Comisia Europeană vrea revizuirea normelor UE privind ajutoarele de stat pentru dezvoltarea reţelelor în bandă largă
19 Noiembrie 2021
AgerpresPărţile interesate pot să participe la consultare până la data de 11 februarie 2022.
Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică specifică prin care invită toate părţile interesate să prezinte observaţii cu privire la o propunere de revizuire a Orientărilor referitoare la normele privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă (Orientările referitoare la reţelele în bandă largă), informează un comunicat al Executivului comunitar.
Părţile interesate pot să participe la consultare până la data de 11 februarie 2022.
"În prezent, invităm toate părţile interesate să îşi împărtăşească punctele de vedere cu privire la propunerile noastre de modificări specifice aduse Orientărilor referitoare la reţelele în bandă largă. Dorim să facilităm promovarea de către statele membre a dezvoltării reţelelor în bandă largă, inclusiv a reţelelor de ordinul gigabiţilor şi a reţelelor 5G, dar şi să limităm denaturările concurenţei atunci când piaţa nu produce rezultate", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Orientările referitoare la reţelele în bandă largă au scopul de a facilita dezvoltarea şi adoptarea acestor reţele în zonele afectate de insuficienţa serviciilor de conectivitate, cum ar fi regiunile îndepărtate şi slab populate ale UE. Aceste orientări permit statelor membre, sub rezerva anumitor condiţii, să sprijine infrastructuri moderne capabile să le ofere utilizatorilor finali servicii de conectivitate de înaltă calitate şi la preţuri accesibile şi să reducă decalajul digital în cazul în care operatorii comerciali nu sunt stimulaţi să investească. În acelaşi timp, orientările vizează, de asemenea, protejarea investiţiilor private, stipulând faptul că nu poate avea loc nicio intervenţie publică atunci când operatorii privaţi investesc, precum şi promovarea concurenţei loiale prin intermediul unor proceduri de selecţie competitive, al neutralităţii tehnologice şi al unor cerinţe de acces liber.
Comisia a efectuat o evaluare a Orientărilor actuale referitoare la reţelele în bandă largă. Evaluarea a arătat că orientările actuale funcţionează bine, sunt în mare măsură adecvate scopului şi au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea reţelelor în bandă largă. În acelaşi timp, evaluarea a arătat că sunt necesare unele ajustări specifice ale normelor existente pentru a reflecta cele mai recente evoluţii ale pieţei şi ale tehnologiei, precum şi nevoile în materie de conectivitate aflate în evoluţie rapidă, astfel cum sunt reflectate în priorităţile actuale ale UE.
În acest context, Comisia propune o serie de modificări specifice. Mai precis, propunerea de revizuire constă în introducerea unor noi praguri de viteză pentru sprijinul public acordat reţelelor fixe de ordinul gigabiţilor şi a unor noi orientări privind sprijinul pentru dezvoltarea reţelelor mobile. Aceasta vizează: reflectarea nevoilor tot mai mari în materie de conectivitate ale utilizatorilor finali şi clarificarea condiţiilor în care poate fi acordat sprijinul, în special în ceea ce priveşte existenţa unei disfuncţionalităţi a pieţei şi performanţa pe care trebuie să o obţină reţelele.
De asemenea, ar urma să fie introduse noi categorii de ajutor posibil sub forma unor măsuri axate pe cerere care să susţină adoptarea reţelelor fixe şi mobile (vouchere). Scopul este de a asigura securitatea juridică, prin clarificarea condiţiilor de compatibilitate pe care Comisia le aplică în legătură cu aceste măsuri, pe baza practicii decizionale recente.
În plus, se urmăreşte clarificarea suplimentară a anumitor concepte care sunt importante pentru evaluarea ajutoarelor de stat efectuată de Comisie, cum ar fi, printre altele, cartografierea, consultările publice care trebuie efectuate înainte de acordarea ajutorului, procedura de selecţie concurenţială, obligaţiile în materie de acces la nivel angro şi extinderea reţelelor subvenţionate cu fonduri private.
Pe lângă consultarea lansată vineri, textul propus al Orientărilor referitoare la reţelele în bandă largă va fi discutat în cadrul unei reuniuni între Comisie şi statele membre care va avea loc spre sfârşitul perioadei de consultare. Astfel se va asigura faptul că atât statele membre, cât şi alte părţi interesate au suficiente posibilităţi de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.
Adoptarea noilor Orientări referitoare la reţelele în bandă largă este prevăzută pentru jumătatea anului 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 10874 / 18216 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...