ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNR: Activele financiare ale administraţiilor publice au crescut cu 3,7 puncte procentuale, în trimestrul II din 2024

07 Octombrie 2024   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, evoluţia ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului participaţiilor şi acţiunilor/unităţilor fondurilor de investiţii cu 1,6 puncte procentuale, până la nivelul de 10% din PIB.

 
 
Activele financiare ale administraţiilor publice exprimate ca pondere în produsul intern brut (PIB) au crescut în trimestrul al doilea din 2024 cu 3,7 puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2023, ajungând la 26,5%, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României.

Potrivit sursei citate, evoluţia ascendentă a fost determinată de majorarea semnificativă a stocului participaţiilor şi acţiunilor/unităţilor fondurilor de investiţii cu 1,6 puncte procentuale, până la nivelul de 10% din PIB.

Stocul disponibilităţilor de natura numerarului şi depozitelor a crescut (+22,8%), atingând un nivel de 7,3% din PIB, pe fondul încasării sumelor rezultate din emisiunile de titluri de natura datoriei ale Ministerului Finanţelor.


Creanţele financiare din categoria alte conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-au majorat cu 1,2 puncte procentuale, până la nivelul de 6,8% din PIB.

Creditele acordate de administraţiile publice reprezentau 2,3% din PIB la sfârşitul trimestrului II 2024, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2023.

Angajamentele financiare ale administraţiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, s-au majorat cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la 57,2% la finele trimestrului II 2024. Această evoluţie a fost determinată în principal de majorarea stocului titlurilor de natura datoriei (+4,2 puncte procentuale în perioada analizată, până la 39,2% din PIB), ca urmare a emisiunilor de obligaţiuni lansate de Ministerul Finanţelor pe piaţa internă şi externă, în vederea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei guvernamentale, a explicat banca centrală.

Creditele guvernamentale angajate au înregistrat o majorare de 17% în valoare nominală, faţă de al doilea trimestru al anului anterior, pe seama emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populaţiei din cadrul programului Tezaur, însă în termeni relativi, au crescut cu 0,4 puncte procentuale, până la nivelul de 7,1% din PIB.

"O tendinţă similară a consemnat şi stocul altor conturi de plătit care a atins un nivel de 9,9 la sută din PIB, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2023, pe seama înregistrării fondurilor externe nerambursabile", subliniază BNR.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare de 1,1% din PIB în trimestrul II 2024 şi de 1,2% din PIB în trimestrul II 2023. Administraţia centrală a consemnat un necesar net de finanţare de 1% din PIB în trimestrul II 2024 (comparativ cu 1,1% din PIB în trimestrul II 2023). Administraţiile locale au înregistrat un necesar net de finanţare de 0,1% din PIB în trimestrul II 2024, faţă de 0,001% din PIB în trimestrul II 2023. Administraţiile de securitate socială au prezentat în trimestrul II 2024 o capacitate netă de finanţare de 0,02% din PIB, faţă de un necesar de finanţare de 0,03% din PIB în trimestrul II 2023.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17705
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
SARMIS Capital achiziționează pachetul majoritar al MG-Tec Industry. Fondul de investiții a fost asistat de avocații Reff & Asociații, vânzătorii au avut alături o echipă de la Bondoc & Asociații
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...