ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BRD-Groupe Societe Generale a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net de 694 mil. lei

01 August 2024   |   Agerpres

Depozitele companiilor au crescut cu 14,3% în termeni anuali, beneficiind de intrări nete ridicate din partea clienţilor IMM (+15,2% an/an, la sfârşitul lunii iunie 2024), urmate de o creştere solidă din partea clienţilor companii mari (+13,8% an/an, la sfârşitul lunii iunie 2024).

 
 
BRD Groupe Societe Generale a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 694 milioane lei, în scădere faţă de cel de 768 milioane lei obţinut în perioada similară a anului trecut, conform unui comunicat al băncii remis, joi, Bursei de Valori bucureşti.

"Rezultatul net al Grupului BRD s-a ridicat la 694 milioane lei (faţă de 768 milioane lei în S1 2023), în timp ce rentabilitatea capitalurilor proprii, ROE, a ajuns la 16% în S1 2024. Reflectând o poziţie solidă de capital, rata de adecvare a capitalului a BRD s-a situat la 23,1% la finalul lunii iunie 2024 (fondurile proprii incluzând 50% din profitul net din 2023, conform hotărârii AGA), comparativ cu 22,3% la finalul lunii iunie 2023", se menţionează în comunicat.


Rata creditelor neperformante s-a situat în jurul nivelului minim record (2,2%), rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante (77%)

"În prima jumătate a anului, BRD a obţinut o performanţă comercială puternică pe toate segmentele de business. Portofoliul nostru de credite a crescut cu +14% în termeni anuali, bazându-se pe o contribuţie puternică atât din partea segmentului companii, cât şi a celui de retail. Am rămas un susţinător activ al IMM-urilor, însoţindu-ne clienţii pentru a-şi îndeplini proiectele diverse, inclusiv prin implicarea în diverse programe guvernamentale de sprijin. Finanţările noi în cadrul IMM Plus au atins 3 miliarde lei în S1 2024, semnificativ peste perioada similară a anului trecut. Creditarea pe segmentul companiilor mari a menţinut, de asemenea, o creştere impresionantă, de 27% în termeni anuali, datorită parteneriatului puternic şi recunoaşterii valorii pe piaţă. Producţia de credite pentru persoane fizice a fost foarte solidă, atingând volume record, de 5,2 miliarde lei (+51% faţă de anul trecut în S1 2024), cu o producţie mai mare atât pentru creditele de consum, cât şi pentru locuinţe, demonstrând orientarea puternică a BRD către client", a declarat Maria Rousseva, CEO al BRD Groupe Societe Generale, citată în comunicat.

În prima jumătate a anului, venitul net bancar al Grupului BRD a crescut cu 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, ridicându-se la 1.968 milioane lei. Veniturile nete din dobânzi, principalul factor care a contribuit la creştere, au marcat un avans de 7,3% an/an în S1 2024.

Veniturile nete din comisioane s-au majorat cu 6,5% faţă de anul trecut, în principal datorită intensificării activităţii cu cardurile, creşterii numărului de transferuri şi contribuţiei mai mari din partea serviciilor de custodie şi brokeraj, pe fondul participării active în cadrul campaniilor Fidelis.

Cheltuielile operaţionale au crescut în primele şase luni ale acestui an cu 8,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, evoluţie determinată în principal de noua taxă pe cifra de afaceri, costurile cu personalul şi efectul de bază legat de diminuarea contribuţiei cumulate la fondurile de garantare a depozitelor şi de rezoluţie în T2 2023.

Costurile cu personalul s-au majorat cu 7% an/an, comparativ cu S1 2023, determinate de salarii fixe mai mari şi de alte ajustări ale pachetelor de compensaţii şi beneficii.

Pentru anul 2024, contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor şi la Fondul de Rezoluţie a fost redusă la 43,5 milioane lei, de la 68,1 milioane lei în 2023.

"Cu toate acestea, impactul pozitiv al acestei reduceri de costuri a fost anulat de departe de noua taxă de 2% din cifra de afaceri, în valoare de 61,8 milioane lei pentru S1 2024 (calculată şi plătită trimestrial pe baza rezultatelor efective)", semnalează reprezentanţii băncii.

