ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Creşterea economică a României va fi în 2024 de doar 1,8%, mult sub previziunile iniţiale (Romanian Economic Monitor)

25 Septembrie 2024   |   Agerpres

În prima jumătate a acestui an, în România, s-a înregistrat o creştere a cererii interne, stimulată în principal de creşterea reală a veniturilor populaţiei (inclusiv majorarea pensiilor de la începutul acestui an, respectiv creşterea salariului minim pe economie în ultimul trimestru al anului 2023), precum şi de reducerea treptată a inflaţiei.

 
 
Creşterea anuală a Produsului Intern Brut al României va fi moderată în 2024, de 1,8%, mult sub previziunile economice iniţiale de 3%, în ciuda tendinţelor pozitive înregistrate în prima jumătate a anului şi care se vor păstra şi în perioada următoare, consideră echipa de economişti care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor (RoEM).

Potrivit unui comunicat al economiştilor, remis miercuri AGEERPRES, în septembrie 2024, Institutul Naţional de Statistică a publicat date provizorii privind creşterea economică a României în primele şase luni ale acestui an, conform cărora PIB-ul României a înregistrat o creştere de 0,8% în trimestrul II faţă de trimestrul I, în timp ce în primul trimestru s-a observat o creştere de doar 0,5%. Deşi aceste cifre ar putea sugera o accelerare modestă a creşterii economice, ele sunt în realitate sub aşteptările analiştilor, ceea ce prevesteşte o creştere economică mai redusă pentru întregul an 2024, faţă de cea preconizată la începutul acestui an, arată cercetarea RoEM.


"Având în vedere aceste evoluţii, echipa noastră a revizuit prognoza pentru creşterea PIB-ului României în 2024, reducând-o de la nivelul de 3%, estimat la începutul anului, la 1,8%, care include deja efectele performanţei economice mai slabe din prima jumătate a anului. Mai mult, această rată de creştere ar putea scădea şi mai mult în cazul în care apar noi evenimente neprevăzute faţă de cele din primul semestru. Aşadar, pe lângă previziunea noastră actuală de 1,8%, balanţa riscurilor economice până la sfârşitul anului se înclină mai mult în jos", explică Levente Szasz, prorector al UBB Cluj-Napoca, coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor.

În prima jumătate a acestui an, în România, s-a înregistrat o creştere a cererii interne, stimulată în principal de creşterea reală a veniturilor populaţiei (inclusiv majorarea pensiilor de la începutul acestui an, respectiv creşterea salariului minim pe economie în ultimul trimestru al anului 2023), precum şi de reducerea treptată a inflaţiei. Deşi aceste tendinţe continuă şi în a doua jumătate a acestui an (de exemplu, majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024, sau o nouă creştere a pensiilor începând cu luna septembrie 2024), echipa de economişti RoEM consideră că veştile mai puţin favorabile vin din sectorul companiilor.

"Datele statistice sugerează că firmele nu reuşesc să valorifice pe deplin creşterea cererii prin extinderea ofertei lor pe piaţa locală. Astfel, cererea crescută este acoperită în principal prin importuri, ceea ce are un impact mai puţin favorabil şi indirect asupra economiei României. Acest fenomen este reflectat şi de contribuţia negativă a componentei exporturilor nete la PIB-ul României în primele două trimestre ale anului. Chiar dacă investiţiile, în special cele în infrastructură şi cele finanţate din fonduri europene, adaugă un plus la evoluţia economiei, ele reuşesc doar să menţină creşterea PIB-ului pe un teritoriu pozitiv, dar la un nivel modest", spune Levente Szasz.

În ceea ce priveşte sectorul producţiei, situaţia este similară, consideră echipa de economişti RoEM: toate sectoarele activităţii economice aduc contribuţii modeste, iar în unele cazuri chiar negative la evoluţia PIB-ului României din acest an.

"Agricultura a fost grav afectată de seceta din această vară, în special în ceea ce priveşte culturile de porumb, iar acest impact se va resimţi în indicatorii economici din a doua jumătate a anului. Industria continuă să urmeze trendul negativ al perioadei post-pandemie, amplificat de stagnarea economiei Germaniei, cel mai important partener comercial al României. Construcţiile sunt sprijinite pe moment de investiţiile guvernamentale, dar sectorul rezidenţial arată semne de slăbiciune, ceea ce prevesteşte o contribuţie mai redusă a acestui sector la creşterea PIB-ului, faţă de contribuţia mult mai însemnată adusă anul trecut. Sectorul serviciilor, care a jucat un rol esenţial în revenirea economică post-pandemie, a adus doar o contribuţie minimă în prima jumătate a anului 2024. Problemele din sectorul IT reprezintă un exemplu elocvent în acest sens, iar tendinţele negative par să persiste şi în perioada următoare", arată analiza economiştilor.

Romanian Economic Monitor este un proiect de cercetare al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin care cei şase cercetători ai universităţii implicaţi în acest demers ştiinţific publică o serie de date economice în forma unor infografice interactive, menite să arate o imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situaţiei economice din România.

Scopul proiectului este informarea clară şi precisă a românilor în privinţa evoluţiei economiei, bazată pe surse de date credibile şi verificate, dar şi oferirea unui sprijin real factorilor decizionali din politica şi economia românească, prin realizarea şi actualizarea frecventă a analizei situaţiei economice, şi oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune, care să ajute funcţionarea eficientă a economiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 17635
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...