ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană propune 166 de proiecte energetice transfrontaliere care contribuie la realizarea Pactului verde european

28 Noiembrie 2023   |   AGERPRES

Dintre cele 166 de PIC şi PIR selecţionate: peste jumătate (85) sunt proiecte în domeniul energiei electrice, al reţelelor offshore şi al reţelelor electrice inteligente, multe dintre acestea urmând să fie puse în funcţiune în perioada 2027-2030.

 
 
Comisia face marţi încă un pas în direcţia pregătirii sistemului energetic al UE pentru viitor, adoptând prima listă de proiecte de interes comun (PIC) şi proiecte de interes reciproc (PIR) pe deplin conformă cu Pactul verde european, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste proiecte transfrontaliere majore de infrastructură vor ajuta UE să îşi atingă obiectivele ambiţioase în materie de energie şi climă. Proiectele vor beneficia de proceduri de autorizare şi de reglementare simplificate şi devin eligibile pentru sprijin financiar din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE).

Această listă este adoptată în temeiul Regulamentului revizuit privind reţelele transeuropene de energie (TEN-E), care pune capăt sprijinului pentru infrastructurile pentru combustibili fosili şi se axează pe infrastructurile energetice transfrontaliere ale viitorului. Lista include PIC, care sunt proiecte pe teritoriul UE, şi, pentru prima dată, PIR, care conectează UE cu alte ţări. Comisia se va asigura că proiectele sunt finalizate rapid şi că pot contribui la dublarea capacităţii reţelei UE până în 2030 şi la îndeplinirea obiectivului său de 42,5% pentru energia din surse regenerabile.


Dintre cele 166 de PIC şi PIR selecţionate: peste jumătate (85) sunt proiecte în domeniul energiei electrice, al reţelelor offshore şi al reţelelor electrice inteligente, multe dintre acestea urmând să fie puse în funcţiune în perioada 2027-2030. Pentru prima dată, sunt incluse proiecte privind hidrogenul şi electrolizoarele (65), care vor juca un rol major în facilitarea integrării sistemului energetic şi a decarbonizării industriei UE. Lista include, de asemenea, 14 proiecte de reţele de CO2, în conformitate cu obiectivele UE de a crea o piaţă pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon.

În urma adoptării listei PIC şi PIR de către Comisie, ca act delegat în temeiul Regulamentului TEN-E, aceasta va fi transmisă Parlamentului European şi Consiliului spre examinare. Cei doi colegiuitori au la dispoziţie două luni pentru a accepta sau a respinge lista în întregime, dar nu o pot modifica. Acest proces poate fi prelungit cu două luni, la cererea colegiuitorilor. După adoptarea listei, Comisia va colabora cu promotorii de proiecte şi cu statele membre pentru a sprijini implementarea rapidă a acestei liste de proiecte, în conformitate cu măsurile consolidate propuse astăzi în Planul de acţiune al UE pentru reţele.Comisia propune 166 de proiecte energetice transfrontaliere care să beneficieze de sprijin din partea UE pentru a contribui la realizarea Pactului verde european.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 876 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...