Venitul operaţional brut al Grupului BRD a ajuns la 940 milioane lei în primul semestru din 2024 (+2,4% faţă de S1 2023), iar raportul cost/venit a crescut integral ca urmare a noii taxe (52,2% în S1 2024 faţă de 50,7% în S1 2023). Excluzând impactul taxei, raportul cost/venit s-a îmbunătăţit de la 50,7% în S1 2023 la 49,1% în S1 2024.

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă în prima jumătate a anului, rata creditelor neperformante (NPL) situându-se în jurul nivelului minim record, ajungând la 2,2% la sfârşitul lunii iunie 2024 (în uşoară creştere de la minimul istoric de 1,9% de la sfârşitul anului 2023), în timp ce gradul de acoperire a creditelor neperformante se află la un nivel confortabil (77,3% în iunie 2024 faţă de 75,9% la sfârşitul anului 2023).

Volumele de credite nou acordate persoanelor fizice au înregistrat o creştere record, ajungând la 5,2 miliarde de lei (+51% an/an în S1 2024), susţinută de cifre solide atât pentru creditele de consum (+38% an/an în S1 2024), cât şi pentru creditele pentru locuinţe (+68% an/an în S1 2024), se mai arată în comunicat.

Întreprinderile mici au contribuit, de asemenea, la creşterea segmentului, soldul creditelor nete înregistrând un avans de +46,1% an/an la sfârşitul lunii iunie 2024.

Creditarea pe segmentul companii a continuat să înregistreze o performanţă puternică (soldul creditelor nete +22,3% an/an la finalul lunii iunie 2024), alimentată atât de IMM-uri (+14,3% an/an), cât şi de companii mari (+26,9% an/an). BRD sprijină în continuare afacerile româneşti prin implicarea activă în programe guvernamentale şi acordarea de noi finanţări companiilor care îndeplinesc criteriile specifice de eligibilitate. La finalul lunii iunie 2024, creditele nou aprobate prin programul IMM Plus au ajuns la 3,1 miliarde lei, în creştere cu 90% în termeni anuali faţă de S1 2023.

În plus, activitatea de leasing a menţinut un ritm de creştere substanţial (+20,3% an/an la sfârşitul lunii iunie 2024). La finalul lunii iunie 2024, volumul cumulat al finanţărilor sustenabile, aferent ultimilor 3 ani, a ajuns la aproape 1,1 miliarde euro, depăşind deja obiectivul ambiţios de 1 miliard de euro, stabilit iniţial pentru finalul anului 2025.

Grupul BRD contează pe o bază solidă şi diversificată de depozite, în creştere cu 12% an/an faţă de sfârşitul lunii iunie 2023. Depozitele retail au înregistrat un avans de 10,8% faţă de anul trecut, având în vedere dinamica puternică continuă a depozitelor la termen.

Depozitele companiilor au crescut cu 14,3% în termeni anuali, beneficiind de intrări nete ridicate din partea clienţilor IMM (+15,2% an/an, la sfârşitul lunii iunie 2024), urmate de o creştere solidă din partea clienţilor companii mari (+13,8% an/an, la sfârşitul lunii iunie 2024).

Portofoliul de produse de economisire BRD încorporează şi o ofertă diversificată de soluţii de investiţii prin intermediul celor 12 fonduri de investiţii administrate de subsidiara BRD Asset Management, care a înregistrat o creştere solidă de +45,7% faţă de anul trecut a activelor administrate, la finalul lunii iunie 2024, ajungând pe prima poziţie pe piaţa OPCVM-urilor.

BRD - Groupe Societe Generale îşi defăşoară activitatea printr-o reţea de 389 de unităţi. Activele totale ale Băncii erau, la finalul lunii iunie 2024, de 83,6 miliarde lei. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare din Europa şi un jucător important în economie de peste 160 de ani. Grupul are 126.000 de angajaţi în 65 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17322
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...