ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Băncile investesc sute de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune

08 Iulie 2025   |   Agerpres

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a impulsionat și mai mult industria carboniferă. La începutul anului, Trump a semnat mai multe măsuri destinate creșterii consumului și producției de cărbune în SUA.

 
 
Băncile din întreaga lume au direcționat peste 385 de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune în ultimii trei ani, iar fluxurile anuale au crescut în 2024 comparativ cu 2023, arată o analiză realizată de un grup de ONG-uri, transmite Bloomberg.

Aceasta deși, în 2021, la summitul COP26 de la Glasgow, aproape 200 de guverne au convenit să elimine treptat cărbunele iar multe dintre marile băncile ale lumii au decis să își decarbonizeze portofoliile. Patru ani mai târziu, acele promisiuni nu au reușit să influențeze investițiile financiare în termocentralele pe cărbune.

'Este ca și cum summitul de la Glasgow nu a avut loc', spune Katrin Ganswindt, director de studii financiare la ONG-ul german Urgewald.


Cărbunele, cea mai poluantă sursă de energie, stă la baza a două treimi din producția mondială de electricitate, potrivit Agenției Internaționale a Energiei. Dacă termocentralele pe cărbune vor continua să funcționeze așa cum o fac acum, numai asta va duce lumea peste ținta convenită la Paris, de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Potrivit Urgewald, chiar dacă numărul noilor proiecte de termocentrale se reduce, același lucru nu este valabil și pentru flota actuală de termocentrale.

Închiderea mai rapidă a termocentralelor este un proces complicat, în special în țările în curs de dezvoltare, unde deseori aceste instalații au o vechime de doar câțiva ani. În consecință, nu doar că noile surse de energie curată trebuie să fie disponibile deja, dar susținătorii financiari trebuie să beneficieze de compensații de-a lungul procesului. În paralel, actualele eforturi de a închide termocentralele pe cărbune mai repede au fost afectate de amânări, precum și de obstacole politice și financiare.

În plus, revenirea lui Donald Trump la Casa Albă a impulsionat și mai mult industria carboniferă. La începutul anului, Trump a semnat mai multe măsuri destinate creșterii consumului și producției de cărbune în SUA.

Potrivit analizelor făcute de Urgewald, băncile chineze sunt cei mai mari furnizori de finanțare pentru proiectele care au legătură cu cărbunele, în condițiile în care între 2022 și 2024 au alocat aproape 250 de miliarde de dolari pentru această industrie. Urmează băncile americane, în frunte cu Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. și Citigroup Inc.

Banca Jefferies Financial Group Inc. cu sediul la New York este instituția financiară cu cel mai puternic ritm de creștere a portofoliului din domeniul cărbunelui, în condițiile în care a majorat finanțarea cu aproape 400% în cei trei ani analizați.

În Europa, Barclays Plc și Deutsche Bank AG au acordat cele mai mari finanțări pentru cărbune în perioada 2022-2024.

Dacă inițial băncile au anunțat un val de măsuri pentru a-și reduce finanțarea pentru cărbune, în ultimii ani unele bănci au început să își relaxeze restricțiile. În total, doar 24 din cele 99 de mari bănci mondiale au un plan care vizează eliminarea finanțării pentru cărbune până în 2040, termenul limită stabilit de AIE. Multe dintre aceste bănci se concentrează doar pe cărbunele utilizat la producția de electricitate și ignoră cărbunele mai poluant folosit la producția de oțel, susținând că acestea este vital pentru infrastructura care stă la baza tranziției energetice.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 38 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...