ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg | Constructorii auto europeni concurează cu băncile de retail pentru depozitele consumatorilor

03 Iulie 2023   |   Agerpres

Eforturile constructorilor auto de a atrage depozite de la consumatori vine într-un moment în care costurile cu emisiunile de noi obligaţiuni au explodat.

 
 
O parte dintre cei mai mari constructori auto din Europa încep să arate din ce în ce mai mult ca nişte bănci de retail, transmite Bloomberg.

Renault, Volkswagen şi BMW se numără printre producătorii de automobile care încep să facă progrese în afacerile care se bazează pe depozitele de la consumatori. Potrivit acestora, depozitele consumatorilor sunt o modalitate mai ieftină pentru a finanţa afacerile cu leasingul de automobile, după ce o creştere fără precedent a dobânzilor bancare a făcut emiterea de obligaţiuni corporate, principalul instrument de finanţare în ultimii ani, o opţiune mult mai puţin atractivă.

Diviziile de finance ale constructorilor auto pot utiliza depozitele pe care le atrag de la consumatori pentru a garanta împrumuturi destinate achiziţionării de automobile pentru alţi consumatori, ajutând astfel la creşterea în continuare a vânzărilor. Este o modificare de situaţie faţă de era dobânzilor ultra reduse, când companiile puteau să vândă obligaţiuni la randamente reduse pentru a strânge fonduri, şi a utiliza banii pentru a acorda împrumuturi consumatorilor. Conturile anumitor constructori auto cer ca depozitele să fie păstrate pentru o anumită perioadă de timp. Însă alţii nu au niciun fel de limită de timp şi sunt ceva similar cu un cont de economii la o bancă tradiţională.


"În actualul context al dobânzilor ridicate, depozitele au devenit semnificativ mai ieftine decât finanţarea de pe piaţă", spune Jean-Marc Saugier, vicepreşedinte la Mobilize Financial Services, o divizie a Renault. Grupul auto francez a demarat afacerile prin care acceptă depozite de la consumatori în anul 2012 pentru a-şi diversifica finanţarea dar începând de anul trecut a făcut progrese pe piaţa de banking. Renault a finanţat anul trecut aproape jumătate din programul său de împrumuturi destinate achiziţionării de automobile via depozite de la consumatori, în creştere faţă de 35% în 2018.

Gigantul auto francez, care recent a anunţat planuri care vizează combinarea operaţiunilor sale cu diviziile Volkswagen Financial Services AG şi Volkswagen Bank GmbH, a majorat dobânzile acordate la depozite de două ori în acest an, până la 3,1%, pentru a atrage mai mulţi deponenţi. Un purtător de cuvânt a precizat că de la începutul anului şi până în prezent au fost deschise aproximativ 160.000 de noi conturi, ceea ce a adus noi depozite în valoare de opt miliarde de euro.

Constructorul auto german BMW oferă şi el conturi de depozite prin intermediul diviziei sale de servicii financiare, cu dobânzi de până la 3,2%. La fel ca şi Volkswagen, BMW a majorat recent dobânzile la depozitele pe termen fix şi conturile de economii. BMW a fost în măsură să majoreze semnificativ volumul total al depozitelor iar acestea joacă un rol strategic în mixul de refinanţare al diviziei bancare a grupului BMW, a declarat un purtător de cuvânt.

Eforturile constructorilor auto de a atrage depozite de la consumatori vine într-un moment în care costurile cu emisiunile de noi obligaţiuni au explodat. Un index Bloomberg care analizează obligaţiunile emise de constructorii europeni de automobile arată că în ultimii doi ani randamentele au urcat de la 0,29%, până la 4,23%.

De exemplu, RCI Banque, entitatea care emite obligaţiuni pentru divizia bancară a Renault, a vândut luna trecută obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 750 de milioane de euro, la un randament de 4,95%, un salt semnificativ faţă de randamentul de 0,62% pentru obligaţiunile emise în luna ianuarie 2022.

"Constructorii auto încearcă să atragă cât mai multe depozite pot. Ei se bucură de o mare recunoaştere a mărcii în rândul deponenţilor în ţări precum Germania şi Franţa", spune Nesche Yazgan, analist la BlueBay Asset Management. În acelaşi timp, cei care fac economii în Europa nu au la fel de multe opţiuni ca şi cei din SUA, unde fondurile de piaţă monetară oferă o alternativă facilă la băncile tradiţionale, adaugă Nesche Yazgan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5299 / 19433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...