ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bloomberg: Invazia rusească din Ucraina a majorat costurile de finanţare ale statelor UE din Europa de Est

15 Mai 2024   |   Agerpres

Statele UE din Europa de Est au fost printre cei mai acerbi critici ai invaziei ruseşti din Ucraina, cerând sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi furnizând echipamente militare Ucrainei.

 
 
Invazia rusească din Ucraina a modificat costurile la care se împrumută cele zece noi state membre UE din Europa de Est, costuri care au crescut cu o jumătate de punct procentual de la începutul războiului, arată o analiză publicată miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite Bloomberg.

"Se poate vedea impactul războiului asupra Europei Centrale. Multe guverne vorbesc în mod deschis despre teama lor de a fi atacate şi asta cu siguranţă este un semnal care este receptat de pieţe", a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik.

Spread-ul dintre randamentele cerute de investitori pentru obligaţiunile germane pe cinci ani şi obligaţiunile similare ale ţărilor UE care fac parte din zona de activitate a BERD "a crescut dramatic" după izbucnirea războiului şi a rămas peste pragul de 100 de puncte procentuale, arată analiza BERD, care face referire la ţări precum Polonia, Ungaria, Croaţia şi Letonia.


Comparativ, pentru întreaga regiune în care activează BERD, media randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale pe cinci ani a crescut cu trei puncte procentuale în perioada cuprinsă între luna februarie 2022, când a izbucnit războiul, şi mijlocul lunii aprilie 2024, se precizează în raport. BERD operează în aproximativ 40 de economii de pe trei continente.

Statele UE din Europa de Est au fost printre cei mai acerbi critici ai invaziei ruseşti din Ucraina, cerând sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi furnizând echipamente militare Ucrainei. Chiar dacă proximitatea lor geografică de zona de conflict le-a majorat costurile cu împrumuturile, calitatea de state membre UE le-a impulsionat în mod semnificativ standardele de viaţă, susţine BERD.

Pentru cele opt state din Europa de Est care au aderat la UE în anul 2004, calitatea de ţară membră a fost un uriaş succes, a spus Beata Javorcik. Economiile acestor ţări au ajuns acum, în medie, la 50% din PIB-ul per capita al Germaniei, faţă de 26% în 2003. Aproximativ jumătate din această creştere se datorează faptului că au aderat la blocul comunitar, se arată în raportul BERD.

"Nu este de mirare că şi alte ţări sunt interesate în aderarea la UE", a concluzionat Beata Javorcik.

BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România iar până în prezent a investit 10,9 miliarde de euro prin 524 proiecte în ţară, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltarea sectorului privat şi a pieţelor de capital.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 26 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...