ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană va lua măsuri pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a preţurilor energiei

23 Ianuarie 2023   |   AGERPRES

Garantarea accesului direct, pentru toţi consumatorii, la o energie curată la preţuri accesibile va necesita instrumente de piaţă pentru a obţine preţuri mai stabile şi contracte bazate pe costurile reale ale producţiei de energie.

 
 
omisia Europeană a lansat luni o consultare publică privind reforma organizării pieţei energiei electrice din Uniunea Europeană pentru a proteja mai bine consumatorii de volatilitatea excesivă a preţurilor, pentru a sprijini accesul acestora la energie sigură din surse curate şi pentru a spori rezilienţa pieţei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Sistemul actual a permis instituirea unei pieţe eficiente şi bine integrate, permiţând UE să profite de beneficiile economice ale unei pieţe unice a energiei, asigurând securitatea aprovizionării şi impulsionând procesul de decarbonizare. Cu toate acestea, sistemul a scos la iveala şi unele deficienţe. În cadrul actualei crize a preţurilor ridicate şi volatile ale energiei electrice, sarcina economică a fost suportată de consumatorii finali. Aşadar, este necesară o reformă pentru a oferi gospodăriilor şi întreprinderilor o mai bună protecţie împotriva preţurilor ridicate la energie, pentru a spori rezilienţa şi pentru a accelera tranziţia prevăzută în Pactul verde european şi în Planul REPowerEU.


Este esenţial ca toţi europenii, de la marii consumatori industriali la IMM-uri şi gospodării, să profite de dezvoltarea surselor regenerabile de energie şi de scăderea costurilor operaţionale ale acestora. Garantarea accesului direct, pentru toţi consumatorii, la o energie curată la preţuri accesibile va necesita instrumente de piaţă pentru a obţine preţuri mai stabile şi contracte bazate pe costurile reale ale producţiei de energie.

Consultarea lansată luni va sprijini activitatea Comisiei cu privire la o propunere legislativă programată să fie prezentată în primul trimestru al anului 2023. Consultarea se va desfăşura până la 13 februarie şi se va axa pe patru domenii principale: reducerea dependenţei facturilor la energia electrică de preţurile pe termen scurt ale combustibililor fosili şi stimularea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătăţirea funcţionării pieţei pentru a asigura securitatea aprovizionării şi pentru a utiliza pe deplin alternativele la gaze, cum ar fi stocarea şi consumul dispecerizabil, consolidarea protecţiei şi a capacitării consumatorilor şi îmbunătăţirea transparenţei, a supravegherii şi a integrităţii pieţei.

Începând cu vara anului 2021, preţurile la energie au cunoscut creşteri şi volatilităţi fără precedent şi au avut un impact grav asupra gospodăriilor din UE şi asupra economiei. Pentru a atenua efectul acestei dinamici a pieţei, Comisia a propus o gamă largă de măsuri de urgenţă, iar statele membre au convenit asupra acesteia, pentru a face faţă preţurilor ridicate la energie, asigurând, în acelaşi timp, securitatea aprovizionării.

Consiliul European a invitat Comisia să ia măsuri rapide privind reforma structurală a pieţei energiei electrice, cu dublul obiectiv de a asigura suveranitatea energetică europeană şi de a atinge neutralitatea climatică. Reforma planificată a organizării pieţei energiei electrice a fost anunţată de preşedintele Ursula von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii de anul trecut şi este inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2023. Profilul unei mai bune organizări a pieţei energiei electrice a fost prezentat miniştrilor de resort de către comisarul pentru energie, Kadri Simson, în cadrul Consiliului Energie din 19 decembrie.

"Piaţa energiei electrice din UE ne-a deservit bine de peste douăzeci de ani. Însă criza energetică fără precedent cu care ne confruntăm demonstrează că trebuie să adaptăm organizarea pieţei energiei electrice la viitor, permiţându-i să ofere tuturor beneficiile unei energii curate la preţuri accesibile. Aştept cu interes contribuţiile din partea unei game cât mai largi de părţi interesate, care vor ajuta la orientarea propunerii noastre legislative de anul acesta", a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6997 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...