ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BERD şi BVB lansează un nou program de sprijin pentru îmbunătăţirea relaţiei cu investitorii

16 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Programul va fi derulat în strânsă colaborare cu companiile selectate şi cu o echipă de consultanţi profesionişti în Relaţii cu investitorii (IR), cu expertiză locală şi internaţională, ai companiei Vertik.

 
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează un nou program de sprijin pentru îmbunătăţirea relaţiei cu investitorii şi de creştere a lichidităţii acţiunilor listate la bursă, potrivit unui comunicat remis luni spre difuzare.

Conform sursei citate, în cadrul programului "Investor Relations and Liquidity Support Programme" vor fi selectaţi până la trei emitenţi care vor beneficia de consultanţă pentru a îmbunătăţi vizibilitatea şi lichiditatea acestora pe piaţa de capital.

Totodată, programul va fi derulat în strânsă colaborare cu companiile selectate şi cu o echipă de consultanţi profesionişti în Relaţii cu investitorii (IR), cu expertiză locală şi internaţională, ai companiei Vertik.


"Iniţiativa comună va permite companiilor selectate să-şi sporească vizibilitatea pe pieţele de capital din România şi să obţină un set de instrumente esenţiale pentru a-şi poziţiona mai bine povestea pe piaţa de capital, în faţa investitorilor. Companiile vor primi sprijin concret, adaptat nevoilor lor, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea strategiei, pentru a crea o poveste de investiţii eficientă, gestionarea internă a activităţii IR, precum şi instruirea echipelor IR, sprijin în implementarea strategiei de IR, timp de 6 luni de la livrarea acesteia", se menţionează în comunicat.

Companiile interesate să se alăture programului pot aplica până cel târziu pe 28 februarie 2023. Potrivit sursei citate, se aşteaptă ca mai mult de 10 companii listate să se înscrie în program, dintre care până la 3 vor fi selectate.

Colaborarea cu firmele selectate va începe cel târziu în mai 2023. Mai multe detalii legate de procesul de înregistrare sunt disponibile aici. 80% din costurile serviciilor de consultanţă furnizate pentru companiile selectate în cadrul programului sunt acoperite de KTACF - Programul de cooperare tehnică pentru dezvoltarea pieţelor de capital, finanţat de Guvernul Coreei, în timp ce 20% din costuri ar urma să fie acoperite de companiile selectate.

Pentru a afla mai multe despre program şi despre ultimele tendinţe în IR, companiile sunt invitate să se înscrie la webinar-ul de lansare din 19 ianuarie, găzduit de BERD, Bursa de Valori Bucureşti şi firma de consultanţă românească Vertik.

"Bursa de Valori Bucureşti are o bază de investitori puternică şi diversificată, precum şi o bază de emitenţi care au potenţialul de a deveni mai atractivi prin utilizarea instrumentelor proactive de IR şi lichiditate. Pe termen lung, credem că succesul companiilor listate depinde de modul în care acestea reuşesc să construiască o piaţă de capital activă, care să menţină atenţia investitorilor şi să atragă continuu noi investitori. Acest lucru ar conduce la o piaţă de capital mai eficientă, cu afaceri capabile să acceseze capitalul la un cost rezonabil, sporind ulterior investiţiile în activitatea lor şi conducând la creşterea ocupării forţei de muncă şi a contribuţiei lor în economie", a declarat Attila Toth, Director, Capital & Financial Markets Development Team, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

La rândul său, Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat că o strategie clară şi eficientă pentru prezenţa pe piaţa de capital a unei companii este un factor decisiv care poate îmbunătăţi vizibilitatea.

"Suntem încântaţi să fim martorii lansării programului în România, datorită iniţiativei BERD. Invităm companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti să aplice deoarece credem că avem multe poveşti de investiţii interesante care pot atrage semnificativ mai mult interes din partea investitorilor. O strategie clară şi eficientă pentru prezenţa pe piaţa de capital a unei companii este un factor decisiv care poate îmbunătăţi vizibilitatea, percepţia investitorilor şi, în final, lichiditatea şi multiplii de evaluare şi aceasta este ceea ce ne propunem" a declarat Adrian Tănase.

Daniela Şerban, Consultant principal, fondator şi Managing Partner Vertik, a afirmat că se va colabora îndeaproape cu echipa fiecărei companii.

"Suntem onoraţi că am fost numiţi consultanţi pentru "Investor Relations and Liquidity Support Programme" şi să contribuim astfel cu expertiza noastră la un proiect unic, prin care până la 3 emitenţi îşi vor actualiza practicile de IR şi vor deveni mai vizibile pe piaţa de capital. Vom colabora îndeaproape cu echipa fiecărei companii, atât cu profesioniştii din management, cât şi cu cei din domeniul IR, pentru a concepe o abordare adecvată şi pentru a defini şi sprijini implementarea celor mai bune instrumente IR pentru beneficiul pe termen lung al companiei şi al tuturor acţionarilor. Creşterea vizibilităţii printr-o strategie de IR mai bună înseamnă aducerea afacerilor mai aproape de investitori, prin utilizarea unor tehnici şi instrumente de comunicare diversificate şi este misiunea noastră de zi cu zi la Vertik", a declarat Daniela Şerban, Consultant principal, fondator şi Managing Partner Vertik.

Compania Vertik oferă servicii integrate de consultanţă, pentru dezvoltarea şi implementarea strategiilor de IR (Relaţia cu Investitorii) şi a comunicării financiare, adaptate nevoilor companiilor, pe pieţele de capital româneşti şi internaţionale. Compania colaborează cu unele dintre companiile listate recent la BVB, incluse în indicele principal, BET, cu companii listate pe piaţa AeRO, precum şi cu cele interesate de emiterea de acţiuni sau obligaţiuni.

Bursa de Valori Bucureşti, instituţie fundamentală a pieţei de capital, este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. Bursa de Valori Bucureşti, companie listată pe propria piaţă din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde şi Depozitarul Central, instituţia responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat fiinţă contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate la bursa locală.

Capitalizarea bursieră cumulativă a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (locală şi internaţională) depăşeşte 44 miliarde euro (date la 16 ianuarie 2023),

În anul 2022 indicele BET a ajuns la 20 de companii, pentru prima dată în istoria sa. De asemenea, la finalul anului 2022, România avea 13 companii listate incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, şapte în indicii FTSE Global Micro Cap şi şase în indicii FTSE Global All Cap.

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativei antreprenoriale în 38 de economii, de pe trei continente. Banca este deţinută de 71 de state, precum şi de UE şi BEI. Până în prezent, BERD a investit peste 10 miliarde de euro în peste 500 de proiecte din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7048 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...