
ARIR: 20 de companii listate la BVB au obţinut punctaj maxim la evaluarea Vektor
29 Ianuarie 2024
AGERPRESÎn Piaţa Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obţinut Vektor 10, în baza unei metodologii ce cuprinde 10 criterii, care a fost actualizată în 2023 de o comisie formată din 12 membri, reprezentanţi ai investitorilor instituţionali, ai investitorilor individuali, brokeri, analişti şi reprezentanţi ai instituţiilor din piaţa de capital, pentru a accentua interacţiunea cu investitorii.
Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii a anunţat, luni, în cadrul unei conferinţe, că 20 de companii listate la BVB au punctaj maxim la evaluarea Vektor, respectiv 16 companii listate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti şi 4 emitenţi dintre cei 38 din BET AeRO.
"Am avut 118 companii evaluate versus 111 în 2022. Diferenţa vine din faptul că am evaluat 7 companii în plus în Piaţa AeRO. Evaluăm companiile AeRO conform ultimei structuri disponibile a indicelui BET AeRO. Practic, în indicele BET AeRO structura din septembrie 2023 a inclus 38 de companii. 20 de companii au obţinut nota 10, 16 din Piaţa Principală, acelaşi număr ca şi anul trecut, şi 4 companii din Piaţa AeRO. Avem o companie care a obţinut nota 9,5 şi este din piaţa principală versus 4 în 2022. Aici am mai scăzut puţin, dar trebuie să menţionăm că metodologia a fost schimbată. 7 companii au obţinut nota 9 la evaluarea Vektor din 2023", a declarat Daniel Aldescu, director executiv ARIR.
"Am avut 118 companii evaluate versus 111 în 2022. Diferenţa vine din faptul că am evaluat 7 companii în plus în Piaţa AeRO. Evaluăm companiile AeRO conform ultimei structuri disponibile a indicelui BET AeRO. Practic, în indicele BET AeRO structura din septembrie 2023 a inclus 38 de companii. 20 de companii au obţinut nota 10, 16 din Piaţa Principală, acelaşi număr ca şi anul trecut, şi 4 companii din Piaţa AeRO. Avem o companie care a obţinut nota 9,5 şi este din piaţa principală versus 4 în 2022. Aici am mai scăzut puţin, dar trebuie să menţionăm că metodologia a fost schimbată. 7 companii au obţinut nota 9 la evaluarea Vektor din 2023", a declarat Daniel Aldescu, director executiv ARIR.
Conform unui comunicat al organizaţiei, în Piaţa Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obţinut Vektor 10, în baza unei metodologii ce cuprinde 10 criterii, care a fost actualizată în 2023 de o comisie formată din 12 membri, reprezentanţi ai investitorilor instituţionali, ai investitorilor individuali, brokeri, analişti şi reprezentanţi ai instituţiilor din piaţa de capital, pentru a accentua interacţiunea cu investitorii. Pentru companiile din BET AeRO, 4 companii, din 38 evaluate, au obţinut Vektor al ARIR 10 pentru comunicarea cu investitorii, în baza unei metodologii adaptate, care cuprinde 11 criterii.
Conform sursei citate, pe piaţa principală, Vektor 10 au obţinut companiile: Antibiotice; AQUILA; Banca Transilvania; BRD; Digi Communications; Electrica; Farmaceutica Remedia; Impact Developer & Contractor; MedLife; OMV Petrom; One United Properties; Purcari; Nuclearelectrica; Romgaz; Sphera Franchise Group; TeraPlast. Vektor 9,5 a obţinut o singură companie: Transilvania Investments. Vektor 9 au obţinut companiile: Alro şi Transgaz.
Pe piaţa AeRO, Vektor 10 au obţinut companiile: AROBS; 2B Intelligent Soft; DN AGRAR Group; Norofert. Vektor 9 au obţinut companiile: 2Performant; Holde Agri Invest; ROCA Industry; SIMTEL TEAM; Softbinator Technologies.
Media indicatorului Vektor by ARIR pentru toate companiile din Piaţa Principală este 4 (4,3 în 2022), iar a companiilor din categoria Premium este de 7,8 (8,5 în 2022). Rezultatele în scădere la nivel de piaţă vin ca urmare a revizuirii metodologiei. În ceea ce priveşte companiile din indicele BET, media indicatorului Vektor by ARIR pentru aceste companii este 9,1 (9,4 în 2022), în uşoară scădere faţă de evaluarea precedentă.
Media Vektor by ARIR pentru companiile din BET AeRO este 5 faţă de 5,3 la prima evaluare din 2022. Numărul companiile incluse în BET AeRO la evaluarea din 2023 a crescut cu 7.
"Vektor este un indicator pe care ARIR împreună cu Bursa de Valori Bucureşti, în parteneriat, l-au lansat în 2019. Am pornit cu 15 indicatori sau cu 15 criterii, dar am ajuns la 10, nişte criterii mai sofisticate", a explicat Daniela Şerban, preşedinte şi co-fondator ARIR.
Printre criteriile îndeplinite de cele mai multe companii, Daniela Şerban a menţionat pentru piaţa principală a BVB, criteriul 7, care solicită prezentarea consiliului de administraţie şi a conducerii executive a companiei, şi criteriul 8 care solicită publicarea politicilor de remunerare şi dividende, criterii îndeplinite de aproximativ jumătate dintre companiile evaluate. La polul opus doar 24 de companii respectă criteriul 4 care solicită publicarea înregistrării audio-video sau a transcriptului în format bilingv pentru teleconferinţele de prezentare a rezultatelor financiare şi criteriul 9 ce solicită organizarea cel puţin a unui eveniment anual propriu de prezentare a companiei în faţa investitorilor.
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piaţa AeRO sunt: criteriul 1, care solicită date de contact pentru relaţia cu investitorii, şi criteriul 5, care solicită utilizarea instrumentelor digitale pentru prezentarea rezultatelor financiare, îndeplinite de peste jumătate din companii. Criteriile care a fost îndeplinite de cel mai mic număr de companii sunt criteriul 7, care solicită publicarea rezultatelor financiare într-un format uşor de prelucrat şi criteriul 11, care solicită facilitarea accesului prin mijloace electronice la AGA.
Evaluarea comunicării prin indicatorul Vektor by ARIR are loc anual, începând cu 2019. Din 2022, indicatorul a fost extins şi către companiile din indicele BET AeRO. Rezultatele Vektor by ARIR au fost auditate anual de către Mazars România. În 2024, ARIR va colabora cu experţi din piaţa de capital pentru Vektor by ARIR pentru emitenţii de obligaţiuni.
ARIR este promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (Investor Relations - IR) în România şi susţine că prin respectarea unor standarde de transparenţă, guvernanţă corporativă şi proactivitate în comunicarea cu investitorii membrii acesteia vor beneficia de plusvaloare, atrage mai uşor finanţare, avea reputaţie şi încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor. ARIR a fost fondată în 2018 de companii listate, cu potenţial de listare, administratori de fonduri şi profesionişti în IR.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3429 / 19548 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...