ajutor de stat EU Compliance va fi lansată anul viitor.

Petru Ruşeţ a mai spus că lanţurile de aprovizionare sunt în prezent suprasolicitate, ceea ce ridică probleme în ceea ce priveşte capacitatea de distribuţie şi calitatea anumitor produse sau materii prime. Cu toate acestea, Moldova şi România aduc pe piaţă produse de înaltă calitate, ceea ce înseamnă o oportunitate.

Pregătirea pentru reconstrucţia Ucrainei este văzută, de asemenea, ca o oportunitate semnificativă atât pentru Moldova, cât şi pentru România, precizează AHK România.

Forumul de afaceri "Dezvoltarea parteneriatului: explorarea împreună a ecosistemului de business din Moldova", organizat în paralel şi moderat de directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a reunit reprezentanţi ai companiilor din cele trei ţări.

Viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova, Alaiba Dumitru, a anunţat că guvernul său susţine investiţiile printr-un sistem de taxare favorabil IMM-urilor sau prin ajutorul de stat în domenii ca textile, auto, materiale de construcţie etc. El a menţionat şi avantajul intrării Republicii Moldova pe noi pieţe, datorită statutului său de ţară candidată la Uniunea Europeană: "A investi astăzi în Moldova înseamnă a investi într-un viitor stat membru al UE. Nu este doar o oportunitate, ci o şansă strategică de a beneficia de avantajele pe termen lung ale unei pieţe aflate în transformare accelerată".

Programul delegaţiei a mai inclus întâlniri cu partenerii de la Invest Moldova Agency, vizite la Primăria municipiului Chişinău şi la Universitatea Tehnică a Moldovei, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerul Energiei, la unele companii locale, precum şi evenimente de networking şi întâlniri B2B între oameni de afaceri din România, Moldova şi Germania.

Au participat companii germane şi româneşti interesate de piaţa din Republica Moldova, din diverse sectoare de activitate: energie, prelucrarea metalelor şi inginerie mecanică, utilaje agricole, inginerie electrică, întreţinerea şi mentenanţa clădirilor, transport de mărfuri şi producţia de băuturi. România şi Germania sunt printre cei mai importanţi investitori din Republica Moldova. Potrivit ministrului Dezvoltării Economice şi al Digitalizării în Republica Moldova, în prezent, activează 1.600 de întreprinderi cu capital românesc şi 426 de întreprinderi cu capital german.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 650 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18 / 18107
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...