ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Banca Mondială: Ponderea resurselor provenite din deşeurile reciclate în UE a crescut cu aproape 50%

07 Decembrie 2022   |   Agerpres

La nivel global, extracţia de materii prime se ridică la peste 100 de miliarde de tone anual. Această cifră impresionantă este determinată atât de nivelurile persistent ridicate ale consumului de materiale în ţările cu venituri mari, cât şi de nevoile în creştere rapidă din economiile emergente.

 
 
În ultimele două decenii, utilizarea totală a materialelor în Uniunea Europeană a scăzut cu 9,4%, iar ponderea resurselor provenite din deşeurile reciclate a crescut cu aproape 50%. Cu toate acestea, deşi este impresionant, progresul în tranziţia către o economie circulară pare limitat atunci când este analizat în raport cu amprenta de carbon a Europei, se arată într-un raport lansat de Banca Mondială dedicat economiei circulare în UE.
 
La nivel global, extracţia de materii prime se ridică la peste 100 de miliarde de tone anual. Această cifră impresionantă este determinată atât de nivelurile persistent ridicate ale consumului de materiale în ţările cu venituri mari, cât şi de nevoile în creştere rapidă din economiile emergente.
 
Conform primului raport cuprinzător al Băncii Mondiale privind economia circulară "Squaring the Circle: Policies from Europe's Circular Economy Transition" actualul model linear de expansiune economică (take-make-use-waste/extragere-producţie-utilizare-deşeuri) devine din ce în ce mai nesustenabil, nu doar în ceea ce priveşte considerente legate de protecţia mediului, dar şi din perspectiva de securitate economică şi incluziune. Cu toate acestea, raportul concluzionează că pachetele cuprinzătoare de politici publice pot reduce consumul de materiale, menţinând în acelaşi timp creşterea economică şi încurajând prosperitate.
 
Ţările din Uniunea Europeană sunt lideri mondiali în promovarea tranziţiei la economia circulară, după ce au plasat-o central la nivelul strategiei de creştere economică şi s-au angajat într-un vast program de reformă a cedrului de reglementare. Raportul Băncii Mondiale examinează experienţa UE în promovarea agendei economiei circulare pentru a genera modele de bună practică care pot aduce beneficii atât ţărilor din interiorul UE dar şi dincolo de graniţele Europei. Raportul concluzionează, de asemenea, că politicile privind economia circulară ar putea reduce consumul total de materiale în Europa cu până la 11% şi ar putea decupla în mod eficient creşterea economică de utilizarea resurselor de materii prime într-un deceniu.
 
"Modelul industrial extractiv dominant la nivel global din prezent (take-make-use-waste/extragere-producţie-utilizare-deşeuri) este nesustenabil. Cererea globală actuală de resurse naturale depăşeşte capacitatea de regenerare a planetei noastre cu un factor de 1,75; pur şi simplu nu avem altă planetă" a declarat Gallina A. Vincelette, directorul regional al Băncii Mondiale pentru ţările din UE. "Europa se află în fruntea tranziţiei către economia circulară, dar modelele de afaceri axate pe economie circulară trebuie să treacă de la sectoarele de nişă la cele principale. Vestea bună este că politicile aplicate corect, care vizează crearea de stimulente referitoare la preţurile resurselor naturale, furnizarea de informaţii pentru un mai bun proces decizional al actorilor economici, încurajarea instituţiilor să integreze economia circulară în agenda guvernului şi deblocarea investiţiilor - vor permite un progres semnificativ."
 
Sectorul privat al Europei este motorul economiei circulare, totuşi modelele de afaceri inovatoare ale economiei circulare rămân limitate ca amploare, profunzime şi viteză de adoptare. Rata medie de penetrare pe piaţă a acestor modele este de doar 5 până la 10 la sută; materialele reciclate reprezintă doar 8,6 la sută din aportul de materie primă, iar ponderea produselor remanufacturate în comparaţie cu producţia nouă este de doar 1,9 la sută. Fără o extindere rapidă, potenţialul de durabilitate al unei economii circulare nu va fi realizat.
 
"În timp ce plătesc şi costurile derivate din impactul asupra mediului ale modelului nostru liniar actual, ţările în curs de dezvoltare - în special cele ale căror economii sunt puternic concentrate pe exporturile de materii prime - se confruntă şi cu riscuri legate de comerţ din politicile economiei circulare adoptate în ţările cu venituri mari", a declarat Sameh Wahba, director regional pentru Dezvoltare Durabilă pentru ţările din Europa şi Asia Centrală. "Ţările în curs de dezvoltare trebuie să ocupe un rol principal în ceea ce priveşte tranziţia globală către o economie circulară".
 
În cele din urmă, raportul evidenţiază că în Europa costurile economice care trebuie suportate în urma decuplării dintre creşterea economică şi utilizarea materialelor ar putea fi compensate de politici fiscale adecvate care vizează transferarea presiunii fiscale de la forţa de muncă la extracţia şi utilizarea materiei prime dar şi la deşeuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6383 / 18400
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...