ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg | Constructorii auto europeni concurează cu băncile de retail pentru depozitele consumatorilor

03 Iulie 2023   |   Agerpres

Eforturile constructorilor auto de a atrage depozite de la consumatori vine într-un moment în care costurile cu emisiunile de noi obligaţiuni au explodat.

 
 
O parte dintre cei mai mari constructori auto din Europa încep să arate din ce în ce mai mult ca nişte bănci de retail, transmite Bloomberg.

Renault, Volkswagen şi BMW se numără printre producătorii de automobile care încep să facă progrese în afacerile care se bazează pe depozitele de la consumatori. Potrivit acestora, depozitele consumatorilor sunt o modalitate mai ieftină pentru a finanţa afacerile cu leasingul de automobile, după ce o creştere fără precedent a dobânzilor bancare a făcut emiterea de obligaţiuni corporate, principalul instrument de finanţare în ultimii ani, o opţiune mult mai puţin atractivă.

Diviziile de finance ale constructorilor auto pot utiliza depozitele pe care le atrag de la consumatori pentru a garanta împrumuturi destinate achiziţionării de automobile pentru alţi consumatori, ajutând astfel la creşterea în continuare a vânzărilor. Este o modificare de situaţie faţă de era dobânzilor ultra reduse, când companiile puteau să vândă obligaţiuni la randamente reduse pentru a strânge fonduri, şi a utiliza banii pentru a acorda împrumuturi consumatorilor. Conturile anumitor constructori auto cer ca depozitele să fie păstrate pentru o anumită perioadă de timp. Însă alţii nu au niciun fel de limită de timp şi sunt ceva similar cu un cont de economii la o bancă tradiţională.


"În actualul context al dobânzilor ridicate, depozitele au devenit semnificativ mai ieftine decât finanţarea de pe piaţă", spune Jean-Marc Saugier, vicepreşedinte la Mobilize Financial Services, o divizie a Renault. Grupul auto francez a demarat afacerile prin care acceptă depozite de la consumatori în anul 2012 pentru a-şi diversifica finanţarea dar începând de anul trecut a făcut progrese pe piaţa de banking. Renault a finanţat anul trecut aproape jumătate din programul său de împrumuturi destinate achiziţionării de automobile via depozite de la consumatori, în creştere faţă de 35% în 2018.

Gigantul auto francez, care recent a anunţat planuri care vizează combinarea operaţiunilor sale cu diviziile Volkswagen Financial Services AG şi Volkswagen Bank GmbH, a majorat dobânzile acordate la depozite de două ori în acest an, până la 3,1%, pentru a atrage mai mulţi deponenţi. Un purtător de cuvânt a precizat că de la începutul anului şi până în prezent au fost deschise aproximativ 160.000 de noi conturi, ceea ce a adus noi depozite în valoare de opt miliarde de euro.

Constructorul auto german BMW oferă şi el conturi de depozite prin intermediul diviziei sale de servicii financiare, cu dobânzi de până la 3,2%. La fel ca şi Volkswagen, BMW a majorat recent dobânzile la depozitele pe termen fix şi conturile de economii. BMW a fost în măsură să majoreze semnificativ volumul total al depozitelor iar acestea joacă un rol strategic în mixul de refinanţare al diviziei bancare a grupului BMW, a declarat un purtător de cuvânt.

Eforturile constructorilor auto de a atrage depozite de la consumatori vine într-un moment în care costurile cu emisiunile de noi obligaţiuni au explodat. Un index Bloomberg care analizează obligaţiunile emise de constructorii europeni de automobile arată că în ultimii doi ani randamentele au urcat de la 0,29%, până la 4,23%.

De exemplu, RCI Banque, entitatea care emite obligaţiuni pentru divizia bancară a Renault, a vândut luna trecută obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 750 de milioane de euro, la un randament de 4,95%, un salt semnificativ faţă de randamentul de 0,62% pentru obligaţiunile emise în luna ianuarie 2022.

"Constructorii auto încearcă să atragă cât mai multe depozite pot. Ei se bucură de o mare recunoaştere a mărcii în rândul deponenţilor în ţări precum Germania şi Franţa", spune Nesche Yazgan, analist la BlueBay Asset Management. În acelaşi timp, cei care fac economii în Europa nu au la fel de multe opţiuni ca şi cei din SUA, unde fondurile de piaţă monetară oferă o alternativă facilă la băncile tradiţionale, adaugă Nesche Yazgan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3243 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...