ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF: Societăţile de asigurare au subscris, în 2023, prime brute în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de lei

02 Aprilie 2024   |   Agerpres

La nivelul întregii pieţe, ratele de solvabilitate (rata SCR - cerinţele necesarului de capital de solvabilitate, respectiv MCR - cerinţele minime de capital) au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2023. Aşadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieţei asigurărilor a fost de 168%, în timp ce rata MCR a fost 368%.

 
 
Societăţile de asigurare, autorizate şi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), au subscris în anul 2023 prime brute (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, potrivit Raportului ASF privind evoluţia pieţei de asigurări din România în anul 2023.

Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, menţinându-se la un nivel similar cu cel înregistrat în anul 2022. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu aproximativ 10% în 2023 comparativ cu 2022, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat un avans de 12%.


La nivelul întregii pieţe, ratele de solvabilitate (rata SCR - cerinţele necesarului de capital de solvabilitate, respectiv MCR - cerinţele minime de capital) au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2023. Aşadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieţei asigurărilor a fost de 168%, în timp ce rata MCR a fost 368%.

La sfârşitul anului 2023 activau pe piaţa asigurărilor 25 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 13 au practicat numai activitatea de asigurări generale (AG), 6 au practicat numai activitate de asigurări de viaţă (AV) şi 6 au practicat activitate compozită.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale s-au ridicat, în anul 2023, la aproximativ 15,2 miliarde de lei, în creştere cu 10% faţă de anul precedent, iar PBS aferente asigurărilor de viaţă (AV) au însumat aproximativ 3 miliarde de lei, cu 12% mai mult comparativ cu 2022.

Societăţile de asigurare au raportat în 2023 indemnizaţii brute plătite - IBP (excluzând sumele plătite de Fondul de Garantare a Asiguraţilor), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în sumă de aproximativ 7,71 miliarde de lei.

Din această sumă, 6,28 miliarde de lei reprezintă IBP pentru contractele de asigurări generale (peste 81%), în creştere cu aproximativ 1% faţă de anul 2022. Pentru segmentul asigurărilor de viaţă, asigurătorii au raportat sume plătite pentru indemnizaţii brute, maturităţi şi răscumpărări totale şi parţiale în valoare de 1,43 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 8% comparativ cu anul precedent.

Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, s-a situat, la finalul anului 2023, la o valoare de aproximativ 89,4%, în scădere comparativ cu valoarea înregistrată în anul 2022, când a fost de 91,5%.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 7,9 miliarde de lei în anul 2023, restul până la totalul clasei A10 (8,01 miliarde de lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE, în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu anul precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu aproximativ 6%. Dacă includem şi activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în 2023 s-a situat la circa 9,3 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 16% faţă de volumul subscrierilor aferente anului 2022 (aproximativ 8 miliarde de lei, inclusiv sucursale).

Cele mai mari ponderi au fost deţinute în 2023 de poliţele cu o valabilitate de 12 luni (aproximativ 86%), respectiv o lună (8%) şi 6 luni (4%).

Pe ansamblul întregii pieţe, la 31 decembrie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.219 lei, în creştere cu 7% comparativ cu anul 2022.

În anul 2023, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au efectuat plăţi în valoare de aproximativ 3,1 miliarde de lei pentru circa 292.000 de dosare de daună, rezultând o daună medie de 10.750 de lei, în creştere cu 8% comparativ cu anul precedent.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2023 s-a situat la aproximativ 76.741 de lei (în scădere cu peste 11% faţă de 2022), iar cea plătită pentru daune materiale la 8.867 de lei (în creştere cu peste 8% comparativ cu 2022).

În anul 2023, asigurătorii RCA, autorizaţi şi supravegheaţi de ASF, au încheiat un număr de 491.230 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 90,093 milioane de lei. La 31 decembrie 2023 erau în vigoare 472.243 de clauze de decontare directă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 137 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...