Comisia Europeană stimulează producţia de celule de baterii pentru vehiculele electrice
03 Decembrie 2024
AgerpresCererea generală de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, în valoare de 2,4 miliarde de euro (cererea IF24), sprijină proiecte de decarbonizare de diferite dimensiuni, precum şi proiecte axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompele de căldură şi producţia de hidrogen.
Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că lansează două noi cereri de propuneri, cu un buget de 3,4 miliarde de euro, pentru a accelera implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare în Europa, inclusiv a bateriilor pentru vehiculele electrice (EV), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Propunerile vin pe fondul intensificării eforturilor CE de stimulare a tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete, care sunt esenţiale pentru a asigura competitivitatea industriei europene, îndeplinind în acelaşi timp obiectivele climatice convenite.
De asemenea, Comisia lansează cea de a doua licitaţie a Băncii Europene pentru Hidrogen pentru a accelera producţia de hidrogen din surse regenerabile în Spaţiul Economic European (SEE), cu un buget de 1,2 miliarde de euro din fonduri UE, plus peste 700 de milioane de euro din trei state membre. Atât cererile de propuneri, cât şi licitaţia sunt finanţate de Fondul pentru inovare, utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Propunerile vin pe fondul intensificării eforturilor CE de stimulare a tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete, care sunt esenţiale pentru a asigura competitivitatea industriei europene, îndeplinind în acelaşi timp obiectivele climatice convenite.
De asemenea, Comisia lansează cea de a doua licitaţie a Băncii Europene pentru Hidrogen pentru a accelera producţia de hidrogen din surse regenerabile în Spaţiul Economic European (SEE), cu un buget de 1,2 miliarde de euro din fonduri UE, plus peste 700 de milioane de euro din trei state membre. Atât cererile de propuneri, cât şi licitaţia sunt finanţate de Fondul pentru inovare, utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Toate cele trei cereri de propuneri includ noi criterii de rezilienţă pentru a stimula industria europeană. Licitaţia pentru baterii şi licitaţia băncii de hidrogen vor include, de asemenea, criterii specifice de rezilienţă pentru a proteja Europa împotriva dependenţei de un singur furnizor.
Cele două cereri de propuneri subliniază angajamentul UE de a consolida poziţia de lider a Europei şi capacitatea sa de producţie în domeniul tehnologiilor inovatoare, de vârf şi cu zero emisii nete, urmărind în acelaşi timp calea către neutralitatea climatică până în 2050.
Cererea generală de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, în valoare de 2,4 miliarde de euro (cererea IF24), sprijină proiecte de decarbonizare de diferite dimensiuni, precum şi proiecte axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompele de căldură şi producţia de hidrogen.
Proiectele care se aplică cererii de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor fi evaluate pe baza potenţialului lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a gradului de inovare, a maturităţii proiectului, a reproductibilităţii şi a eficienţei din punctul de vedere al costurilor. În plus, pentru prima dată în cadrul cererii de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, statele membre vor avea posibilitatea de a completa cererea de propuneri din cadrul FI 24 "zero net" cu scheme naţionale de finanţare. Această nouă opţiune, denumită "Grants-as-a-service", permite statelor membre să profite de procesul de evaluare al Fondului pentru inovare şi să simplifice procesul de aprobare a ajutoarelor de stat.
Pentru prima dată, o cerere de propuneri în valoare de 1 miliard de euro pentru fabricarea de celule de baterii pentru vehicule electrice (bateriaIF24)va sprijini proiecte care pot produce celule de baterii inovatoare pentru vehicule electrice sau pot implementa tehnici, procese şi tehnologii de fabricaţie inovatoare. Apelul de astăzi este doar o măsură dintr-o abordare mai largă de mobilizare a investiţiilor într-un domeniu care este esenţial pentru succesul Europei în tranziţia către o energie curată şi pentru competitivitatea acesteia. Acesta sprijină întreprinderile să îşi direcţioneze investiţiile în Europa către noi tehnologii, în cazul cărora se înregistrează în continuare progrese. Sunt necesare mai multe instrumente pentru a depăşi unele dintre barierele economice cu care se confruntă în prezent lanţul valoric al bateriilor din Europa, inclusiv gigafabricile sale. Comisia va continua să utilizeze instrumentele disponibile şi să se angajeze pe noi căi, inclusiv pe termen scurt, pentru eliminarea barierelor din calea extinderii industriale la scară largă.
Tot marţi, Comisia şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) au iniţiat un nou parteneriat pentru a sprijini investiţiile în sectorul producţiei de baterii din UE. Acest parteneriat va beneficia de o suplimentare cu 200 de milioane EUR (garanţie de împrumut) a programului InvestEU din Fondul pentru inovare. Banii vor fi direcţionaţi pentru a sprijini proiecte inovatoare de-a lungul lanţului valoric european de fabricare a bateriilor, pentru a aborda provocările de finanţare, permiţând operaţiuni suplimentare de împrumut de risc ale BEI în următorii trei ani.
În plus, Comisia lansează a doua licitaţie în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen, prin intermediul Fondului pentru inovare (licitaţie IF24). Acesta va aloca 1,2 miliarde de euro din veniturile sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a sprijini producătorii de hidrogen clasificat drept combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică (RFNBO) situaţi în Spaţiul Economic European (SEE).
Cu un buget majorat cu 400 de milioane de euro faţă de prima licitaţie IF23, noua licitaţie IF24 va sprijini proiecte pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile, indiferent de sectorul în care va fi consumat, cu un buget dedicat de 1 miliard de euro; precum şi producţia de hidrogen în proiecte cu achizitori din sectorul maritim, cu un buget specific de 200 de milioane de euro.
Comisia oferă, de asemenea, un mecanism de "licitaţii ca serviciu", care permite statelor membre să finanţeze proiecte care au licitat în cadrul licitaţiei, dar care nu au fost selectate pentru sprijin din partea Fondului pentru inovare din cauza limitărilor bugetare. Acest lucru permite statelor membre să utilizeze fondurile naţionale pentru a sprijini proiecte pe teritoriul lor, fără a fi nevoie să organizeze o licitaţie separată la nivel naţional, reducând sarcina administrativă şi costurile pentru toate părţile. Spania, Lituania şi Austria şi-au anunţat recent participarea la licitaţii ca serviciu în acest an, angajând fonduri naţionale în valoare de până la 836 de milioane de euro pentru a sprijini proiectele de producţie a hidrogenului din surse regenerabile situate în ţările lor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 19 / 18107 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...